Yetişkinlerde karbonhidrat kalite indeksi ile kardiyometabolik risk faktörleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between carbohydrate quality index and cardiometabolic risk factors in adults
- Tez No: 983858
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Beslenme ve Diyetetik, Public Health, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme alışkanlıkları, Beslenme değerlendirmesi, Beslenme durumu, Beslenme incelemeleri, Sağlıklı beslenme, Nutritional habits, Nutrition assessment, Nutritional status, Nutrition surveys, Healthy nutrition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Yetişkin bireylerde kardiyometabolik risk faktörleri ve besin alımları ile karbonhidrat kalite indeksi arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Kesitsel araştırma kapsamında, 08.03.2025–13.05.2025 tarihleri arasında İstinye Üniversitesi Liv Hospital Bahçeşehir Check-up Polikliniğine başvuran 190 birey (113 kadın, 77 erkek) basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Sosyodemografik bilgiler ve besin tüketim verileri anketle toplanmış; antropometrik ölçümler ve biyokimyasal bulgular kaydedilmiştir. Çalışmada karbonhidrat kalite indeksi, glisemik indeks (r = –0,204; p = 0,005) ve glisemik yük (r = –0,733; p <0,001) ile anlamlı düzeyde negatif; glikolize hemoglobin (r = 0,183; p = 0,012), diyet lifi (r = 0,336; p <0,001), çözünmeyen lif (r = 0,415; p <0,001), magnezyum (r = 0,187; p = 0,010) ve bazı vitamin alımlarıyla pozitif yönde ilişkili bulunmuştur. Karbonhidrat kalite indeksi kadınlarda anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmış (t = 3,641; p <0,001), düşük glisemik indeks grubunda karbonhidrat kalite indeksi puanları daha yüksek bulunmuştur (F = 11,282; p <0,001). Ayrıca, Framingham Risk Skoru kardiyometabolik hastalık riskini anlamlı şekilde öngörmüş (OR = 1,130; p <0,001) ve total kolesterol (OR = 1,02; p <0,001) ile vücut yağ oranı (OR = 1,02; p = 0,012) bağımsız yordayıcı olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, karbonhidrat kalitesinin metabolik sağlıkla anlamlı ilişkili olduğunu göstermektedir. Yüksek karbonhidrat kalite indeksi düzeyine sahip bireylerde daha iyi glisemik parametreler, düşük abdominal obezite ve daha dengeli mikro besin ögesi alımı gözlenmiştir. Bu sonuçlar karbonhidrat kalite indeksinin diyet kalitesinin kapsamlı bir belirteci olarak potansiyelini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the relationship between the carbohydrate quality index, nutrient intake, and cardiometabolic risk factors in adults. This cross-sectional study included 190 individuals (113 women, 77 men) who applied to the İstinye University Liv Hospital Bahçeşehir Check-up Clinic between March 8 and May 13, 2025. Participants were selected using simple random sampling. Sociodemographic data and dietary intake were collected via questionnaires; anthropometric measurements and biochemical findings were recorded. The carbohydrate quality index was found to be significantly negatively associated with glycemic index (r = –0.204; p = 0.005) and glycemic load (r = –0.733; p <0.001), and positively associated with glycosylated hemoglobin (r = 0,183; p = 0,012), dietary fiber (r = 0.336; p <0.001), insoluble fiber (r = 0.415; p <0.001), magnesium (r = 0.187; p = 0.010), and certain vitamins. Carbohydrate quality index scores were significantly higher in women (t = 3.641; p <0.001) and in the low glycemic index group (F = 11.282; p <0.001). Additionally, the Framingham Risk Score significantly predicted the risk of cardiometabolic disease (OR = 1.130; p <0.001), and total cholesterol (OR = 1.02; p <0.001) and body fat percentage (OR = 1.02; p = 0.012) were identified as independent predictors. The findings indicate that carbohydrate quality is significantly associated with metabolic health. Individuals with higher carbohydrate quality index scores exhibited better glycemic parameters, lower abdominal obesity, and more balanced micronutrient intake. These results highlight the potential of the carbohydrate quality index as a comprehensive indicator of dietary quality.