2005'ten 2021'e İspanya Milletvekilleri Kongresinde değişen Türkiye algısı
Turkey's chainging perception in Spanish Congress of Deputies from 2005 to 2021
  1. Tez No: 983857
  2. Yazar: FİRAT LÜLECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, Devletlerarası ilişkiler, İspanya, Perception, Spain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 2005 yılında Türkiye ve İspanya'nın ortak teşebbüsü ile başlatılan, Medeniyetler İttifakı süreci sırasında İspanya Milletvekilleri Kongresindeki Türkiye algısının nasıl olduğunu; ayrıca 2011 yılında başlayan Suriye Savaşı, 2016'daki 15 Temmuz darbe girişimi ve Türkiye'nin 2019'da envanterine kattığı sismik araştırma gemileriyle yürüttüğü petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri gibi gelişmelerin bu algıyı nasıl etkilediğini, Kongre'deki söylemlerin içerik analizlerine dayanarak ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu bağlamda, Suriye İç Savaşı'nın şiddetini kaybettiği ve Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldığı 2021 yılı sonuna kadar Türkiye algısının nasıl bir değişim geçirdiği anlaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma bulguları, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik süreci, 15 Temmuz darbe girişimi, Suriye Savaşı ve Mavi Vatan konularında İspanya Milletvekilleri Kongresinde belirgin bir şekilde eleştirildiğini ve incelenen yıllar boyunca bu eleştirilerin dozunun arttırdığını göstermektedir. Türkiye'nin NATO müttefikliğiyle bağlamında olumsuz ifadelerle karşılaşılsa da, İspanya'nın Türkiye'yi hala önemli bir müttefik olarak gördüğü anlaşılmaktadır. Medeniyetler İttifakı inisiyatifinin, Suriye Savaşı'nın etkisiyle önemini yitirdiği; İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin ise Türkiye-İspanya ilişkilerinde belirgin bir algı değişimine yol açmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the perception of Turkey in the Spanish Congress of Deputies during the Alliance of Civilizations initiative, which was launched in 2005 as a joint undertaking by Turkey and Spain. It also seeks to reveal how this perception has been influenced by key developments such as the outbreak of the Syrian Civil War in 2011, the coup attempt in Turkey on July 15, 2016, and Turkey's oil and natural gas exploration activities carried out with seismic research vessels added to its inventory in 2019. The analysis is based on a content analysis of the discourse presented in the Spanish Congress. Within this context, the study investigates how the perception of Turkey evolved until the end of 2021, a year marked by the de-escalation of the Syrian conflict and Turkey's withdrawal from the Istanbul Convention. The findings indicate that Turkey was notably criticized in the Spanish Congress of Deputies concerning its EU accession process, the 2016 coup attempt, the Syrian Civil War, and the Blue Homeland (Mavi Vatan) doctrine, with the tone of criticism intensifying over the examined period. Although negative remarks were expressed regarding Turkey's NATO alliance, Spain still considers Turkey an important ally. It is concluded that the Alliance of Civilizations initiative lost its significance in the context of the Syrian War, and Turkey's withdrawal from the Istanbul Convention did not lead to a significant shift in the perception of Turkey-Spain relations.