Klasik Osmanlı Dönemi Uşak halı desenlerinin modaya yansıması
Reflection of Classic Ottoman Period Uşak carpet patterns in fashion
  1. Tez No: 983553
  2. Yazar: AYŞE ESRA ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Osmanlı, Uşak, halı, desen, tasarım, Classic Ottoman, Ushak, carpet, pattern, design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında kısaca dokuma, dokuma çeşitleri gibi konulara değinildikten sonra Anadolu Selçuklu Halılarından başlayarak Türk Halı dokumacılığında meydana gelen değişim ve gelişim incelenmiştir. Türk halı dokumacılığında, Anadolu Selçuklu halıları, Anadolu Beylikleri halıları, Erken Osmanlı dönemi halıları, Klasik Osmanlı dönemi halıları ve Geç Osmanlı Dönemi halıları ayrı ayrı başlıklarda incelenmiş ve tezin konusu itibariyle Klasik Osmanlı dönemi halıları üzerinde durulmuştur. Klasik Osmanlı dönemi Uşak halıları Madalyonlu Uşak halıları, Yıldızlı Uşak halıları, Beyaz zeminli Uşak halıları başlıkları altında ayrıca incelenmiştir. Beyaz zeminli Uşak halıları ise Kuşlu, Üçbenekli ve Çintemanili, Akrepli başlıklarıyla detaylandırılmıştır. Yapılan tüm bu araştırmalar sonucunda görülen odur ki içinde bulunulan coğrafya, sahip olunan imkânlar ne olursa olsun, Türk insanı Türk halı dokumacılığında geleneklerine bağlı kalmıştır. Kimi yerde Türk ilmesinin yanına Sine ilmesi veya Hekim ilmesi eklenmiş olsa da, zaman zaman İran etkisi altında olunsa da, Türk dokumacılığının aslı Türk ilmesidir. Renkleri Sarı, kırmızı, mavi, yeşil, kahvedir. Malzemesi yündür. Prensibi sonsuzluktur. Bu çalışmada Türk halı dokumacılığı üzerinde yapılan tüm bu incelemelerden sonra, Klasik Osmanlı Dönemi Uşak halılarından ilhamla 12 adet kumaş deseni hazırlanmış, bu desen tasarımlarından iki tanesi metraj baskıya dönüştürülmüş, bu metraj baskılı kumaşlar ile bir kaftan tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, after briefly touching upon issues such as weaving and weaving types, the changes and developments in Turkish carpet weaving, starting from Anatolian Seljuk Carpets, were examined. In Turkish carpet weaving, Anatolian Seljuk carpets, Anatolian Principality carpets, Early Ottoman period carpets, Classical Ottoman period carpets, and Late Ottoman period carpets are examined in separate stories, focusing on Classical Ottoman period carpets due to the thesis's focus. Classical Ottoman period Uşak carpets, Medallion Uşak carpets, Star Uşak carpets, and White-ground Uşak carpets are specifically reserved for their titles. White-ground Uşak carpets are detailed with stories such as Birds, Three-spotted carpets, and Chintemaili and Scorpions. As a result of all these studies, it is seen that regardless of the geography and the opportunities, Turkish people have remained loyal to their traditions in Turkish carpet weaving. Although Sine or Hekim yarn has been added to Turkish yarn in some places, and sometimes under Iranian influence, the origin of Turkish weaving is Turkish yarn. Its colors are yellow, red, blue, green, and brown. Its material is wool. Its principle is eternity. After all these studies on Turkish carpet weaving in this study, 12 fabric patterns were prepared inspired by Classical Ottoman Period Uşak carpets, two of these pattern designs were converted into meter prints, and a caftan was designed with these meter print fabrics.