The masculinity under the shadow: The fifteen tales of becoming a pro-feminist in contemporary Turkey
Gölgedeki erkeklik: Güncel Türkiye'de profeminist olmanın on beş hikâyesi
- Tez No: 985762
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMET LÜKÜSLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Pro-feminist erkeklikler, Eleştirel erkeklik çalışmaları, Toplumsal cinsiyet karşıtı politikalar, Sosyal kuşak, Gölgelenmiş profeminizm, Yaygın feminizm, Ağ tabanlı mizojini, Pro-feminist masculinities, Critical masculinity studies, Anti-gender politics, Social generation, Shadowed pro-feminism, Diffuse feminism, Networked misogyny
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) otoriter ve muhafazakâr toplumsal cinsiyet rejimi altında biçimlenen, Türkiye'de 18 ila 30 yaş arası genç erkekler arasında pro-feminist kimliklerin oluşumunu ve müzakeresini incelemektedir. Kendilerini pro-feminist olarak tanımlayan on beş genç erkekle gerçekleştirilen derinlemesine görüşmelere dayanan araştırma; erkek ayrıcalığına yönelik eleştirel farkındalıklarını, feminist söylemle kurdukları ilişkiyi ve kişisel dönüşüm süreçlerini mevcut ataerkil rejimle uzlaştırma çabalarına eşlik eden duygusal emeği analiz etmektedir. 2023 seçim süreci öncesinin politik açıdan yüksek gerilimli atmosferinde yürütülen saha çalışması, bu kimlik oluşum süreçlerini devlet baskısının devam ettiği, feminist mobilizasyonun yükseldiği ve ekonomik kırılganlıkların derinleştiği bir bağlamda ele almaktadır. 'Gölgelenmiş profeminizm' kavramını ortaya koyarak, genç erkeklerin siyasal kutuplaşma ve toplumsal cinsiyet karşıtı dalgayla kuşatılmış bir ortamda feminist pozisyonları nasıl temkinli, duygulanımsal ve ilişkisel yollarla benimsediklerini görünür kılmaktadır. Analiz beş ana tema etrafında yapılandırılmıştır: (1) erkek ayrıcalığına uyanış; (2) gölgelenmiş bir pro-feminist kimliğin inşası ve müzakeresi; (3) erkekliğin toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve kadın cinayetlerinde yapısal olarak rol oynadığının farkına varılması; (4) AKP rejiminde kutsal aile mitinin sürdürücülüğü; (5) profeminizmin duygulanımsal siyaseti. Bu çalışma, günümüz Türkiye'sinde pro-feminist erkekliklerin doğrusal olmayan, çelişkili ve kırılgan doğasını açığa çıkararak eleştirel erkeklik çalışmalarına katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the formation and negotiation of pro-feminist identities among young men aged 18 to 30 in Turkey, shaped under the authoritarian and conservative gender politics of the Justice and Development Party (AKP). Drawing on the in-depth interviews with fifteen self-identified pro-feminist men, the research explores their critical awareness of male privilege, engagement with feminist discourse, and the emotional reflexivity involved in reconciling personal transformation with a prevailing patriarchal regime. Conducted during the politically charged pre-election period of 2023, the study situates these processes within ongoing state repression, rising feminist mobilization, and economic precarity. Introducing the concept of 'shadowed pro-feminism,' the study shed light on the cautious, affective, and relational pathways through which young men adopt feminist stances amidst political polarization and anti-gender backlash. Five key themes structure the analysis: (1) the awakening to male privilege; (2) the negotiation of a shadowed pro-feminist identity; (3) the recognition of masculinity as structurally implicated in gendered violence and femicide; (4) the myth of the sacred family under AKP rule; and (5) the affective politics of pro-feminism. This study aims to contribute to critical masculinity studies by revealing the non-linear, contested, and precarious nature of pro-feminist masculinities in contemporary Turkey.