Farklı ortodontik adeziv kompozitlerin rat subkutan dokusunda meydana getirdiği histopatolojik reaksiyonların karşılaştırılması
Comparison of histopathological reactions caused by different orthodontic adhesive composites in rat subcutaneous tissue
  1. Tez No: 783009
  2. Yazar: ECE KABAKCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyouyumluluk, Işıkla Polimerize Adeziv, Kimyasal Polimerize Adeziv, Ortodontik Adeziv Kompozit, Rat, Biocompatibility, Chemically Polymerized Adhesive, Light Polymerized Adhesive, Orthodontic Adhesive Composite, Rat
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Ortodontide kullanılan farklı adeziv kompozitlerin çevre dokular üzerindeki etkilerinin ratlarda karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda kimyasal polimerize, ışıkla polimerize, renk değiştiren, primersiz kullanılan, ve Bis-GMA-TEGDMA-HEMA içermeyen adeziv kompozitler steril polietilen tüpler içine yerleştirilerek polimerize edilmiştir. 21 adet Sprague-Dawley türü dişi rat sakrifikasyon zamanlarına göre (7, 14, 28 gün) her grupta 7 rat olacak şekilde randomize olarak gruplara ayrılmıştır. Cerrahi işlem öncesi, ratlar anestezi altına alınarak ratların dorsal bölgesi traş edilmiş, aseptik şartlarda altı adet insizyon oluşturulmuştur (2 anterior, 2 median, 2 posterior). Test materyalleri eşit sayıya bölünerek her biri subkutan diseksiyon yapılarak hazırlanmış altı farklı alana implante edilmiş, kesi yerleri suturlarla kapatılmıştır. Deney sonunda sakrifiye edilen ratlardan implante tüp ve çevre dokuyu içeren eksizyonel biyopsiler alınarak enflamasyon, ödem ve kapsül formasyonu histolojik olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Tüm gruplarda şiddetti incelenen zamana ve adeziv kompozite göre değişen enflamasyon ve ödem gözlenmiştir. Contec LC ve Kontrol grubunda 7. gün, 14. gün ve 28. gün enflamasyon ve ödem dağılımları istatistiksel olarak anlamlıdır (enflamasyon için sırasıyla p=0,001 ve p=0,045; ödem için sırasıyla p=0,04 ve p=0,012). Ortho Connect grubunun 7. gününde, Rely A Bond grubunun 14. gününde kapsül formasyonu Grade 0 dağılımları diğer günlerden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir (sırasıyla p=0,01 ve p=0,001). Sonuç: İncelenen ortodontik adezivler dokuda reaksiyona neden olmuştur. 28. günde enflamasyon ve ödem şiddeti tüm gruplarda azalmış, kapsül formasyonu oluşmuştur. 28. günde Contec LC ve Kontrol gruplarında hafif doku reaksiyonu görülmüştür, iki grubun bulguları birbiri ile uyuşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Comparative evaluation of the effects of different orthodontic adhesive composites on surrounding tissues in rats. Materials and Methods: In our study, a chemically cured, light cured, color-change, primer integrated adhesive and Bis-GMA-TEGDMA-HEMA-free adhesive composites were placed into sterile polyethylene tubes and polymerized. Sprague-Dawley type female rats were randomly divided into groups according to their sacrification times (7, 14, 28 days), with 7 rats in each group. Before the surgical procedure, the rats were anesthetized and the dorsal regions of their bodies were shaved and six incisions were made under aseptic conditions (2 anterior, 2 median, 2 posterior). Test materials were divided into equal numbers, each were implanted in six different subcutaneously dissected areas and the incisions were closed with sutures. At the end of the experiment times, excisional biopsies including the implanted tube and surrounding tissue were collected from the sacrificed rats to evaluate inflammation, edema and capsule formation histologically. Results: In all examined groups, inflammation and edema was observed with different severity depending on the time interval and type of adhesive. In Contec LC and control groups, the distribution of the inflammation and edema based on different grades of severity on days 7, 14 and 28 were statistically significant (p=0.001 and p=0.045 for inflammation, p=0.04 and p=0.045 for edema, respectively) In Ortho Connect day 7 and Rely A Bond day 14 groups, Grade 0 distribution was significantly higher than the other days (p=0.01 and p=0.001, respectively). Conclusion: Tested orthodontic adhesives caused tissue reaction. On day 28, the severity of inflammation and edema decreased in all groups, and capsule formation occurred. On day 28, both Contec LC and control groups showed mild tissue reaction which indicates the similar results between the two groups.