Spor salonunda egzersiz yapan fazla kilolu ve obez bireylerinobezite algısının değerlendirilmesi
Evaluation of the obesity perception of overweight and obeseindividuals who exercise in the gym
  1. Tez No: 983720
  2. Yazar: SALİME BÜŞRA ÇELENK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA ELMACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Vücut kitle indeksi, Obesity, Body mass index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, obezite ve ilişkili hastalıkların farkındalığını ölçmek, bireylerin obeziteye karşı tutumlarını anlamak, cinsiyete göre obezite farkındalıkları arasındaki ilişkiyi değerlendirerek literatüre katkıda bulunmaktır. Bu çalışma İstanbul'un Zeytinburnu ilçesindeki özel bir fitness salonunda, beden kitle indeksi 25 kg/m2 ve üzeri olan 165 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara“Obezite Farkındalığı ve İçgörü Ölçeği (OFİ)”uygulanmış, ayrıca katılımcılara ait antropometrik ölçümler (BKİ, kilo, vücut yağ oranı), klinik ve biyokimyasal ölçümler (açlık kan şekeri, HbA1c, tansiyon) kaydedilmiştir. Kadınlarda (n=48, %59,3) ve erkeklerde (n=49, %58,3), kilo ile ilgili düşüncelerinin dağılımlarında en yüksek evet cevabı“Sürekli olarak yorgun musunuz?”sorusuna verdiği saptanmıştır. En yüksek hayır cevabını ise kadınlarda (n=68, %84) ve erkeklerde (n=75, %89,3)“Sürekli olarak nefessiz kalarak uyanıyor musunuz?”sorusuna verildiği saptanmıştır. Cinsiyet karşılaştırmasında anlamlı fark saptanmamıştır. Obezite Farkındalık İndeksi (OFİ) genel ortalama puanı kadınlarda 5,36±1,16, erkeklerde ise 5,26±0,99 olarak saptanmıştır. Bireylerin obezite farkındalıkları orta düzeyde bulunmuş ancak cinsiyet kıyasında anlamlı fark bulunmamıştır (t: 0,36; p>0,05). Erkeklerde sistolik kan basıncı(mmHg) ile semptomların katkılarının farkındalığı arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r: -0,278; p<0,01). Kadınlarda yaş ile genel hastalık farkındalığı arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki (r: 0,231; p<0,05) ve yaş ile tedavi gereksinimi farkındalığı arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki (r: -0,264; p<0,05) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the awareness of obesity and related diseases, to analyze the attitudes of individuals towards obesity, to contribute to the literature by evaluating the relationship between obesity awareness according to gender. This study was conducted on 165 individuals with a body mass index of 25 kg/m2 and above in a private fitness center in the Zeytinburnu district of Istanbul. The“Obesity Awareness and Insight Scale (OFI)”was applied to the participants, and anthropometric measurements (BMI, weight, body fat ratio), clinical and biochemical measurements (fasting blood sugar, HbA1c, blood pressure) belonging to the participants were recorded. In women (n=48, 59,3%) and men (n=49, 58,3%), the highest yes answer in the distribution of weight-related thoughts was“Are you constantly tired?”it was found that they gave to the question. The highest no answer was given by women (n=68, 84%) and men (n=75, 89,3%)“Do you constantly wake up feeling breathless?”it was determined that the question was given. No significant difference was found in the gender comparison. The general average score of the Obesity Awareness and Insight Scale (OFI) was found to be 5,36±1,16 for women and 5,26±0,99 for men, and there was no statistically significant difference (t: 0,36; p>0.05). A negative and significant relationship was found between systolic blood pressure (mmHg) and awareness of the contribution of symptoms in men (r: -0,278; p<0.01). A positive and significant relationship was found between age and general disease awareness in women (r: 0,231; p<0.05) and a negative and significant relationship between age and treatment Deciency awareness (r: -0,264; p<0.05). Deciency was found to be a significant and significant relationship between age and treatment requirement awareness.