The impact of using Discord as an online SNS platform on collaborative EFL speaking performance and students' attitudes towards speaking skills
Dıscord'un çevrimiçi sosyal medya platformu olarak kullanılmasının, işbirliğine dayalı İngilizce konuşma performansı ve öğrencilerin konuşma becerilerine yönelik tutumları üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 983827
  2. Yazar: TUĞÇE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY HAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Discord, Eş zamanlı çevrimiçi eğitim, Yabancı dil öğretimi, Öğrenci algısı, İngilizce, İngilizce dersi, İşbirlikli öğrenme, Discord, Synchronous online education, Foreign language teaching, Students perceptions, English, English lessons, Cooperative learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, çevrimiçi sosyal ağ hizmeti (SNS) platformlarından biri olan Discord'un, yabancı dil olarak İngilizce (EFL) öğrenen üniversite hazırlık öğrencilerinin ikinci dil (L2) İngilizce konuşma performansları ve konuşma becerilerine yönelik tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada karma yöntem tasarımı kullanılmış ve çalışma, Türkiye'deki bir devlet üniversitesinden toplam 52 hazırlık öğrencisi ile yürütülmüştür; bunların 31'i kontrol grubunda, 21'i ise deney grubundadır. Deney grubunda, geleneksel sınıf içi konuşma derslerine ek olarak, sekiz hafta boyunca Discord üzerinden yapılandırılmış ve işbirlikli konuşma etkinlikleri uygulanmıştır; kontrol grubunda ise yalnızca geleneksel yöntemlerin kullanıldığı sınıf içi dersler aracılığıyla eğitim gerçekleştirilmiştir. Böylelikle iki grubun İngilizce konuşma performansları incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Araştırmada nicel veriler, öğrencilerin konuşma başarı puanları ile birlikte katılım durumlarını izlemek için yoklama kayıtları kullanılarak elde edilmiştir. Aynı zamanda, program öncesinde ve sonrasında uygulanan anketler ile yapılan görüşmeler, öğrencilerin Discord'un ikinci dil öğreniminde kullanılması konusundaki bakış açılarını ve deneyimlerini aydınlatan nitel veriler sağlamıştır. Bu çalışmanın kuramsal temeli, dil gelişiminde sosyal etkileşim ve işbirlikli etkinliklerin önemini vurgulayan Vygotsky'nin Sosyokültürel Teorisi'ne dayanmaktadır. Buna ek olarak, Discord'un bir dijital öğrenme aracı olarak entegrasyonu, Bilgisayar Destekli Dil Öğrenimi (CALL) çerçevesiyle uyumlu olup, özellikle sosyal medya platformlarının ikinci dil ediniminde katılımı, motivasyonu ve etkileşimi nasıl teşvik edebileceğini incelemektedir. Nicel verilerin analizinde bağımlı ve bağımsız örneklemler t-testleri kullanılmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda, hem Discord sosyal medya platformunun kullanıldığı deney grubundaki öğrencilerin hem de yalnızca geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubundaki öğrencilerin yeterlilik ve final konuşma sınavı puanları arasında anlamlı bir düşüş olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, Discord oturumlarına katılan öğrencilerin ve kontrol grubunda geleneksel öğretim alan öğrencilerin nihai konuşma performansları karşılaştırıldığında, anlamlı bir fark olmadığı ortaya konmuştur. Ancak öğrencilerin nitel geri bildirimleri, Discord kullanımının konuşma sürecine yönelik öz güven, akıcılık algısı ve katılım motivasyonu üzerinde olumlu etkiler yarattığını göstermektedir. Özellikle platformun sunduğu rahat ve etkileşimli ortamın, konuşma kaygısını azalttığı ve akran etkileşimini artırdığı ifade edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada, Discord öğrencilerin ingilizce konuşma performansını geliştirmede anlamlı bir katkı sunmasada, öğrenciler bu platformun eş zamanlı ve eş zamansız iletişim, sesli kanallar ve konu odaklı tartışma alanları gibi özelliklerinin etkileşimlerini desteklediğini ve öğrenmeye yönelik motivasyonlarını arttırdığını düşünmektedir. Ancak, teknik altyapı sorunları ve platforma aşinalık eksikliği, öğrenci katılımını olumsuz yönde etkileyen faktörler olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışma, Discord'un EFL öğretiminde pedagojik çerçeveler içerisinde planlanarak uygulanmasına dair hem kuramsal hem de uygulamalı veriler sunmakta; özellikle Türkiye bağlamında yürütülen çalışmaların sınırlılığı göz önünde bulundurulduğunda, alanyazına özgün bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of Discord, one of the online social networking service (SNS) platforms, on the L2 English speaking performances of university preparatory students learning English as a foreign language (EFL) and on their attitudes toward speaking skills. A mixed-methods design was employed in the research, and the study was conducted with a total of 52 preparatory students from a state university in Türkiye, comprising 31 in the control group and 21 in the experimental group. In the experimental group, in addition to traditional in-class speaking lessons, structured and collaborative speaking activities were implemented through Discord for eight weeks. In contrast, the control group received education only through in-class lessons, where traditional methods were applied. Thus, the English-speaking performances of the two groups were examined and compared. In the study, quantitative data were obtained using attendance records to track students' participation along with their speaking achievement scores. Additionally, surveys administered before and after the program, as well as interviews conducted, provided qualitative data on students' perspectives and experiences. Dependent and independent samples t-tests were used to analyze the quantitative data. The theoretical foundation of this study is primarily based on Vygotsky's Sociocultural Theory, which emphasizes the importance of social interaction and collaborative activities in language development. In addition, the integration of Discord as a digital tool for learning aligns with the framework of Computer-Assisted Language Learning (CALL), particularly in exploring how social media platforms can foster engagement, motivation, and interaction in second language acquisition. As a result of the statistical analyses, it was determined that there was a significant decrease in the proficiency and final speaking exam scores of the students in the experimental group, where the Discord social media platform was used, as well as in the control group, where only the traditional teaching method was applied. Furthermore, students who participated in Discord sessions and those in the control group who received traditional instruction showed no significant differences in their final speaking performances. However, students' qualitative feedback indicated that the use of Discord had positive effects on self-confidence, perception of fluency, and motivation for participation in the speaking process. It was specifically noted that the comfortable and interactive environment provided by the platform reduced speaking anxiety and increased peer interaction. In conclusion, although Discord did not make a significant contribution to improving students' English-speaking performance in this study, students believed that the platform's features, including synchronous and asynchronous communication, voice channels, and topic-oriented discussion areas, supported their interaction and increased their motivation to learn. However, technical infrastructure problems and lack of familiarity with the platform were noted as factors negatively affecting student participation. This study provides both theoretical and practical data regarding the planned implementation of Discord within pedagogical frameworks in EFL teaching. Considering the limited number of studies conducted in the context of Türkiye, it offers a unique contribution to the literature.