Community, immunity, and autoimmunity in Captain Corelli's Mandolin, Suite Française, and the Island of Missing Trees
Yüzbaşı Korellinin Mandolini, Aşk Uğruna, ve Kayıp Ağaçlar Adası romanlarında toplum, bağışıklık ve oto-bağışıklık
- Tez No: 983540
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CATHERİNE MACMİLLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Biyoiktidar, Biyopolitika, Sosyal ahlak, Topluluk hissi, İmmünite, Biopower, Biopolitics, Social ethics, Sense of community, Immunity
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Captain Corelli's Mandolin, Suite Française, ve The Island of Missing Trees adlı eserlerde topluluk, bağışıklık ve oto-bağışıklık kavramlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Söz konusu eserler, düşman hatlarını aşan aşk ve dostluk ilişkilerini ele almakta ve dost-düşman ikiliğini sorgulamaktadır. Bu tez ayrıca, savaş zamanında siyasal ve kişisel dostluk ile düşmanlık arasındaki etkileşimleri araştırmakta ve dostluğun siyasi düşmanlık sınırlarının ötesinde dahi yeşerebileceğine işaret etmektedir. Ayrıca, bu çalışma farklı kökenlerden veya milletlerden, dinlerden ve kültürlerden gelen ya da beklenmedik ve istenmeyen bir misafir olarak görülen başkasıyla (ötekiyle) kurulan etik ilişkileri incelemektedir. Seçilen üç edebi metin, savaş bağlamında düşman hatlarının öteside ki aşk ve dostluk ilişkilerine odaklanmakla birlikte, aynı zaman da bu topluluklarda dışsal ve içsel düşmanlara karşı bağışıklığa ilişkin mekanizmaları da tasvir etmektedir. Biopolitik bir tartışma zemininde, tezin kavramsal çerçevesi esasen bağışıklık ve oto-bağışıklık kavramlarının felsefi ve siyasi kullanımlarına ve bu kavramların seçilmiş çağdaş romanlara uygulanmasına dayanmaktadır. Bu bağlamda romanlar bağışıklık ve onun toplulukla olan karşılıklı ilişkisi temelinde özellikle çağdaş filozoflar Roberto Esposito, Jacques Derrida ve Giorgio Agamben'in düşünceleri ışığında incelenecektir. Ayrıca, topluluk meselesine dair tartışma, Jean-luc Nancy, Maurice Blanchot, Emmanuel Levinas, ve Michel Foucault'nun bu konudaki önemli yansımalarıyla derinleşecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the concepts of community, immunity, and autoimmunity in Captain Corelli's Mandolin, Suite Française, and The Island of Missing Trees, which deal with love and friendship across enemy lines and challenge the friend-enemy dichotomy. Thus, this thesis explores the interactions between political and personal friendship and enmity in wartime and points out that friendship can flourish even across the borders of political enmity. Furthermore, this study examines ethical relationships with an other who is from different origins or nations, religions, and cultures, or an unexpected and undesirable guest. While the three selected literary texts focus on love and friendship across enemy lines in wartime, they also portray immunological mechanisms against external and internal enemies in these communities. Through biopolitical discussion, the conceptual framework of the thesis is built primarily on the philosophical and political use of immunity and autoimmunity and their application to the selected contemporary novels. In this context, the novels will be analyzed through an exploration of immunity and its reciprocal relationship with a community, and (auto)immunity mainly via the work of three contemporary philosophers, Roberto Esposito, Jacques Derrida, and Giorgio Agamben. Moreover, the discussion on the issue of community will be intensified by Jean-Luc Nancy's, Maurice Blanchot's, Emannuel Levinas's, and Michel Foucault's relevant reflections.