Travma hastalarında yatak başı ekokardiyografi ile hemodinamik parametrelerin prognoz üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Assessment of the impact of hemodynamic parameters evaluated by bedside echocardiography on prognosis in trauma patients
- Tez No: 983887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ALTUĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Travma, POCUS, Şok İndeksi, Stroke Volümü, Prognostik Belirteç, Trauma, POCUS, Shock Index, Stroke Volume, Prognostic Marker
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran travma hastalarında şok indeksi ve stroke volümü başta olmak üzere vital parametreler ile laboratuvar bulgularının mortaliteyi belirleme değerini değerlendirmek ve erken risk sınıflandırmasında kullanılabilirliğini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel bir çalışma olup, acil servise travma nedeniyle başvuran toplam 50 hasta üzerinde yapılmıştır. Olguların başvuru anındaki vital parametreleri, laboratuvar değerleri, ekokardiyografik stroke volüm ölçümleri ve klinik sonlanımları kaydedildi. Şok indeksi ve stroke volümünün mortaliteyi öngörmedeki performansını belirlemek amacıyla ROC eğrisi analizi uygulandı. Ek olarak acil operasyon gereksinimi, amputasyon ihtiyacı, ES replasmanı ve inotrop kullanımı gibi tedavi değişkenleri ile hemodinamik parametreler arasındaki ilişkiler incelendi. Bulgular: Mortal seyreden olgularda sistolik ve diyastolik kan basınçlarının anlamlı düşük, nabız değerlerinin ise anlamlı yüksek olduğu görüldü. Serum laktat düzeyi ve negatif baz fazlalığı yüksek mortalite ile ilişkili bulundu. Stroke volümü ve şok indeksi açısından mortalite ile sonlanan hastalarda stroke volümünün anlamlı düşük, şok indeksinin ise anlamlı yüksek olduğu saptandı. ROC analizinde, mortaliteyi öngörmede şok indeksi için 1,03 kesme değerinde AUC: 0,837; stroke volümü için 40 mL kesme değerinde AUC: 0,767 bulundu. Sonuç: Şok indeksi ve stroke volümünün, travma hastalarında mortalite riskini öngörmede değerli bir araç olarak erken dönemde yapılan hemodinamik değerlendirmelerde kullanılması, yüksek riskli hastaların hızlı tanımlanmasına ve doğru resüsitasyon stratejilerinin planlanmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the predictive value of vital parameters, particularly the shock index and stroke volume, as well as laboratory findings in determining mortality among trauma patients admitting to the emergency department, and to assess their utility in early risk stratification. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted on a total of 50 trauma patients who admitted to the emergency department. Vital signs, laboratory values, echocardiographic stroke volume measurements, and clinical outcomes at the time of admission were recorded. Receiver operating characteristic (ROC) curve analysis was performed to determine the predictive performance of the shock index and stroke volume for mortality. In addition, the correlations between hemodynamic parameters and treatment-related variables such as the need for emergent surgery, requirement for amputation, blood product replacement, and inotrope use were examined. Results: In patients who did not survive, systolic and diastolic blood pressure values were significantly lower, whereas heart rate values were significantly higher. Elevated serum lactate levels and more negative base excess were associated with higher mortality. Regarding stroke volume and shock index, stroke volume was significantly lower and shock index significantly higher in patients who died. In the ROC analysis, the area under the curve (AUC) was 0.837 for the shock index at a cutoff value of 1.03, and 0.767 for stroke volume at a cutoff value of 40 mL in predicting mortality. Conclusion: The use of shock index and stroke volume as valuable tools in early hemodynamic assessment to predict mortality risk in trauma patients may facilitate rapid identification of high-risk individuals and contribute to the planning of appropriate resuscitation strategies.