Kronik Hepatit B tanısı ile takip edilen hastalarda sistemik immün inflamasyon indeksininprognoza olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of systemic immune-inflammation index on prognosis in patients followed with a diagnosis of chronic Hepatitis B
  1. Tez No: 983457
  2. Yazar: ŞEYDANUR KARAER
  3. Danışmanlar: UZMAN İLKER ŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Gastroenteroloji, Internal diseases, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, siroz, sistemik immün inflamasyon indeksi (SII), sistemik inflamasyon yanıt indeksi (SIRI), FIB-4, APRI, GGT/PLT, non-invaziv belirteç, prognostik indeks, Chronic hepatitis B, cirrhosis, Systemic Immune-Inflammation Index (SII), Systemic Inflammation Response Index (SIRI), FIB-4, APRI, GGT/PLT, non-invasive biomarkers, prognostic index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışma, kronik hepatit B (KHB) enfeksiyonu tanılı hastalarda sistemik immün inflamasyon indeksinin (SII) ve diğer hematolojik inflamasyon göstergelerinin (SIRI, NLR, PLR vb.) siroz varlığı ve hastalık evresiyle ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca FIB-4, APRI ve GGT/PLT (GPR) gibi non-invaziv fibrozis belirteçlerinin tanısal performansını karşılaştırarak sirozun evreye duyarlı, düşük maliyetli ve kolay uygulanabilir biyobelirteçlerle öngörülebilmesini hedeflemiştir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif ve gözlemsel olarak tasarlanan bu çalışmada, 2018–2025 yılları arasında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'nde kronik HBV tanısı ile takip edilen 315 KHB hastası ve 108 HBV-ilişkili siroz hastası değerlendirilmiştir. Siroz tanısı klinik, laboratuvar ve görüntüleme bulgularına dayanarak konmuştur. Hastaların demografik, biyokimyasal ve hematolojik verileri üzerinden FIB-4, APRI, GGT/PLT, SII, SIRI, NLR, PLR gibi indeksler hesaplanmış; gruplar arası farklılıklar, korelasyon ve ROC analizleri ile incelenmiştir. Bulgular: Sirozlu hastaların yaş ortalaması anlamlı derecede yüksek, erkek oranı belirgin fazladır (p<0,001). Laboratuvar incelemelerinde siroz grubunda AST, ALT, bilirubin, ALP, GGT, INR ve AFP düzeyleri yüksek; trombosit, albümin, HDL ve lenfosit sayıları düşük saptanmıştır (p<0,001). Fibrozis göstergeleri FIB-4 (AUC=0,881), GGT/PLT (AUC=0,885) ve APRI (AUC=0,849) siroz varlığını yüksek doğrulukla ayırt etmiştir. SIRI (AUC=0,573) orta düzeyde anlamlı bulunurken, SII (AUC=0,313) siroz varlığında düşük seyretmiş ve sirozun erken ve orta evrelerinde negatif korelasyon göstermiştir. Korelasyon analizinde FIB-4, APRI ve GGT/PLT arasında güçlü pozitif ilişki (r>0,6; p<0,001) saptanmıştır. Child-Pugh sınıflamasına göre FIB-4, APRI, GGT/PLT, SIRI ve NLR değerleri siroz şiddeti arttıkça anlamlı şekilde yükselmiş; SII yalnızca Child-Pugh C evresinde belirgin artış göstermiştir.PLT/MONO ve PLT/WBC oranlarının AUC değerleri sırasıyla 0,828 ve 0,797 olup, siroz varlığını ayırt etmede yüksek tanısal değere sahiptir. Sonuç: Kronik HBV enfeksiyonunda sistemik inflamasyon ve fibrozis biyobelirteçleri hastalık progresyonu hakkında anlamlı bilgiler sunmaktadır. FIB-4, APRI ve GGT/PLT skorları siroz tanısında en güçlü non-invaziv göstergeler olarak öne çıkarken, SIRI ve trombosit temelli oranlar (PLT/MONO, PLT/WBC) ek prognostik değer sağlamaktadır. SII ise sirozun erken ve orta evrelerinde negatif korelasyon gösterirken yalnızca ileri evre (Child-Pugh C) olgularda inflamasyon yükünü yansıtmaktadır. Bu bulgular, hematolojik ve biyokimyasal indekslerin birlikte değerlendirilmesiyle HBV-ilişkili sirozda evreye duyarlı, düşük maliyetli ve kolay uygulanabilir bir risk sınıflaması oluşturulabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the relationship between the Systemic Immune-Inflammation Index (SII) and other hematological inflammation indices (such as SIRI, NLR, and PLR) with the presence and severity of cirrhosis in patients diagnosed with chronic hepatitis B (CHB). It also sought to compare the diagnostic performances of non-invasive fibrosis markers, including FIB-4, APRI, and GGT/PLT (GPR), to establish a stage-sensitive, low-cost, and easily applicable prognostic model for cirrhosis. Materials and Methods: This retrospective and observational study included 315 CHB patients and 108 HBV-related cirrhotic patients followed at the Gastroenterology Clinic of Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between 2018 and 2025. The diagnosis of cirrhosis was based on clinical, laboratory, and imaging findings. Demographic, biochemical, and hematological parameters were used to calculate indices such as FIB-4, APRI, GGT/PLT, SII, SIRI, NLR, and PLR. Group comparisons, correlation analyses, and ROC curve analyses were performed to assess diagnostic and prognostic performance. Results: Cirrhotic patients were significantly older and predominantly male (p<0.001). Laboratory findings showed that AST, ALT, bilirubin, ALP, GGT, INR, and AFP levels were higher in the cirrhosis group, while platelet count, albumin, HDL, and lymphocyte counts were lower (p<0.001). Fibrosis markers FIB-4 (AUC=0.881), GGT/PLT (AUC=0.885), and APRI (AUC=0.849) demonstrated strong diagnostic accuracy for cirrhosis. SIRI (AUC=0.573) showed moderate predictive value, whereas SII (AUC=0.313) remained lower and displayed a negative correlation in the early and intermediate stages of cirrhosis, increasing only in advanced (Child-Pugh C) cases. Significant positive correlations were found among FIB-4, APRI, and GGT/PLT (r>0.6; p<0.001). As cirrhosis severity increased, FIB-4, APRI, GGT/PLT, SIRI, and NLR values rose progressively, while platelet-based indices (PLT/MONO and PLT/WBC) showed high diagnostic accuracy (AUC=0.828 and 0.797, respectively). Conclusion: In chronic HBV infection, systemic inflammation and fibrosis biomarkers provide meaningful insights into disease progression. Among these, FIB-4, APRI, and GGT/PLT demonstrated the strongest non-invasive diagnostic performance, while SIRI and platelet-derived ratios (PLT/MONO, PLT/WBC) offered additional prognostic value. SII showed a negative correlation in early and intermediate stages but increased notably in advanced (Child-Pugh C) disease, reflecting the inflammatory burden at decompensated stages. These findings suggest that combined evaluation of hematological and biochemical indices can form a practical, stage-sensitive, and cost-effective framework for assessing HBV-related cirrhosis.