Rat dorsal cilt flebine nanofat uygulamasının flep yaşayabilirliğine etkisi
The effect of nanofat application on the viability of a rat dorsal skin flap
  1. Tez No: 983456
  2. Yazar: SARUHAN MAHMUTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN ZEYNEP SEVİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Flep yaşayabilriliği, McFarlane flebi, Nanofat, Rat modeli, Rejeneratif tıp, Stromal vasküler fraksiyon, Flap viability, McFarlane flap, Nanofat, Rat model, Regenerative medicine, Stromal vascular fraction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Plastik cerrahide flep cerrahisi, doku kayıplarının onarımı için en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Özellikle random paternli fleplerde belirgin bir besleyici arterin bulunmaması, distal segmentlerde iskemi ve nekroza yol açarak en önemli komplikasyonlardan birine neden olur. Son yıllarda rejeneratif tıptaki ilerlemeler, bu sorunların çözümüne yönelik yeni biyolojik yaklaşımların önünü açmıştır. Adipoz kökenli ürünlerden olan nanofat, içerdiği stromal vasküler fraksiyon (SVF), mezenkimal kök hücreler ve büyüme faktörleri sayesinde doku rejenerasyonunu destekleme potansiyeline sahiptir. Bu çalışmanın amacı, nanofat enjeksiyonunun rat dorsal cilt flebi modelinde flep yaşayabilirliğine olan etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel çalışma 21 adet Sprague-Dawley rat üzerinde gerçekleştirildi. Hayvanlar rastgele olarak kontrol, sham ve deney grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. Tüm gruplarda McFarlane tarafından tanımlanan random patern dorsal cilt flebi modeli uygulandı. Deney grubunda, flep kaldırıldıktan hemen sonra flep tabanına kasıktan elde edilen adipoz dokudan hazırlanan nanofat enjeksiyonu yapıldı. Sham grubunda aynı bölgeye eş hacimde serum fizyolojik verildi, kontrol grubuna ise herhangi bir enjeksiyon uygulanmadı. Deneyin 10. gününde tüm hayvanlarda flep alanı fotoğraflanarak canlı ve nekrotik yüzdeler hesaplandı; ayrıca Lazer Doppler Flowmetri (PeriCam PSI, Perimed) ile perfüzyon ölçümleri yapıldı. Histopatolojik incelemelerde akut/kronik inflamasyon, vasküler proliferasyon ve kolajen oluşumu derecelendirildi. Bulgular: Nanofat uygulanan deney grubunda, flep perfüzyon değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı. Nekrotik alan oranı deney grubunda; kontrol ve sham gruplarına kıyasla belirgin olarak düşüktü. Histopatolojik analizlerde ise üç grup arasında akut/kronik inflamasyon, vasküler proliferasyon ve kolajen oluşumu açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Nanofat, içerdiği hücresel ve biyokimyasal komponentlerle flep yaşamsallığını destekleyen, noninvaziv ve uygulanabilir bir biyolojik destek materyalidir. Random paternli fleplerde distal iskemiye bağlı nekrozu azaltarak hem mikrosirkülasyonu hem de doku rejenerasyonunu artırdığı bu çalışma ile gösterilmiştir. Bu sonuçlar, nanofatin gelecekte rejeneratif tıpın plastik cerrahi uygulamalarında tamamlayıcı bir ajan olarak yer alabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Flap surgery is one of the most frequently used methods in plastic surgery for the reconstruction of tissue defects. In random-pattern flaps, the absence of a dominant pedicle often leads to ischemia and necrosis in the distal segments, representing a major complication. Recent advances in regenerative medicine have introduced novel biological approaches to address these limitations. Nanofat—an adipose-derived product rich in stromal vascular fraction (SVF), mesenchymal stem cells, and various growth factors—has shown potential for enhancing tissue regeneration. The aim of this study was to evaluate the effect of nanofat injection on flap viability in a rat dorsal skin flap model. Materials and Methods: This experimental study was conducted on 21 Sprague–Dawley rats. The animals were randomly assigned into three groups: control, sham, and experimental. In all groups, a dorsal random-pattern skin flap model described by McFarlane was elevated. In the experimental group, nanofat prepared from inguinal adipose tissue was injected into the flap base immediately after flap elevation. In the sham group, an equal volume of saline was injected into the same region, whereas no injection was administered in the control group. On postoperative day 10, flap areas were photographed and the percentages of viable and necrotic regions were calculated. Perfusion measurements were obtained using Laser Doppler Flowmetry (PeriCam PSI, Perimed). Histopathological evaluation included grading of acute and chronic inflammation, vascular proliferation, and collagen formation. Results: The experimental group receiving nanofat demonstrated a statistically significant increase in flap perfusion values. The percentage of necrotic area was markedly lower in the experimental group compared to both the control and sham groups. Histopathological analysis revealed no significant differences among the groups in terms of acute/chronic inflammation, vascular proliferation, or collagen deposition. Conclusion: Nanofat, with its rich cellular and biochemical components, represents a minimally invasive and practical biological adjunct that enhances flap viability. This study demonstrates that nanofat reduces distal ischemic necrosis in random-pattern flaps by improving both microcirculation and tissue regeneration. These findings suggest that nanofat may serve as a complementary agent in future regenerative medicine applications within plastic surgery.