Servikotorasik postür ile üst ekstremite dinamik postüral kontrolün plantar basınç dağılımı ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between cervicothoracic posture, upper extremity dynamic postural control, and plantar pressure distribution
- Tez No: 983859
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ÇOKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Gövde kontrolü, Kraniyoservikal bileşke, Standart postür, Trunk control, Craniocervical junction, Standard posture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Servikotorasik postür bozuklukları, üst ekstremite biyomekaniğini ve postüral kontrolünü etkileyerek alt ekstremite yüklenme paternlerini değiştirebilir. İleri baş pozisyonu (İBP); üst ekstremite stabilitesinde azalma, farkındalık bozulması ve plantar yüklenme değişikliklerine yol açabilir. Bu çalışma, servikotorasik postürün üst ekstremite dinamik postüral kontrol ve plantar basınç dağılımı ile ilişkisini inceledi. Yöntem: Araştırmaya 18-55 yaş arası 46 katılımcı dâhil edildi. Kraniovertebral açı (KVA) <54° olanlar İBP grubunu, ≥54° olanlar kontrol grubunu oluşturdu. Ağrı için Vizüel Analog Skala (VAS), postür için PostureScreen Mobile®, üst ekstremite postüral kontrol için Üst Ekstremite Y Denge Testi (ÜE YDT), fonksiyon için Boyun Özür Anketi (BÖA), farkındalık için Fremantle Boyun Farkındalık Anketi (FreBFA), plantar basınç için FreeMed® pedobarografi, yaşam kalitesi için SF-36 kullanıldı. Bulgular: Gruplar demografik olarak benzerdi (p>0,05). KVA, İBP grubunda anlamlı olarak daha düşüktü (p<0,001). VAS ve FreBFA skorları İBP grubunda daha yüksekti (p<0,05). BÖA, ÜE YDT ve SF-36 skorlarında fark yoktu (p>0,05). Plantar basınç parametrelerinden yalnızca sol ayak statik maksimum basınç kontrol grubunda yüksekti (p=0,019). KVA ile ağrı arasında orta düzeyde negatif (p<0,001), KVA ile FreBFA arasında düşük düzeyde negatif (p=0,047), KVA ile sol ayak statik maksimum basınç arasında düşük düzeyde pozitif korelasyon bulundu (p=0,025). Sonuç: Servikotorasik postür bozuklukları; üst ekstremite postüral kontrol, proprioseptif farkındalık ve plantar yüklenmeyi etkileyebilir. Değerlendirmelerde multifaktöryel yaklaşım gereklidir.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: Cervicothoracic postural disorders may affect upper extremity biomechanics and dynamic postural control, altering lower extremity loading patterns. Forward head posture (FHP) can lead to reduced upper extremity stability, impaired proprioceptive awareness, and changes in plantar loading. This study investigated the relationship between cervicothoracic posture, upper extremity postural control, and plantar pressure distribution. Methods: Forty-six participants aged 18–55 were included. A craniovertebral angle (CVA) <54° defined the FHP group, and ≥54° the control group. Pain was assessed using the Visual Analog Scale (VAS), posture with PostureScreen Mobile®, upper extremity postural control with the Upper Quarter Y Balance Test (YBT-UQ), function with the Neck Disability Index (NDI), awareness with the Fremantle Neck Awareness Questionnaire (FreNAQ), plantar pressure with FreeMed® pedobarography, and quality of life with SF-36. Results: Groups were demographically similar (p>0.05). CVA was significantly lower in the FHP group (p<0.001). VAS and FreNAQ scores were higher in the FHP group (p<0.05). No significant differences were observed in NDI, YBT-UQ, or SF-36 (p>0.05). Only static maximum pressure in the left foot was higher in controls (p=0.019). CVA correlated moderately and negatively with pain (p<0.001), weakly and negatively with FreNAQ (p=0.047), and weakly and positively with left foot static maximum pressure (p=0.025). Conclusion: Cervicothoracic postural disorders may affect upper extremity postural control, proprioceptive awareness, and plantar loading. A multifactorial approach is recommended.