Yapılı çevrede renk kullanımının incelenmesi
Examining the use of color in the built environment
- Tez No: 983765
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇEN FİRDEVS YÜCEL CAYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Renk, Yapılı Çevre, Park, Tasarım ilkeri, Görsel Algı, Renkler, Tasarım ilkeleri, Yapılı çevreler, Color, Built Environment, Park, Design Principles, Visual Perception, Colors, Built environments
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, yapılı bir çevredeki renk kullanımları ilkelerinin araştırılmasıdır. Çalışmanın kapsamında, renklerin başarılı bir şekilde kullanılmasına yönelik mekansallık (spatiality), işlevsellik (functionality), kimlik (identity), ilişkisel (relativity) ve araçsallık (instrumentality) olmak üzere beş kriter belirlenmiştir. Bu kriterlerin kullanımı, Superkilen, Park Güell, Zorlu Çocuk Parkı ve PopCourts! parkları üzerinden incelenmiştir. İnternet veri tabanı üzerinden elde edilen yazılı ve görsel kaynaklar doğrultusunda değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler neticesinde her parkın renk kullanımı açısından güçlü ve zayıf yönleri tespit edilmiştir. PopCourts! ve Zorlu Çocuk Parkı, renk kullanımı açısından en kapsamlı tasarıma sahipken, Superkilen-Black Market en az kriteri karşılayan park olmuştur. Park Güell, özellikle kültürel mirasa uygun renk kullanımıyla dikkat çekmiştir. Bununla birlikte, tüm parklarda belirli bir tema, renkli kent mobilyaları ve yönlendirme levhalarında dikkat çekici renklerin kullanıldığı saptanmıştır. Çalışma kapsamında ayrıca, renk kullanım ilkelerinin kullanıcı algısı üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla Zorlu Çocuk Parkı'nda görsel temelli bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir.“Renk Kullanım İlkelerine Dayalı Mekânsal Tercih Anketi”adlı bu çalışma, katılımcılara aynı mekânın farklı renk düzenlemeleriyle oluşturulan görseller üzerinden yönlendirme sağlamış ve algısal rahatlık, yön bulma kolaylığı, güvenlik hissi, işlevsellik ve estetik gibi kriterlere göre tercihte bulunmaları istenmiştir. Elde edilen bulgular, renklerin yalnızca estetik bir unsur olmadığını; aynı zamanda kullanıcı deneyimini şekillendiren, yönlendirme sağlayan, kimlik kazandıran ve çevresel uyumu destekleyen önemli bir tasarım aracı olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmada, gelecekte yapılacak düzenlemeler için; renk kontrastlarının artırılması, kültürel ve tarihsel bağlama uygun seçimler yapılması, yönlendirme için renklerin etkin kullanımı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the principles of colour usage in the built environment. Within the scope of the study, five criteria were determined for the successful use of colours: spatiality, functionality, identity, relativity, and instrumentality. The use of these criteria was examined through the Superkilen, Park Güell, Zorlu Children's Park, and PopCourts! parks. Assessments were made based on written and visual sources obtained from the internet database. As a result of these assessments, the strengths and weaknesses of each park in terms of colour usage were identified. PopCourts! and Zorlu Children's Park had the most comprehensive designs in terms of colour usage, while Superkilen-Black Market was the park that met the fewest criteria. Park Güell stood out, particularly for its use of colours that are appropriate to its cultural heritage. However, it was found that all parks had a specific theme and used striking colours in their colourful urban furniture and signage. Within the scope of the study, a visual-based survey was also conducted in Zorlu Children's Park to evaluate the effects of color usage principles on user perception. This study, entitled 'Spatial Preference Survey Based on Colour Usage Principles', guided participants through images created with different colour schemes for the same space and asked them to make choices based on criteria such as perceptual comfort, ease of orientation, sense of security, functionality and aesthetics. The findings revealed that colours are not merely an aesthetic element; they are also an important design tool that shapes the user experience, provides guidance, conveys identity, and supports environmental harmony. The study recommends increasing colour contrasts, making choices appropriate to the cultural and historical context, and using colours effectively for guidance in future renovations.