The impact of inclusion in BIST Sustainability Index on stock returns
BİST Sürdürülebilirlik Endeksi'ne dahil olmanın pay senedi getirilerine etkisi
  1. Tez No: 983506
  2. Yazar: AYŞE NİMET TAYFUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR EVRİM MANDACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Borsa endeksi, Etkin piyasa teorisi, Finansal sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik endeksi, Stock exchange index, Efficient market theory, Financial sustainability, Sustainability index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu tez, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ne (XUSRD) dahil edilen firmaların kısa vadeli hisse senedi fiyat tepkilerini inceleyerek, endeks üyeliğinin istatistiksel olarak anlamlı anormal getiriler yaratıp yaratmadığını değerlendirmektedir. Sürdürülebilirlik, özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda, finansal karar alma süreçlerinde merkezi bir tema haline gelmiştir; çünkü sermaye piyasaları giderek daha fazla ESG uyumlu davranışları ödüllendirmektedir. Bu çalışma, olay çalışması (event study) metodolojisi kullanarak, 2014 ile 2024 yılları arasında endekse dahil edilen firmaların dahil edilme tarihlerini çevreleyen 21 işlem gününden (t-10 ila t+10) oluşan bir zaman diliminde piyasa tepkisini değerlendirmektedir. Anormal getirileri hesaplamak için piyasa düzeltilmiş getiri modeli kullanılmış ve bunların istatistiksel anlamlılığını belirlemek amacıyla t-testleri uygulanmıştır. Bulgular, Etkin Piyasa Hipotezi'nin yarı güçlü formuna ve sürdürülebilirliğin Türk hisse senedi piyasasındaki değer ile ilişkisine dair ampirik içgörüler sunmaktadır. Olay tarihine yakın dönemlerde bazı pozitif anormal getiriler gözlemlense de, bu etkilerin kısa ömürlü olduğu görülmekte, bu da sürdürülebilirlik odaklı gelişmelere karşı yatırımcı tepkisinin sınırlı ancak fark edilir düzeyde olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, gelişmekte olan piyasa bağlamında sürdürülebilir finans literatürüne katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the short-term stock price reactions of firms included in the BIST Sustainability Index (XUSRD) to assess whether the index membership triggers statistically significant abnormal returns. Sustainability has become a central theme in financial decision-making, particularly in emerging markets like Türkiye, where capital markets increasingly reward ESG-compliant behavior. By applying an event study methodology, the research evaluates the market's reaction within a 21-day event window (t-10 to t+10) surrounding the inclusion dates of companies between 2014 and 2024. The study uses the market-adjusted return model to calculate abnormal returns and employs t-tests to determine their statistical significance. The findings offer empirical insights into the semi-strong form of the Efficient Market Hypothesis and the value relevance of sustainability in the Turkish equity market. While some positive abnormal returns are observed around the event date, these effects tend to be short-lived, indicating a limited yet noticeable investor response to sustainability-driven events. The results contribute to the expanding body of literature on sustainable finance, providing evidence from an emerging market context.