Ortaöğretim 9. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarının eleştirel düşünme becerileri açısından incelenmesi
An analysis of secondary school 9th grade Religious Culture and Ethics textbooks in terms of critical thinking skills
  1. Tez No: 983673
  2. Yazar: ZÜLEYHA USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜMEYRA ARICAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Din eğitimi, Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, Eğitim, Religion, Religious education, Religious culture and moral knowledge lesson, Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı 2024-2025 eğitim öğretim döneminde kullanılmaya başlayan Türkiye Yüzyılı Maarif Sisteminin hedeflerine uygun düzenlenen, ortaöğretim 9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabının eleştirel düşünme becerileri açısından incelenmesidir. İnceleme Richard Paul ve Linda Elder tarafından geliştirilen eleştirel düşünme beceri unsurları ışığında oluşturulan sekiz tema başlığı altında yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışma amaç, bilgi, çıkarım, kavram, varsayım, bakış açısı, etkiler ve sorular temaları çerçevesinde yapılandırılmıştır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 9. sınıf ders kitabı üzerine yapılan inceleme sonucunda, amaç beceri basamağında her ünite için bir çalışma yapıldığı tespit edilmiştir. Bilgi basamağında yer alan metinlerin, öğrenciye aktarılan konuyu öğretme konusunda yeterli olduğu görülmüştür. Kavram açıklamaları net ve anlaşılır bir şekilde sunulmuştur. Öğrencinin çıkarım yapmasını gerektiren etkinliklerin sayısının oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğrenme faaliyetinden önce, öğrencilerin varsayımlarını sorular yoluyla ortaya çıkarma konusunda kitabın yeterli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna karşın, farklı bakış açılarını fark ettirme noktasında nispeten daha az sayıda etkinliğe yer verildiği görülmüştür. Ayrıca, öğrencilerin edindikleri bilgilerin yaşam içerisindeki etkilerini anlayabilmeleri açısından yeterli etkinlik bulunmamaktadır. Yeni sorular üretebilme becerisine yönelik etkinliklerin, eleştirel düşünme becerileri açısından gerekli seviyede olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the 9th-grade secondary school Religious Culture and Moral Knowledge textbook, designed to align with the objectives of the Turkish Century Education System, which began use in the 2024-2025 academic year, in terms of critical thinking skills. The analysis was conducted under eight themes based on the critical thinking skill elements developed by Richard Paul and Linda Elder. The study employed the document analysis method from qualitative research methods. The study was structured around the themes of purpose, information, inference, concept, assumption, perspective, effects, and questions. The review of the 9th grade Culture and Ethics Knowledge textbook revealed that a study was conducted for each unit at the skill level. The texts in the knowledge level were found to be sufficient for teaching the subject matter to students. Concept explanations were presented in a clear and understandable manner. It was determined that the number of activities requiring students to make inferences was quite high. The texts included in the information section were found to be sufficient for teaching the subject matter to students. Concept explanations were presented in a clear and understandable manner. It was determined that the number of activities requiring students to make inferences was quite high. It was concluded that the book was sufficient for eliciting students' assumptions through questions prior to the learning activity. However, it was observed that there were relatively fewer activities aimed at making students aware of different perspectives. Furthermore, there were insufficient activities for students to understand the impact of the information they acquired in real life. It was determined that the activities aimed at developing the ability to generate new questions were not at the necessary level in terms of critical thinking skills.