Sevgi Soysal'ın edebi eserlerinde halk bilimi unsurları
Folklore elements in Sevgi Soysal's literary works
  1. Tez No: 983657
  2. Yazar: HATİCE YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halk bilimi, toplumcu gerçekçilik, roman, öykü, Sevgi Soysal, Folklore, social realist, novel, story, Sevgi Soysal
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Kültür, bir toplumun kolektif olarak ortaya koyduğu ve nesilden nesile aktardığı değerler bütünüdür. Bu değerler her zaman merak konusu olmuş ve üzerine birçok çalışma yapılmıştır. İçinde bulunduğumuz coğrafya birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için bu coğrafyadaki farklı kültürler her zaman insanların ilgisini çekmiştir. Bu nedenle kültür üzerinde araştırmalar ve çalışmalar devam etmekte olup bu çalışmada Sevgi Soysal'ın eserlerinde Türk kültürüne özgü halk bilimi unsurları derlenmiş ve incelenmiştir. Sevgi Soysal, savunduğu fikirler ve eserlerindeki farklı anlatımıyla edebiyatımıza katkıda bulunmuş bir isimdir. Eserlerinde genellikle işçi sınıfını, bireyin çıkmazlarını, kadın sorunlarını gündeme getiren yazar, bazı eserlerinde alışılagelmişin dışında bir üslup kullanarak dilin yapısını değiştirirken bazılarında ise geleneksel bir anlatım yolunu tercih etmiştir. 1960 sonrası toplumunun sorunlarına değinirken kahramanlarını içinde bulunduğu toplumun diliyle konuşturmuş ve eserlerinde halkı gözlemleyerek halk bilimi unsurlarına yer vermiştir. Sevgi Soysal eserlerinde argo kelimelere, halk ağızlarına ve deyimlere bolca yer vermiştir. Soysal'ın eserlerinde halk biliminin kapsamı içerisinde değerlendirilen geçiş dönemleri, halk bilgisi, anonim halk nazmı vb. örnekleri de yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Culture is the entirety of values that a society collectiyely creates and transmits from one generation to another. These values have always been a subject of curiosity and numerous studies have been conducted on them. Since the geography we inhabit has hosted many civilizations, the diversity of cultures in this region has consistently attracted people's attention. For this reason researches and studies on culture continue and in this study, folklore elements specific to Turkish culture were compiled and examined in the works of Sevgi Soysal. Sevgi Soysal is an author who contributed to Turkish literature with her defended ideas and her distinctive narrative style. In her works, she frequently brought forward the dilemmas of the working class,the individual and women's issues. while in some of her works she altered the structure of the language by employing an unconventional style, in others she preferred a traditional mode of expression. While addressing the problems of post 1960 society, she portrayed her characters speaking the language of the society she lived in and she incorporated folklore elements by observing the people around her.In her works, Sevgi Soysal frequently included slang,folk sayings and idioms. Moreover, in Soysal's writings, there are also examples of folklore, such as transitional periods,folk knowledge and anonymous folk poetry.