Gastroknemius kası biyomekanik özellikleri ve ayak bileği izokinetik kuvvetinin postüral denge ile ilişkisi
The relationship between the biomechanical properties of the gastrocnemius muscle and ankle isokinetic strength with postural balance
  1. Tez No: 983788
  2. Yazar: EMİNE SİNEM CANER BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ SÜLEYMAN GÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, myotonometer, kas kuvveti, futbol, güreş, Balance, myotonometer, muscle strength, football, wrestling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Denge sadece sportif performansı desteklemekle kalmayıp günlük yaşam etkinliklerinin güvenli ve etkin bir şekilde sürdürülmesinde de temel bir işlev görmektedir. İyi bir denge, kas ve eklem kontrolü ile koordinasyonun bütünleşik bir göstergesi olup, spor yaralanmalarının önlenmesinde de önemli bir rol oynayabilir. Bu çalışmanın amacı, sağlıklı genç erkeklerde ayak bileği plantar fleksiyon ve dorsifleksiyon kas kuvveti ile gastroknemius kası tonus, sertlik ve elastikiyetinin denge ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18–35 yaş arası sedanter (n=21), futbolcu (n=13) ve güreşçi (n=12) olmak üzere toplam 46 genç erkek katılımcı dahil edilmiştir. Öncelikle katılımcıların ayak bileği plantar fleksiyon ve dorsifleksiyon eklem hareket açıklıkları değerlendirilmiştir. Ardından Myoton-3 myotonometre kullanılarak gastroknemius kası ve Aşil tendonunun tonus, sertlik ve elastikiyet özellikleri ölçülmüştür. İzokinetik ölçümler, Biodex Isokinetic Systems Pro cihazı kullanılarak, katılımcılar oturur pozisyonda iken gerçekleştirilmiştir. Ayak bileği plantar fleksiyon ve dorsifleksiyon kas kuvvetleri, 60°/s ve 120°/s açısal hızlarda konsantrik modda ölçülmüştür. Denge değerlendirmesi Biodex Balance System SD cihazı ile önce baskın ve sonra baskın olmayan tarafta tek ayak pozisyonunda yapılmıştır. Denge testi sonucunda Genel Stabilite İndeksi (OSI), Anterior-Posterior Stabilite İndeksi (APSI) ve Medial-Lateral Stabilite İndeksi (MLSI) değerleri kaydedilmiştir. Tüm ölçümler ve değerlendirmeler bilateral olarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında denge skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Katılımcıların taraflar arası denge performansı simetrik bulunmuştur. Futbolcu ve güreşçilerde baskın taraf PF-PT/vücut ağırlığı ve hem baskın hem de baskın olmayan taraf 60°/sn PF-PT/DF-PT oranları, sedanter bireylere göre anlamlı derecede daha yüksek saptanmıştır (sırasıyla p=0,04 ve p=0,01). Futbolcuların gastroknemius kası sertliği ve Aşil tendonu elastikiyet değerleri hem sedanterlere hem de güreşçilere kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (sırasıyla p=0,03 ve p=0,01). Güreşçilerin gastroknemius kası sertliği sedanterlere göre daha yüksek olmakla birlikte bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Katılımcıların baskın olmayan taraf 60°/sn PF-PT/kg değerleri, baskın tarafa göre anlamlı şekilde daha düşük bulunmuştur (p=0,01). Gastroknemius kası sertliği, elastikiyeti ve tonusu ile denge skorları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sadece futbolcularda, 60°/sn PF-PT/DF-PT oranı ile MLSİ arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,63, p=0,02). Sonuç: Bu çalışma alt ekstremite kas kuvvetinin sporcularda sedanter bireylere kıyasla belirgin bir şekilde gelişmiş olduğunu ve özellikle plantar fleksiyon kuvveti ile kuvvet oranlarının sportif branşa göre değişiklik gösterebildiğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte bu çalışmada gastroknemius kası sertlik, tonus ve elastikiyetinin denge performansını anlamlı şekilde etkilemediği saptanmıştır. Bu bulgular, sporcularda dengeyi geliştirmeye yönelik programların yalnızca kuvvete değil, nöromüsküler bileşenlere de odaklanması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Balance not only supports athletic performance but also plays a fundamental role in ensuring the safe and effective execution of daily activities. Good balance is an integrated indicator of muscle and joint control as well as coordination, and it may also contribute to the prevention of sports injuries. The aim of this study is to examine the relationship between ankle plantar flexion and dorsiflexion muscle strength and gastrocnemius muscle tone, stiffness, and elasticity with balance in healthy young men. Materials and Methods: A total of 46 young male participants aged 18–35 years were included in the study, consisting of sedentary individuals (n=21), soccer players (n=13), and wrestlers (n=12). First, the participants' ankle plantar flexion and dorsiflexion ranges of motion were assessed. Subsequently, muscle tone, stiffness, and elasticity of the gastrocnemius muscle and Achilles tendon were measured using the Myoton-3 myotonometer. Isokinetic measurements were performed using the Biodex Isokinetic Systems Pro device with participants in a seated position. Ankle plantar flexion and dorsiflexion muscle strengths were measured in concentric mode at angular velocities of 60°/s and 120°/s. Balance assessment was conducted using the Biodex Balance System SD device in a single-leg stance, first on the dominant and then on the non-dominant side. As outcomes of the balance test, the Overall Stability Index (OSI), Anterior–Posterior Stability Index (APSI), and Medial–Lateral Stability Index (MLSI) were recorded. All measurements and assessments were performed bilaterally. Results: No statistically significant differences were found between the groups in terms of balance scores. Balance performance between limbs was found to be symmetrical among the participants. Dominant-side PF-PT/body weight values and both dominant and non-dominant 60°/s PF-PT/DF-PT ratios of soccer players and wrestlers were significantly higher than those of sedentary individuals (p=0.04 and p=0.01, respectively). Soccer players demonstrated significantly higher gastrocnemius muscle stiffness and Achilles tendon elasticity values compared with both sedentary individuals and wrestlers (p=0.03 and p=0.01, respectively). Although wrestlers showed higher gastrocnemius muscle stiffness than sedentary participants, this difference was not statistically significant. Non-dominant 60°/s PF-PT/kg values were significantly lower than dominant-side values (p=0.01). No significant correlations were found between gastrocnemius muscle stiffness, elasticity, or tone and balance scores. However, in soccer players only, a significant positive correlation was observed between the 60°/s PF-PT/DF-PT ratio and the MLSI (r=0.63, p=0.02). Conclusion: This study demonstrated that lower-extremity muscle strength is markedly higher in athletes compared with sedentary individuals, and that plantar flexion strength and strength ratios may vary depending on the sport discipline. However, our findings also showed that gastrocnemius muscle stiffness, tone, and elasticity did not significantly influence balance performance. These results suggest that balance-enhancing programs for athletes should focus not only on strength but also on neuromuscular components.