Kronik ürtiker'li hastalarda aeroallerjen prick deri testi ile otolog serum deri testi sonuçları ve bunların karşılaştırılması
Aeroallerjen prick skin test with autologous serum skin test results in patients with chronic urticaria and their comparison
- Tez No: 247630
- Danışmanlar: PROF. DR. M. TEOMAN ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Kronik Ürtiker, Otolog serum deri testi, Aeroallerjen prickderi testi, Chronic Urticaria, Autologous serum skin test, Aeroallerjen prick skin test
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kronik Ürtiker(KÜ), altı haftadan uzun süren, orta yaşlı kadınlarda sık görülen,kaşıntılı, eritemli papül ve plaklarla karekterize bir hastalıktır. Ürtiker toplumda sıkgörülen hastalıklardan biridir. Populasyonun %20-30'u hayatlarının bir dönemindeürtiker atağı geçirirler. Son yapılan çalışmalarda KÜ'in üçte birinde otoimmünitesorumludur. Otolog seum deri testi(OSDT), otoimmuniteyi gösteren, yapılması kolay veucuz bir testtir. KÜ'li hastaların %75'inde neden bilinmemektedir. Standartaeroallerjen prick testi, en sık görülen inhale allerjenleri kapsayan, standardize edilmiş12 adet alerjik ekstreden oluşan, tip1 aşırı duyarlılığı gösteren bir deri testidir. Biz buçalışmada, KÜ'in etiyolojisinde aeroallerjenlerin rolünü ve bunun otoimmünite ileilişkisisni araştırmak amacıyla; kliniğimize başvuran KÜ'li hastalarda, AeroallerjenPrick Deri Testini ve OSDT'yi yapmak, sonuçlarının birbirleriyle ilişkili olupolmadığını sağlıklı kontrollerle karşılaştırarak araştırmayı planlandık.KÜ tanısı konulan 50 hasta ve 50 sağlıklı bireye aeroallerjen prick testini veOSDT'yi yaptık. OSDT sonucunu, hasta grubunda %54, kontrol grubunda %10oranında pozitif bulduk. Bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı.(p0.05) Yaş, cinsiyet, hastalık süresi,anjioödem varlığı açısından ise, OSDT pozitif ve negatif gruplar arasında anlamlı birfark bulmadık.Sonuç olarak OSDT, KÜ'de otoimmüniteyi gösteren ve klinikte rutin olarakyapılması gereken bir tarama testi olduğunu düşünmekteyiz. Ayrıca KÜ'li hastalarınetiyolojisini değerlendirirken, aeroallerjen prick testinin yapılmasına gerek olmadığıancak hastanın anamnezi bu yönde ise yapılabileceği kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
Chronic Urticaria (KU), lasting more than six weeks, middle-aged womenfrequent, itchy, erythematous papules and plaques is a disease characterized by.Common diseases in the community is one of the hives. A period of 20% of thepopulation lives in 30 spend urticaria attack. More than one third in recent studies aboutKU is responsible for autoimmunity. Seum autologous skin test (OSDT), otoimmuniteyishowing a test is easy to make and inexpensive. 75% of patients is not known why withKU. Standard aeroallerjen prick test, which covers the most common inhaled allergens,standardized allergenic extract of 12 pieces, consisting of a type 1 hypersensitivity skintest. We study the role of KU in the etiology and aeroallerjen the relationship with autoimmunity to investigate in order to our clinic in patients who with KU. AeroallerjenSkin Prick Test and OSDT'yi to make, the results associated with each other, whetherwith healthy controls by comparing plans We got to investigate.KU diagnosed Top 50 patients and 50 healthy individuals have made toaeroallerjen prick test and OSDT'yi. OSDT result, the patient group, 54% in the controlgroup we found positive in 10%. This difference was statistically significant. (P 0.05) Age, gender,disease duration, while in the presence of angioedema, OSDT positive and negativegroups did not find a significant difference.As a result, OSDT, shows and clinics at KU in auto immunite to be doneroutinely as a screening test are considered. In addition, when assessing the etiology ofpatients with KU aeroallerjen prick test should be done in this direction is not only thepatient's history of doing, we may be concluded.