Türkiye'de siyasal kimliklerin sosyal inşası: Siyasal muhafazakâr ve siyasal seküler kimlikler üzerine bir anlatı analizi
The social construction of political identities in Turkey: A narrative analysis of conservative and secular identities
- Tez No: 983622
- Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE AKSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Kimlik, Sekülerlik, Muhafazakârlık, Luckmann ve Berger, Gerçekliğin Sosyal İnşası, Political Identity, Secularism, Conservatism, Berger and Luckmann, Social Construction of Reality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de tarihsel süreç boyunca merkezileşmiş ve siyasal kutuplaşmanın kaynağı haline gelmiş siyasal seküler ve siyasal muhafazakâr kimliklere odaklanan bu çalışma, Berger ve Luckmann'ın“Gerçekliğin Sosyal İnşası”kuramından hareketle, bu kimliklerin aslî ve talî sosyalizasyon dönemlerindeki tecrübe ve toplumsal etkileşimler üzerinden nasıl inşa edildiğini ortaya koymayı amaçlamıştır. Çalışma kapsamında Konya'da yaşayan 12 siyasal muhafazakâr ve 10 siyasal seküler bireyle derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiş bu çalışma, nitel araştırma desenlerinden anlatı analizini kullanmıştır. Elde edilen verilerin sonucunda siyasal kimliğin aile, eğitim, medya ve sosyal çevre gibi pek çok faktör aracılığıyla oluşan dinamik bir yapı olduğu anlaşılmıştır. Siyasal seküler kimlikler ve siyasal muhafazakâr kimliklerin inşa sürecinde ailenin önemli bir etkiye sahip olduğu belirlenirken; iki kimlik arasındaki en belirgin ayrışmanın, din üzerinden gerçekleştiği görülmüştür. Siyasal muhafazakâr kimlik ekseninde din, siyasal tercihleri doğrudan etkileyen bir referans noktası olurken; siyasal seküler kimlik açısından ise hem bir baskı mekanizması hem de siyasetten ayrı düşünülmesi gereken kültürel bir olgu olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on political secular and political conservative identities in Türkiye, which have historically become centralized and transformed into a source of political polarization. Drawing on Berger and Luckmann's theory of The Social Construction of Reality, it aims to reveal how these identities are constructed through experiences and social interactions during primary and secondary socialization processes. As part of the study, in-depth interviews were conducted with 12 politically conservative and 10 politically secular individuals residing in Konya. The research was carried out using a qualitative research method, specifically employing narrative analysis as one of the qualitative research designs. The findings indicate that political identity is a dynamic structure shaped by multiple factors such as family, education, media, and social environment. While family was found to have a significant influence on the construction of both political secular and political conservative identities, the most prominent divergence between these two identities was observed to occur around religion. Within the framework of political conservative identity, religion functions as a reference point that directly affects political preferences; whereas for political secular identity, religion is perceived both as a mechanism of pressure and as a cultural phenomenon that should be considered separate from politics.