Sürdürülebilir turizmde yerel yönetimlerin rolü: Gaziantep örneği
The role of local goverments in sustainable tourism: The example of Gaziantep
  1. Tez No: 983617
  2. Yazar: ORHAN ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Nitel araştırma, Sürdürülebilir turizm, Yerel yönetimler, Gaziantep, Qualitative research, Sustainable tourism, Local administrations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sürdürülebilir turizm çerçevesinde yerel yönetimlerin rolünü Gaziantep ili örneğinde incelemeyi amaçlamaktadır. Küresel ölçekte artan çevresel, sosyal ve ekonomik baskılar, turizm faaliyetlerinin sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yeniden yapılandırılmasını zorunlu kılmaktadır. Yerel yönetimler, bu dönüşümde politika üretimi, uygulama ve denetim süreçlerinde kritik aktörler olarak öne çıkmaktadır. Çalışma, nitel yöntemle yürütülmüş olup, Gaziantep'te turizmle ilgili kurumlarda görev yapan yerel yönetim temsilcileriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yoluyla değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulguları, yerel yönetimlerin sürdürülebilir turizm konusunda belirli politika ve stratejiler geliştirdiğini ancak uygulamada çeşitli yapısal ve finansal sınırlılıklar yaşandığını ortaya koymuştur. Ayrıca yerel halkla iş birliğinin yeterince kurumsallaşmadığı, katılımcı süreçlerin sınırlı kaldığı belirlenmiştir. Gaziantep'in kültürel miras zenginliği ve gastronomi alanındaki potansiyeli dikkate alındığında, sürdürülebilir turizmin gelişimi için yerel yönetimlerin daha bütüncül, planlı ve kapsayıcı politikalar geliştirmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma, Türkiye'de yerel düzeyde sürdürülebilir turizm uygulamalarının mevcut durumunu değerlendirme açısından literatüre katkı sunarken, politika yapıcılar ve yerel yöneticiler için de yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the role of local governments in the context of sustainable tourism through the case of Gaziantep, Turkey. Increasing global environmental, social, and economic pressures have made it essential to restructure tourism activities in line with sustainability principles. Local governments emerge as key actors in this transformation, particularly in policy development, implementation, and supervision processes. The research adopts a qualitative method, and data were collected through semi-structured interviews conducted with representatives of local authorities involved in tourism in Gaziantep. The data were analyzed using content analysis techniques. The findings reveal that while local governments have developed specific policies and strategies related to sustainable tourism, several structural and financial limitations hinder effective implementation. It was also found that collaboration with local communities remains insufficient and participatory mechanisms are not adequately institutionalized. Considering Gaziantep's rich cultural heritage and its strong potential in gastronomy tourism, the study concludes that more comprehensive, planned, and inclusive local policies are needed to promote sustainable tourism in the city. This study contributes to the literature by evaluating the current status of sustainable tourism practices at the local level in Turkey and provides guiding insights for policymakers and local administrators.