Omuz egzersizlerinde farklı odak stratejilerinin periskapular kassal aktivasyonlarına ve oranlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of focus strategies on periscapular muscle activation levels and ratios during shoulder exercises
  1. Tez No: 989890
  2. Yazar: FAİK DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Elektromiyografi, Fizyoterapi, Omuz, Exercise, Electromyography, Physiotherapy, Shoulder
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapisi ve Rehabilitasyonu Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
Özet
Egzersizler sırasında odak stratejilerinin kullanımı ile kas aktivasyonlarının optimal hale getirilmesi, normal artrokinematik harekete destek olması ve nöromusküler kontrolün geliştirilmesi hedeflenebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, omuz egzersizlerinde farklı odak stratejilerinin periskapular kas aktivasyon seviyeleri ve oranları üzerine etkisinin incelenmesidir. Çapraz geçişli tasarımda planlanan çalışmaya fiziksel olarak aktif 21 sağlıklı erkek birey (yaş: 19,67±2,87 yıl; beden kütle indeksi: 21,3±1,57 kg/m²) dahil edildi. Tüm katılımcılar seçilen (1) Scaption (Skapular düzlem elevasyon) ve (2) Push-Up-Plus (PU+, şınav) egzersizlerini internal (IO) ve eksternal (EO) odak stratejisi ile gerçekleştirildi. Egzersizlerin konsantrik, izometrik ve eksentrik fazlarında üst trapezius (UT), orta trapezius (OT), alt trapezius (AT) ve serratus anterior (SA) kaslarının aktivasyonu yüzeyel elektromiyografi ile değerlendirildi. Elde edilen veriler %MİİK kassal aktivasyon seviyeleri ve UT/OT, UT/AT ve UT/SA kas aktivasyon oranları hesaplandı. İstatiksel karşılaştırılmada Tekrarlı Ölçümler Varyans Analizi (ANOVA) kullanıldı. Kas aktivasyon seviyelerinin analizi sonucunda Scaption egzersizinin izometrik fazında OT kas aktivasyonu IO stratejisi ile (p=0,04) ve tüm fazlarında SA kas aktivasyonu ise EO stratejisi ile daha fazlaydı (p=0,016). PU+ egzersizinde AT aktivasyonu IO stratejisi ile konsantrik fazında, EO stratejisi ile eksentrik fazında daha fazlaydı (p<0,05). Kas aktivasyon oranları analizi sonucunda ise Scaption egzersizinde izometrik fazında IO stratejisi ile UT/OT oranı (p=0,02), eksentrik fazında EO stratejisi ile UT/AT oranı (p=0,01) daha düşüktü. Bu araştırmanın bulguları, farklı odak stratejileriyle uygulanan egzersizlerde optimal kas aktivasyonunun sağlanması amacıyla motor kontrol stratejilerinin etkin biçimde kullanılabileceğini göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, omuz kuşağı rehabilitasyonunda etkili egzersiz seçimi ve motor kontrol uygulamalarının klinik entegrasyonu açısından yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
During exercises, attentional focus strategies are used to optimize muscle activation, support the targeted arthrokinematic movement, and enhance neuromuscular control. The aim of this study was to investigate the effects of different attentional focus strategies on periscapular muscle activation levels and activation ratios during shoulder exercises. Twenty-one healthy, physically active male participants (age: 19.67±2.87 years; body mass index: 21.3±1,57 kg/m²) were included in this cross-over study. All participants performed Scaption and Push-Up Plus (PU+) exercises in a randomized order under internal (IF) and external (EF) focus conditions. During exercises, activation of upper trapezius (UT), middle trapezius (MT), lower trapezius (LT), and serratus anterior (SA) muscles was recorded in concentic, isometric and eccentric phase by using surface electromyography. Percentage MVIC muscle activation levels and UT/MT, UT/LT, and UT/SA activation ratios were further calculated. Repeated Measures Analysis of Variance (ANOVA) was used for statistical comparisons. Analysis of muscle activation levels revealed that, during isometric phase of Scaption exercise, middle trapezius (MT) activation was higher with IF strategy (p=0.04), whereas serratus anterior (SA) activation was higher across all phases of Scaption exercise with EF strategy (p=0.016). In PU+ exercise, lower trapezius (LT) activation was greater in concentric phase with IF and in eccentric phase with EF (p<0.05). Analysis of muscle activation ratios further demonstrated that, during isometric phase of Scaption exercise, UT/MT ratio was lower with IF strategy (p=0.02), while in eccentric phase UT/LT ratio was lower with EF strategy (p=0.01). The findings of this study indicate that motor control strategies can be used effectively to achieve optimal muscle activation during exercises performed with different attentional focus strategies. The results provide clinically relevant guidance for selecting effective exercises and for integrating motor control approaches into shoulder-girdle rehabilitation.