XI.-XIII. yüzyıllarda Bilâdü'ş-Şâm'da iktisâdî hayat
Economic life in Bilad-ash-Sha'm in the 11th-13th centuries
  1. Tez No: 983802
  2. Yazar: HASAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADİ SÜLEYMAN KUCUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal tarih, İslam tarihi, Social history, Islamic history
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
11. ve 13. yüzyıllarda Biladüşşam'daki ekonomik hayat, bölgenin iklimi, stratejik konumu ve toprak yapısının yanı sıra siyasi ve askeri gelişmelerden de etkilenmiştir. Bu dönemde Asya, Avrupa ve Afrika arasında önemli bir ticaret merkezi olan Biladüşşam, zengin tarım arazileri, geniş çarşıları ve gelişmiş üretim ve el sanatları ile dikkat çekmektedir. Selçuklular, Fatımiler, Zengiler, Eyyubiler, Memlükler ve Haçlılar gibi çeşitli hükümdarların etkisi altında kalan bölgenin ekonomik faaliyetleri tarım, ticaret ve el sanatları etrafında yoğunlaşmıştır. Şam, Halep, Akka, Kudüs, Beyrut ve Antakya gibi şehirler ekonomik merkezler olarak ortaya çıkmış ve baharat, ipek, cam ve seramik gibi malların satıldığı çarşılar aracılığıyla önemli bir ticaret hacmi yaratmıştır. Ancak, Haçlı Seferleri ve Moğol istilaları gibi askeri olaylar zaman zaman ekonomik yapıyı sarssa da, Memlükler döneminde istikrarın sağlanmasıyla ticaret yeniden canlanmıştır. Bu dönemde Biladüşşam'daki ekonomik ilişkileri inceleyen birincil kaynaklar ve modern araştırmalar, bölgenin Orta Çağ'da küresel ticaret için önemli bir ekonomik merkez olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In the 11th and 13th centuries, economic life in Bilad al-Sham was shaped not only by the region's climate, strategic location, and soil structure, but also by political and military developments. During this period, Bilad al-Sham, a major trade center between Asia, Europe, and Africa, was notable for its rich agricultural lands, large bazaars, and advanced production and crafts. Under the influence of various rulers, including the Seljuks, Fatimids, Zangids, Ayyubids, Mamluks, and Crusaders, the region's economic activities centered around agriculture, trade, and handicrafts. Cities such as Damascus, Aleppo, Acre, Jerusalem, Beirut, and Antioch emerged as economic centers, generating a significant trade volume through the bazaars, where goods such as spices, silk, glass, and ceramics were sold. However, although the economic structure was occasionally shaken by military events such as the Crusades and Mongol invasions, trade was revitalized with the establishment of stability during the Mamluk period. Primary sources and modern research examining economic relations in Bilad al-Sham during this period reveal that the region was an important economic hub for global trade in the Middle Ages.