Uyumsuz hayal kurma (Maladaptıve daydreamıng) sırasındaki kantitatif EEG bulguları
Quantitative EEG findings during maladaptive daydreaming
- Tez No: 983865
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ METİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Nöroloji, Psychology, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Beyin dalgaları, EEG, Uyumsuz hayal kurma, Brain waves, Maladaptive daydreaming
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, UHK bozukluğu olan bireylerde oyun-hayal-dinlenme koşullarındaki nörofizyolojik değişiklikleri inceleyerek EEG temelli biyobelirteçlerin değerlendirilebilirliğini araştırılmıştır. Yöntem: Çalışmaya 10 UHK tanılı ve 10 sağlıklı kontrol katılmış, üç koşulda alınan EEG kayıtlarından delta, teta, alfa ve beta bantları frontal, parietal, temporal ve oksipital bölgelerden analiz edilmiştir. Bulgular: Gruplar arası karşılaştırmalarda, UHK grubunda oyun sırasında parietal alfa, temporal beta ve santral delta; dinlenmede ise temporal beta ve santral delta kontrol grubuna kıyasla daha yüksek güç değeri bulunmuştur. Alfa bandında UHK grubunda hayal–oyun arasında fark görülmezken, kontrolde hayal sırasında parietal - santral bölgelerde daha yüksek değerler kaydedilmiştir. Beta bandında, UHK grubunda hayal oyuna kıyasla parietalde daha düşük, dinlenmeye kıyasla oksipital ve parietalde daha yüksek güç değerleri göstermiştir. Oyun sırasında UHK grubunda dinlenmeye göre santral, oksipital, temporal ve parietalde; kontrollerde ise frontal, oksipital ve temporal bölgelerde daha yüksek güç saptanmıştır. Delta bandında UHK grubunda hayal sırasında oyuna kıyasla santral, dinlenmeye kıyasla ise oksipital ve parietalde daha yüksek güç değerleri kaydedilmiştir. Oyun koşulunda UHK grubunda dinlenmeye kıyasla frontal-parietal bölgelerde daha yüksek delta güç değerleri, santral bölgede ise daha düşük güç değerleri bulunmuştur; kontrol grubunda ise santral, parietal- frontal bölgelerde daha yüksek güç değerleri saptanmıştır. Teta bandında UHK'da fark bulunmazken, kontrolde hayal sırasında oyuna göre oksipitalde, dinlenmede ise hayale göre temporalde daha yüksek değerler saptanmıştır. Sonuç: UHK grubunda hayal sırasında parietalde beta daha düşük, santralde delta daha yüksek ve dinlenmeye kıyasla oksipital- parietalde beta ve delta daha yüksek bulunmuştur. Bu örüntüler, UHK'nın zihinsel kaynakları içsel senaryolara yönlendiren bir bilişsel tuzak işlevi görebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study investigated neurophysiological changes in individuals with Maladaptive Daydreaming (MD) across game, daydreaming, and rest conditions, and examined the potential of EEG-based biomarkers. Method: EEG recordings were obtained from 10 participants with MD and 10 healthy controls under three conditions. Power values in delta, theta, alpha, and beta bands were analyzed across frontal, parietal, temporal, and occipital regions.Results: Between-group comparisons showed that during the game, the MD group exhibited higher parietal alpha, temporal beta, and central delta power, while during rest, temporal beta and central delta were higher compared to controls. In the alpha band, no difference was found between daydreaming and game in MD, whereas controls showed higher parietal and central values during daydreaming. Both groups exhibited higher alpha during rest than game. In the beta band, MD participants showed lower parietal values during daydreaming compared to game, but higher occipital and parietal values relative to rest. During the game, MD participants had higher beta power in central, occipital, temporal, and parietal regions, while controls showed increases in frontal, occipital, and temporal regions. In the delta band, MD participants displayed higher central values during daydreaming compared to game, and higher occipital and parietal values compared to rest. During the game, they showed higher frontal and parietal but lower central delta power, whereas controls showed higher central, parietal, and frontal values. No significant theta changes were found in MD, while controls showed higher occipital activity during daydreaming and higher temporal activity during rest.Conclusion: MD is characterized by reduced parietal beta and increased central delta during daydreaming, with additional elevations in occipital and parietal beta/delta during rest, suggesting persistent internal engagement and a potential neurophysiological“cognitive trap.”