Anne sütü ve emzirme eğitiminin, emzirme özyeterliliği ve anne sütü verme eğilimine etkisi
The effect of breastfeeding and breastfeeding education on breastfeeding self-efficacy and breastfeeding tendency
  1. Tez No: 983455
  2. Yazar: BETÜL AYBİKE SÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anne Sütü, Bebek Beslenmesi, Emzirme, Emzirme Özyeterliliği, Breast Milk, Breastfeeding, Breastfeeding Self-Efficacy, Infant Nutrition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 0–6 aylık bebeği olan annelerin anne sütü verme eğilimleri ve emzirme özyeterlilikleri ile anne sütü ve emzirme eğitimi arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu eğitimin söz konusu eğilim ve özyeterlilik üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif klinik araştırma, Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği Polikliniği'nde üç aylık sürede yürütülmüştür. Evreni, son trimesterdeki gebeler ve 0–6 aylık bebeği olan anneler oluşturmuştur. Toplam 89 katılımcı; eğitim alan müdahale grubu (n=43) ve eğitim almayan kontrol grubu (n=46) olarak ikiye ayrılmıştır. Veri toplama araçları Sosyodemografik Veri Formu, Postpartum Emzirme Özyeterlilik Ölçeği ve IOWA Bebek Beslenmesi Tutum Ölçeği'dir. Müdahale grubuna 30 dakikalık standart emzirme eğitimi verilmiştir. Veriler yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmış; Ki-kare, Student's t testi, ANOVA ve Pearson korelasyon analizleri kullanılmıştır (p<0,05). Bulgular: Çalışmaya 0–6 aylık bebeği olan toplam 89 anne katılmıştır. Katılımcıların %97,8'i bebeklerini emzirirken, %39,3'ü ek mama veya gıda vermektedir. Emzirme özyeterlilik puanı 56,95±8,77, Iowa ölçek puanı 63,93±6,48 bulunmuştur. Yalnız anne sütü veren ve sütün yeterliliğine inanan annelerde özyeterlilik anlamlı düzeyde daha yüksektir (p<0,05). Sosyodemografik değişkenlerle genel puanlar arasında fark bulunmamış, bazı alt maddelerde anlamlılık saptanmıştır. Sonuç: Kısa süreli emzirme eğitimi, emzirme özyeterliliği ve yalnız anne sütü verme davranışında anlamlı fark yaratmamıştır. Ancak yüksek özyeterlilik düzeyi, temel bilgi ve güvenin iyi olduğunu göstermektedir. Etkili sonuçlar için uzun dönemli, tekrarlayıcı, aileyi kapsayan ve kültürel olarak uyarlanmış eğitim programları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the relationship between breastfeeding education and both breastfeeding self-efficacy and exclusive breastfeeding tendencies in mothers with infants aged 0–6 months, and to evaluate the positive or negative effects of this education on these behaviors. Materials and Methods: This prospective clinical study was conducted over a three-month period at the Şişli Hamidiye Etfal Health Application and Research Center Family Medicine Outpatient Clinic. The study population consisted of women in the third trimester of pregnancy and mothers of infants aged 0-6 months. A total of 89 participants were divided into two groups: an intervention group (n=43) that received breastfeeding education and a control group (n=46) that received no education. Data were collected using the Sociodemographic Data Form, the Postpartum Breastfeeding Self-Efficacy Scale, and the Iowa Infant Feeding Attitudes Scale. The intervention group received standardized 30-minute breastfeeding education. Descriptive statistics were analyzed using the Chi-square test, Student's t-test, ANOVA, and Pearson correlation (p<0.05). Results: Among the participants, 97.8% were breastfeeding their infants and 39.3% were giving additional formula or food. The mean breastfeeding self-efficacy score was 56.95±8.77, and the mean Iowa scale score was 63.93±6.48. Mothers exclusively breastfeeding and believing breast milk was sufficient for the first six months had significantly higher self-efficacy scores (p<0.05). No significant differences were observed between sociodemographic variables and total scores, but some sub-items differed by education level, delivery type, feeding preference, and income. Conclusion: Short-term breastfeeding education did not result in changes in self-efficacy or exclusive breastfeeding behavior. Longer-term, repetitive, family-inclusive, and culturally adapted education programs are recommended for more effective outcomes.