Romatoid artritte nöropatik ağrı varlığı, sıklığı, klinik değişkenler ve yaşam kalitesiyle ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the presence, frequency, and relationship with clinical variables and quality of life of neuropathic pain in rheumatoid arthritis
- Tez No: 983639
- Danışmanlar: PROF. PINAR BORMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: fonksiyonel durum, hastalık aktivitesi, nöropatik ağrı, romatoid artrit, yaşam kalitesi, rheumatoid arthritis, neuropathic pain, quality of life, functional status, disease activity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu tez çalışmasının amacı romatoid artritli (RA) hastalarda nöropatik ağrı (NA) varlığını ve sıklığını belirlemek, demografik veriler, klinik değişkenler, yaşam kalitesi ve fonksiyonel durumla ilişkisini saptamaktır. GEREÇ ve YÖNTEM: Temmuz 2013-Nisan 2014 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Romatoloji polikliniğine başvuran ACR'ın revize edilmiş 1987 kriterlerine göre RA tanısı almış, en az 1 yıldır polikliniğimizde takip edilen, NA etiyolojisinde kanıtlanmış hastalık veya risk faktörüne sahip olmayan 20-80 yaş arası 119 hasta ve akut noninflamatuvar eklem ağrısı olan 45 kontrol hastası çalışmamıza dahil edildi. Hasta ve kontrol grubunun demografik özellikleri, ağrının yeri, süresi ve şiddeti(vizüel analog skala), ek hastalıklarının olup olmadığı kaydedildi. RA'lı hastaların kullandığı ilaçlar sorgulandı. Hastalık aktivitesi, ekstraartiküler tutulum gibi klinik değişkenler, yaşam kalitesi ve fonksiyonel durumları belirlendi. NA varlığı üç farklı NA sorgulama skalası (Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs, Douleur Neuropathique 4 Questions ve painDETECT) ile araştırıldı. Yaşam kalitesi ise Romatoid artrit Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Sağlık Değerlendirme Anketi ile değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmaya alınan 119 RA (61 kadın, 58 erkek) hastasının yaş ortalaması 50.51± 12.45 idi. Hasta grubunda LANSS, DN4 ve painDETECT skalasına göre sırasıyla 76 (%63.9), 70 (%58.8), 61(%51.3) ; kontrol grubunda LANSS, DN4 ve painDETECT skalasına göre sırasıyla 3(%6.7), 2(%4.4) ve 2(%4.4) hastada NA tespit edildi. RA hastalarında NA skalaları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede (p<0.001) yüksekti. Yaş, cinsiyet, RA tedavisinde kullanılan ilaçlar [hastalık modifiye edici ilaç (DMARD) ve DMARD+ anti-TNF ilaç kullananlar] ve ekstraartiküler tutulum (ekstraartiküler tutulum olanlar ve olmayanlar) açısından NA skalalarının dağılımına bakıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Seropozitif hastalarda LANSS, seronegatif hastalarda DN4 skala skorları istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. NA skalalarının üçünün de VAS-ağrı skorları ile, HAQ ve RAQoL ile korele olduğu belirlendi. NA skalaları ile hastalık aktivitesi arasında ilişki saptanmadı. NA varlığını belirlemede kullandığımız üç skalanın sonuçları birbiriyle korele bulundu. SONUÇ: Nöropatik ağrı RA tanısı alan hastaların yarısından fazlasında bulunmakta ve hastaların yaşam kalitesini ve fonksiyonel durumunu olumsuz yönde etkilemektedir. RA'lı hastalarda NA'nın belirlenip tedavi edilmesinin hastaların yaşam kalitesi ve fonksiyonel durumlarını artırmak açısından önemli olduğunu vurguluyoruz.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study was to evaluate the presence and incidence of the neuropathic pain in rheumatoid arthritis (RA) patients in comparison with patients having noninflammatory pain, and to determine the relation between neuropathic pain scores and demographic properties, clinical variables, quality of life and functional status. METHODS: A hundred nineteen RA patients aged between 20-80 who referred to Ankara Training and Research Hospital Rheumatology outpatient clinic during July 2013-April 2014, and 45 control patients who had acute noninflammatory pain were recruited to the study. None of the patients had any disease or risk factors that would cause neuropathic pain. Demographic properties, location, duration and the intensity of the pain (by VAS) were recorded. The drugs used by RA patients were questioned. Clinical variables comprising disease activity by DAS28,extraarticular manifestations, functional status and quality of life were determined. The presence of neuropathic pain was assessed with three different neuropathic pain scales (Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs, Douleur Neuropathique 4 Questions ve painDETECT). Quality of life was evaluated with Rheumatoid Arthritis Quality of Life Scale (RAQoL) and functional status was detected with Health Assesment Questionnaire (HAQ). RESULTS: A hundred nineteen RA patients (61 female, 58 male) with a mean age of 50.51± 12.45 were included the study. Neuropathic pain was detected in 76 (%63.9), 70 (%58.8), 61(%51.3) RA patients; while neuropathic pain was diagnosed in 3 (%6.7), 2 (%4.4) and 2 (%4.4) in control subjects depending on the LANSS, DN4 and painDETECT questionnaires respectively. The mean neuropathic pain scores were signifcantly higher in RA patients than in control group subjects (p<0.001). LANSS scores were significantly higher in seropositive patients than in seronegative patients. All of the neuropatic pain scale scores were correlated with VAS-pain, HAQ and RAQoL. Disease activity scores were not related with neuropathic pain scales scores. The scores of the neuropathic pain scales were correlated with each other. CONCLUSION: Neuropathic pain is determined in more than half of the patients with RA and had a negative affected impact on quality of life and functional status of the patients. We emphasize the importance of diagnosis and treatment of neuropathic pain in order to improve the quality of life and functional status in patients suffering from RA.