Video yardımlı torakoskopik cerrahide (VATS) ultrasonografi eşliğinde uygulanan romboid interkostal ve subserratus plan (RISS) blok ile erektör spina plan (ESP) blok tekniklerinin postoperatif analjezik etkinliğinin ve solunumsal fonksiyonlara etkilerinin karşılaştırılması: Prospektif randomize çalışma
Comparison of the effects of ultrasound-guided rhomboid intercostal and subserratus plane (RISS) block and erector spinae plane (ESP) block techniques on postoperative analgesia and respiratory function in video-assisted thoracoscopic surgery (VATS): A prospective randomized study
- Tez No: 983721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE GÜRBÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Analjezi, Anestezi, Sinir Bloğu, Video Yardımlı Torasik Cerrahi, Postoperatif Ağrı, Solunum Fonksiyon Testleri, Anestezi ve analjezi, Analgesia, Anesthesia, Nerve Block, Postoperative Pain, Respiratory Function Tests, Video-Assisted Thoracic Surgery, Anesthesia and analgesia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Toraks cerrahilerinde etkin analjezi, derin solunum ve öksürmeyi destekleyerek erken mobilizasyonu kolaylaştırır ve buna bağlı olarak pulmoner komplikasyonların önlenmesi ile morbiditenin azaltılmasında kritik rol oynar. Bu çalışmanın birincil amacı, biportal video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS) uygulanan hastalarda erektör spina plan (ESP) ve romboid interkostal–subserratus plan (RISS) bloklarının somatik ve visseral analjezi üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. İkincil amacı ise bu blokların solunum fonksiyonları, opioid gereksinimi ile ağrı skorları üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif randomize olan bu çalışmaya elektif VATS uygulanan, 18–80 yaş arası ve American Society of Anesthesiologists (ASA) I–III sınıfındaki 88 hasta dahil edildi. Olgular ESP veya RISS blok olarak iki gruba ayrıldı. Preoperatif dönemde demografik veriler ile üç toplu volümetrik teşvik spirometrisi ile inspiryum ve ekspiryumda top kaldırma sayıları kaydedildi. Postoperatif dönemde solunum fonksiyon performansları, istirahat ve mobilizasyon halinde ağrı skorları, ağrının karakteri, toplam analjezik tüketimi, kurtarıcı analjezik ihtiyacı, bulantı, kusma, kaşıntı gibi yan etkiler, komplikasyonlar ve hastane kalış süreleri değerlendirildi. Bulgular: RISS blok uygulanan hastalarda, istirahat ağrı skorları erken dönemde daha düşüktü (30. dk p=0.012, 1. saat p=0.009); ancak 1. saat sonrasında gruplar arasında fark izlenmedi. Dinamik NRS skorları ise 30. dk, 1., 6. ve 24. saatlerde RISS grubu lehine anlamlı derecede düşük bulundu (tüm p<0.05). Somatik analjezide RISS blok (%95,5) ESP bloğa üstünlük gösterirken; visseral analjezide ESP blok (%68,2) RISS bloğa üstünlük sağladı (her iki karşılaştırma için p<0.001). Solunum fonksiyon performansları açısından RISS blok uygulanan hastaların inspiratuar fonksiyonları postoperatif 12. saatte ve ekspiratuar fonksiyonları ise postoperatif 18. saatte preoperatif değerlere dönerken; ESP blok uygulanan hastalarda bu derlenme daha geç gerçekleşti ve solunum fonksiyonları 24. saatte dahi preoperatif seviyelere ulaşmadı (p<0.05). Sonuç: RISS blok, ESP bloğa kıyasla daha iyi somatik analjezi sağlamış; buna karşılık ESP blok, RISS bloğa göre daha iyi visseral analjezi sağlamıştır. Postoperatif ağrı skorları, opioid tüketimi, yan etkiler, komplikasyonlar ve hastane kalış süreleri açısından RISS ve ESP bloklarının etkinliği benzerdir. RISS blok uygulanan hastalarda solunum egzersizi performanslarının postoperatif ilk 24 saat içerisinde preoperatif değerlere ulaştığı, buna karşın ESP blok uygulanan hastalarda aynı zaman dilimi sonunda preoperatif değerlere henüz erişilemediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
CAim: Effective analgesia in thoracic surgery plays a critical role in preventing pulmonary complications and reducing morbidity by facilitating early mobilization, deep breathing, and effective coughing. The primary aim of this study was to compare the effects of the erector spinae plane (ESP) block and the rhomboid intercostal–subserratus plane (RISS) block on somatic and visceral analgesia in patients undergoing biportal video-assisted thoracoscopic surgery (VATS). The secondary aims were to evaluate the effects of these blocks on respiratory function, opioid requirement, and pain scores. Materials and Methods: This prospective randomized study included 88 patients aged 18–80 years with American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status I–III who underwent elective VATS. Patients were allocated into two groups to receive either an ESP block or a RISS block. Preoperatively, demographic data and the number of balls lifted during inspiratory and expiratory maneuvers using a three-ball volumetric incentive spirometer were recorded. Postoperatively, pain characteristics, pain scores at rest and during mobilization, respiratory function performance, total analgesic consumption, need for rescue analgesia, and adverse effects such as nausea, vomiting, and pruritus were assessed. Results: Patients who received a RISS block had lower resting pain scores in the early postoperative period (30 min, p=0.012; 1 h, p=0.009); however, no significant difference was observed between the groups after the first hour. Dynamic pain scores were significantly lower in favor of the RISS group at 30 minutes, 1st hour, 6th hour, and 24th hour (all p<0.05). RISS block provided superior somatic analgesia (42/44, 95.5%) compared with ESP block (11/44, 25.0%), whereas ESP block was superior in visceral analgesia (30/44, 68.2%) compared with RISS block (13/44, 29.5%) (p<0.001 for both comparisons). In terms of respiratory function, inspiratory performance returned to preoperative values at postoperative 12th hour and expiratory performance at 18th hour in the RISS group, whereas recovery was delayed in the ESP group and respiratory functions did not reach preoperative levels even at 24 hours (p<0.05). Conclusion: Although RISS block provided better somatic analgesia than ESP block, ESP block achieved superior visceral analgesia compared with RISS block. The two techniques showed comparable efficacy regarding postoperative pain scores, opioid consumption, adverse effects, complications, and hospital stay time. However, while respiratory exercise performance returned to preoperative levels within the first 24 postoperative hours in patients receiving a RISS block, patients receiving an ESP block did not regain their preoperative respiratory exercise performance by the end of the first 24 hours.