Acil serviste akut koroner sendrom tanısı alan hastalarda eozinofil/monosit oranı, nötrofil/lenfosit oranı, eritrosit dağılım genişliği ve ortalama trombosit hacminin prognoza etkisi
The prognostic impact of eosinophil-to-monocyte ratio, neutrophil-to-lymphocyte ratio, red cell distribution width, and mean platelet volume in patients diagnosed with acute coronary syndrome in the emergency department
- Tez No: 983776
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAHYA ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: AKS, EMR, NLR, RDW, MPW, ACS, EMR, NLR, RDW, MPW
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil serviste akut koroner sendrom (AKS) tanısı alan hastalarda tam kan sayımı parametrelerinden türetilen eozinofil/monosit oranı (EMR), nötrofil/lenfosit oranı (NLR), eritrosit dağılım genişliği (RDW) ve ortalama trombosit hacminin (MPV) prognoz üzerine etkilerini araştırmaktır. Yöntem: Bu uzmanlık tezi çalışması, 01.02.2025–01.08.2025 tarihleri arasında Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran hastalar üzerinde prospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, AKS tanısı alan 200 hasta ile acil servise göğüs ağrısı şikâyetiyle başvuran, ancak AKS tanısı dışlanan 200 kişilik kontrol grubu dahil edilmiştir. Bulgular: EMR hasta grubunda 0,24 [0,00–1,32], kontrolde 0,30 [0,00–1,67] olup hasta grubunda istatistiki olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p<0,001). NLR hasta grubunda 2,37 [0,02–39,50], kontrol grubunda 2,08 [0,70–31,20] olarak hesaplanmıştır. NLR bakımından gruplar arasındaki bu farklılık istatistiki olarak anlamlıdır (p=0,003). RDW hasta grubunda 13,20 [11,70–19,40], kontrol grubunda 13,50 [11,70–33,60] olarak belirlenmiş ve gruplar arasındaki bu farklılık istatistiki olarak anlamlıdır (p=0,029). MPV hastalarda 10,10 ± 0,93, kontrol grubunda 9,76 ± 1,05 olup anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,001). Sonuç: EMR hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı şekilde düşük, NLR ve MPV anlamlı olarak yüksek, RDW ise kontrol grubuna göre daha düşük saptanmıştır. Elde edilen bulgular, EMR, NLR ve MPV'nin AKS hastalarında değerli biyobelirteçler olabileceğini göstermektedir. Takip sürecinde komplikasyon gelişen hasta sayısının 3, üç ay içinde exitus olan hasta sayısının 4 ve ilk 24 saatte exitus hasta sayısının 3 ile sınırlı olması nedeniyle, NLR, EMR, RDW ve MPV parametrelerinin prognoz üzerindeki etkileri istatistiksel olarak değerlendirilememiş, bu nedenle prognoz ile ilişkileri araştırılamamıştır. Tam kan sayımı parametrelerinin düşük maliyetli, kolay erişilebilir ve hızlı uygulanabilir olmaları, acil serviste risk sınıflaması ve klinik karar süreçlerine katkı sağlayabilecek önemli bir avantaj sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the prognostic impact of the eosinophil-to-monocyte ratio (EMR), neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), red cell distribution width (RDW), and mean platelet volume (MPV), which are derived from complete blood count parameters, in patients diagnosed with acute coronary syndrome (ACS) in the emergency department. Method: This specialty thesis study was conducted prospectively between February 1, 2025, and August 1, 2025, on patients who presented to the Emergency Department of Kırşehir Training and Research Hospital. The study included 200 patients diagnosed with ACS and a control group of 200 individuals who presented to the emergency department with chest pain but were excluded from an ACS diagnosis. Symptoms: The EMR was 0.24 [0.00–1.32] in the patient group and 0.30 [0.00–1.67] in the control group, being significantly lower in the patient group (p<0.001). The NLR was calculated as 2.37 [0.02–39.50] in the patient group and 2.08 [0.70–31.20] in the control group, and this difference between the groups was statistically significant (p=0.003). The RDW was determined as 13.20 [11.70–19.40] in the patient group and 13.50 [11.70–33.60] in the control group, with a statistically significant difference between the groups (p=0.029). The MPV was 10.10 ± 0.93 in the patient group and 9.76 ± 1.05 in the control group, being significantly higher in the patient group (p<0.001). Conclusion: In the patient group, EMR was found to be significantly lower compared to the control group, while NLR and MPV were significantly higher, and RDW was lower than in the control group. The findings suggest that EMR, NLR, and MPV may serve as valuable biomarkers in patients with ACS. However, since the number of patients who developed complications during follow-up was limited to 3, the number of patients who died within three months was 4, and the number of patients who died within the first 24 hours was 3, the prognostic impact of NLR, EMR, RDW, and MPV could not be statistically evaluated, and thus their relationship with prognosis could not be investigated. The fact that complete blood count parameters are low-cost, easily accessible, and rapidly applicable provides a significant advantage in contributing to risk stratification and clinical decision-making processes in the emergency department