Meslek liselerinde görev yapan meslek öğretmenlerinin teknoloji kabul ve kullanımlarının ve yaşam boyu öğrenme eğilimleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
An examination of the effects of technology acceptance and use and lifelong learning tendencies among vocational teachers working in vocational high schools
  1. Tez No: 983599
  2. Yazar: ZEYNEP YAKUP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU NAZİRE KAŞIKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Lise öğretmenleri, High schools teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, meslek liselerinde görev yapan meslek öğretmenlerinin Teknoloji Kabul ve Kullanım düzeyleri ile Yaşam Boyu Öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, meslek öğretmenlerinin teknoloji kabul ve kullanımları ile yaşam boyu öğrenme eğilimlerini belirlemek, çeşitli değişkenler açısından farklılıkları ortaya koymak, aralarındaki ilişkiyi ve varyanstaki yordayıcılığı incelemek amacıyla çoklu yöntem deseninde gerçekleştirilmiştir. 2024–2025 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde görev yapan meslek öğretmenleri arasından uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 306 öğretmen, araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Venkatesh vd. (2003) tarafından geliştirilen ve Gögüş, Nistor ve Lerche, (2012) tarafından Türkçeye uyarlanan“Teknolojinin Kullanımı ve Kabulü Birleştirilmiş Teori Ölçeği (TKKM)”ile Gür Erdoğan ve Arsal (2016) tarafından geliştirilen“Yaşam Boyu Öğrenme Eğilim Ölçeği (YBÖEÖ)”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, öğretmenlerin teknoloji kabul ve kullanım düzeyleri ile yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin yüksek olduğunu; bu iki değişken arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunduğunu ve teknoloji kabul düzeylerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerini anlamlı şekilde yordadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between the Technology Acceptance and Use levels of vocational teachers working in vocational high schools and their lifelong learning tendencies. The study was conducted using a multiple-method design to determine vocational teachers' technology acceptance and use, as well as their lifelong learning tendencies, to identify differences across various variables, and to examine the relationship between them and the predictive power of variance. The sample of the study consists of 306 vocational teachers working in Istanbul during the 2024–2025 academic year, selected using appropriate sampling methods. The data collection tools used were the Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (TKKM) developed by Venkatesh vd. (2003) and adapted into Turkish by Gögüş, Nistor, and Lerche (2012), and the“Lifelong Learning Attitude Scale (YBÖEÖ)”developed by Gür Erdoğan and Arsal (2016) were used as data collection tools. In the analysis of the data, descriptive statistics, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and multiple regression analysis techniques were utilized. The research findings revealed that teachers' levels of technology acceptance and use, as well as their lifelong learning tendencies, were high; there was a significant positive relationship between these two variables; and technology acceptance levels significantly predicted lifelong learning tendencies.