Acil servise başvuran geriatrik travma hastalarında modifiye geriatrik travma sonlanım skoru ile diğer travma skorlarının karşılaştırılması
Comparison of the modified geriatric trauma outcome score(mGTOS) with other trauma scores in geriatric trauma patientspresenting to the emergency department
  1. Tez No: 983778
  2. Yazar: HAKAN SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLTEKİN KADI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatrik travma, mGTOS, travma skorları, mortalite tahmini, acil servis, Geriatric trauma, mGTOS, trauma scores, mortality prediction, emergency department
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Geriatrik travma hastaları, yaşa bağlı fizyolojik rezerv azalması ve komorbiditeler nedeniyle acil servislerde özel bir değerlendirme gerektirir. Travma skorları mortalite ve morbidite tahmininde kritik rol oynasa da geriatrik popülasyonda etkinlikleri sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran geriatrik travma hastalarında Modifiye Geriatrik Travma Sonlanım skoru (mGTOS) ile ISS, GTOS, TRISS, Revize Travma Skoru, BIG, Şok indeksi, Modifiye Şok indeksi ve Yaşa bağlı Şok indeksinin mortalite öngörme gücünü karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif olarak Gazi Üniversitesi Acil Servisi'nde yürütülmüş olup, 01.01.2024–31.03.2025 tarihleri arasında başvuran 65 yaş ve üzeri multitravmalı 185 hasta dahil edilmiştir. Demografik veriler, vital bulgular, laboratuvar parametreleri ve travma mekanizmaları kaydedilmiştir. Her hasta için ISS, GTOS, TRISS, RTS, BIG, şok indeksleri ve mGTOS hesaplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 31.0 ile yapılmış; ROC eğrisi, AUC değerleri, duyarlılık ve özgüllük oranları karşılaştırılmıştır. p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 185 hastanın yaş ortalaması 78±8 yıl olup, %63,2'si kadın, %36,8'i erkektir. En sık travma mekanizması düşme (%61,6) olarak saptanmıştır. 28 günlük mortalite oranı %9,7'dir. ROC analizi sonucunda mGTOS'un AUC değeri 0,818 ile en yüksek bulunmuştur. mGTOS'un cut-off değeri 4 olup duyarlılığı %83,3, özgüllüğü %75,4'tür. TRISS özgüllük açısından en yüksek (%98,19) ancak duyarlılığı düşük (%44,4) bulunmuştur. Laktat yüksekliği ve entübasyon ihtiyacı mortalite ile anlamlı ilişkili bulunmuştur. Şok indeksi ve modifiye şok indeksi mortalite tahmininde anlamlı bulunmamıştır. Tartışma: Çalışmamız, geriatrik travma hastalarında mortalite tahmininde mGTOS'un diğer skorlamalara göre daha güçlü bir prognostik belirteç olduğunu göstermektedir. Literatürde GTOS ve TRISS'in geriatrik popülasyonda sınırlı performans gösterdiği bildirilirken, mGTOS'un ek parametreleri içermesi bu eksiklikleri gidermektedir. Ayrıca entübasyon ihtiyacı, solunum sayısı ve koagülasyon parametreleri mortaliteyi öngörmede bağımsız belirteçler olarak saptanmıştır. Sonuç: mGTOS, geriatrik travma hastalarında hem acil servis sonlanımı hem de 28 günlük mortalite tahmininde diğer skorlamalara göre daha üstün performans göstermektedir. Bu nedenle acil servislerde geriatrik travma yönetiminde mGTOS'un rutin kullanımı önerilebilir. Daha geniş örneklemli, çok merkezli ve prospektif çalışmalar ile bu bulguların desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: Geriatric trauma patients require special evaluation in emergency departments due to age-related physiological reserve reduction and comorbidities. Trauma scores play a critical role in predicting mortality and morbidity; however, their effectiveness in the geriatric population is limited. This study aims to compare the predictive power of the Modified Geriatric Trauma Outcome Score (mGTOS) with ISS, GTOS, TRISS, Revised Trauma Score, BIG, Shock Index, Modified Shock Index, and Age-related Shock Index in estimating mortality. Materials and Methods: This retrospective study was conducted at Gazi University Emergency Department between January 1, 2024, and March 31, 2025, including 185 patients aged 65 years and older with multiple trauma. Demographic data, vital signs, laboratory parameters, and trauma mechanisms were recorded. ISS, GTOS, TRISS, RTS, BIG, shock indices, and mGTOS were calculated for each patient. Statistical analyses were performed using SPSS 31.0; ROC curves, AUC values, sensitivity, and specificity were compared. A p-value <0.05 was considered significant. Results: The mean age of the 185 patients was 78±8 years; 63.2% were female and 36.8% male. The most common trauma mechanism was falls (61.6%). The 28-day mortality rate was 9.7%. ROC analysis revealed that mGTOS had the highest AUC (0.818). The cut-off value for mGTOS was 4, with sensitivity of 83.3% and specificity of 75.4%. TRISS showed the highest specificity (98.19%) but low sensitivity (44.4%). Elevated lactate and need for intubation were significantly associated with mortality. Shock Index and Modified Shock Index were not significant predictors. Discussion: Our study demonstrates that mGTOS is a stronger prognostic indicator for mortality prediction in geriatric trauma patients compared to other scoring systems. While GTOS and TRISS have shown limited performance in this population, mGTOS addresses these gaps by incorporating additional parameters. Intubation requirement, respiratory rate, and coagulation parameters were identified as independent predictors of mortality. Conclusion: mGTOS outperforms other trauma scores in predicting both emergency department outcomes and 28-day mortality in geriatric trauma patients. Routine use of mGTOS in emergency settings is recommended. Further multicenter, prospective studies with larger sample sizes are needed to validate these findings.