HEMA içermeyen adezivlerin uzun dönemde çürükten etkilenmiş dentine bağlantısının değerlendirilmesi
Evaluation of the long-term bond strength of HEMA-free adhesives to caries-affected dentin
  1. Tez No: 983828
  2. Yazar: MELİKE BİLCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET KARADAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çürükten Etkilenmiş Dentin, Dentine Bağlanma, Dönüşüm Derecesi, HEMA İçermeyen Adeziv, Universal Adeziv, Caries-Affected, Degree of Conversion Dentin, Dentin Bonding, HEMA-Free Adhesive, Universal Adhesive
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, HEMA içeren ve HEMA içermeyen universal adezivlerin sağlam ve çürükten etkilenmiş dentin yüzeylerine bağlanma dayanımını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 120 adet çürüksüz molar diş orta kronal dentin açığa çıkacak şekilde hazırlandı. Dişlerin yarısı çürükten etkilenmiş dentin elde etmek için demineralizasyon ve remineralizasyon solüsyonunda 14 gün boyunca dönüşümlü olarak bekletildi. Daha sonra dişler uygulanan adeziv ajanlara (Gluma Bond Universal, Clearfil Bond Universal, G2 Bond Universal) ve applikasyon moduna (self-etch ve etch&rinse) göre rastgele 6 gruba ayrıldı (n = 10). Adeziv ajanlar uygulamadan önce her bir diş simetrik olarak ikiye bölündü. Adeziv uygulamasından sonra her bir yarım dişe kompozit blok (Clearfil Majesty Flow) yapıldı. Bloklardan birisi 24 sonra diğeri 10.000 termal siklus işleminden sonra makaslama testine (1 mm/dk) maruz bırakıldı ve değerler MPa'ya dönüştürüldü Kırılma tipleri stereomikroskopla değerlendirildi. Ayrıca resin tagların görüntüsü SEM kullanılarak incelendi. Adezivlerin dönüşüm derecesi ATR-FTIR cihazı ile analiz edildi. Bulgular: İstatiksel analizler, adeziv tipi ve uygulama modunun bağlanma dayanımını anlamlı şekilde etkilediğini (p < 0,001), substrat tipi ve termal siklusun etkisinin ise anlamlı olmadığını gösterdi (p > 0,05). Yalnızca adeziv tipi–substrat tipi etkileşimi anlamlı bulundu (p = 0,009). G2 Bond Universal ve Gluma Bond Universal, Clearfil Bond Universal'den daha yüksek bağlanma dayanımı gösterdi. Bütün adezivler self-etch modunda daha yüksek bağlanma gösterdi. G2 Bond Universal grubunda karışık kırıklar baskınken, Clearfil Bond Universal en yüksek adheziv kırık oranına sahipti. Clearfil Bond Universal, G2 Bond Universal ve Gluma Bond Universal'den anlamlı derecede yüksek dönüşüm derecesi gösterdi. G2 Bond Universal ve Gluma Bond Universal arasında dönüşüm derecesi açısından önemli bir farklılık bulunamadı (p > 0,05). Sonuç: HEMA içermeyen adezivler, sağlam dentine ve çürükten etkilenmiş dentine bağlanmada başarılı bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: This in vitro study aimed to evaluate the bond strength of HEMA-containing and HEMA-free universal adhesives to sound and caries-affected dentin. Materials and Methods: A total of 120 sound human molars were prepared to expose mid-coronal dentin. Half were subjected to alternating demineralization and remineralization for 14 days to create caries-affected dentin. Specimens were randomly assigned into six groups (n = 10) according to the adhesive system (Gluma Bond Universal, Clearfil Bond Universal, G2 Bond Universal) and application mode (self-etch or etch&rinse). Each tooth was symmetrically sectioned before adhesive application. Composite blocks (Clearfil Majesty Flow) were built; one was tested after 24 h and the other after 10000 thermal cycles using a shear bond strength test (1 mm/min). Values were expressed in MPa. Failure modes were analyzed under a stereomicroscope, resin tags with SEM, and degree of conversion with ATR-FTIR. Results: Adhesive type and application mode significantly affected bond strength (p < 0,001), whereas substrate type and thermal cycling showed no effect (p > 0,05). The adhesive type–substrate type interaction was significant (p = 0,009). G2 Bond Universal and Gluma Bond Universal produced higher bond strength than Clearfil Bond Universal. Self-etch mode yielded greater values than etch&rinse. Mixed failures predominated in the G2 Bond Universal group, while Clearfil Bond Universal showed the highest adhesive failure rate. Clearfil Bond Universal exhibited a significantly higher degree of conversion than G2 Bond Universal and Gluma Bond Universal, with no significant difference between the latter two (p > 0,05). Conclusion: HEMA-free universal adhesives were effective in bonding to both sound and caries-affected dentin.