Solunum kas antrenmanının adölesan sporcularda performansa etkisi
The effect of respiratory muscle training on performance in adolescent atheletes
- Tez No: 983779
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Teşhis teknikleri-solunum sistemi, Diagnostic techniques-respiratory system
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, solunum kas kuvvetinin adölesan yüzücülerde performans üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmaya Sakarya Olimpik Yüzme Havuzu'nda düzenli olarak antrenman yapan ve son iki yıl içerisinde sakatlık yaşamamış olan 20 lisanslı adölesan sporcu katılmıştır. Katılan sporcular deney ve kontrol gurubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her iki grup haftanın altı günü düzenli rutin yüzme antrenmanlarını sürdürmüştür. Sadece deney grubundaki sporcular sekiz hafta boyunca haftada beş gün, günde iki kez olacak şekilde POWERbreathe Classic cihazı ile solunum kas antrenmanı (SKA) uygulamıştır. Antrenmanın yoğunluğunu sporcunun ön testte elde edilen MIP değerine göre ayarlanmıştır. Sporcular ilk hafta adaptasyon süreci için %15 ile kalan haftalarda %40 yoğunlukla SKA sürdürmüşlerdir. Performans değerlendirmesi için Wingate Anaerobik Güç Testi ile anaerobik güç, Yo-Yo Intermittent Recovery Test 1 ile aerobik dayanıklılık ölçülmüştür. Solunum kas kuvveti ölçmek için MicroRPM elektronik cihazıyla MIP ve MEP, dijital spirometre cihazı ile solunum parametreleri ölçülmüştür. Ayrıca tek nefesle su altında alınabilen mesafe de ek bir dayanıklılık göstergesi olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada elde edilen verilerin analizinde grup (deney–kontrol) ve zaman (ön test–son test) faktörlerinin etkileşimini incelemek amacıyla İki Yönlü Karma ANOVA (Two-Way Mixed ANOVA) kullanılmıştır. Varsayım kontrolleri kapsamında normallik ve varyans homojenliği test edilmiştir. Etkileşim veya ana etki düzeyinde anlamlılık bulunan değişkenlerde post-hoc karşılaştırmalar yapılmıştır. Tüm analizlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Çalışmanın bulguları sonucunda, deney grubunun MEP-MIP %11,6-%22, kontrol grubunda ise MEP-MIP %3,5-%4,8 oranlarında daha sınırlı gelişim gözlemlenmiştir (p<0.05). Wingate anaerobik güç testinde peak power, average power ve time to peak değerlerinde anlamlı değişiklikler görülürken (p<0.05), min. power ve power drop değerlerinde istatiksel açıdan anlamlı bir gelişim görülmemektedir (p>0.05). Tek nefes test değerlerinin bulguları incelendiğinde ön test ve son test arasında deney grubunda %15 gelişim gözlemlenirken kontrol grubunda daha düşük düzeyde %6 oranında bir gelişim sonucuna ulaşılmıştır (p<0.05). Yo-Yo1 test sonucunda deney grubunda %14,3 kontrol grubunda ise daha sınırlı %6,9 oranında gelişim görülmüştür (p<0.05). Deney grubunda FVC, FEV1, FEV1%, FEV1/FVC%, PEF ve PEF% değerlerinde ön test sonrasında anlamlı gelişmelere saptanmıştır (p<0.05). Kontrol grubunun FVC, FEV1, PEF değerlerinde deney grubuna göre daha sınırlı bir gelişim elde edildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effects of respiratory muscle strength on performance in adolescent swimmers. Twenty licensed adolescent athletes who regularly trained at the Sakarya Olympic Swimming Pool and had not experienced any injuries in the past two years participated in the study. The participants were divided into two groups: experimental and control. Both groups continued their regular swimming training six days a week, while only the experimental group performed respiratory muscle training (RMT) using the POWERbreathe Classic device for eight weeks, five days a week, twice daily. The training intensity was adjusted according to each athlete's maximal inspiratory pressure (MIP) value obtained during the pre-test. During the first week, training intensity was set at 15% for adaptation and increased to 40% in the following weeks. Performance was evaluated using the Wingate Anaerobic Power Test to assess anaerobic power and the Yo-Yo Intermittent Recovery Test Level 1 to assess aerobic endurance. Respiratory muscle strength was measured with a MicroRPM electronic device to record MIP and MEP values, while pulmonary parameters were measured with a digital spirometer. Additionally, the distance covered underwater in a single breath was evaluated as an indicator of endurance performance. The findings showed that the experimental group achieved greater improvements in MEP and MIP values (11.6%–22%) compared to the control group (3.5%–4.8%) (p<0.05). Significant enhancements were observed in peak power, average power, and time to peak values in the Wingate test (p<0.05), while minimum power and power drop did not show significant changes (p>0.05). The single-breath underwater distance improved by 15% in the experimental group and by 6% in the control group (p<0.05). In the Yo-Yo1 test, an improvement of 14.3% was observed in the experimental group, while a more limited improvement of 6.9% was seen in the control group (p<0.05). Post-test results revealed significant improvements in FVC, FEV1, FEV1%, FEV1/FVC%, PEF, and PEF% in the experimental group (p<0.05), whereas the control group showed more limited progress in FVC, FEV1, and PEF.