İdari usul ilkeleri yönünden 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu'nda disiplin soruşturma süreci
Disciplinary investigation process in the Turkish Armed Forces Disciplinary Law No. 6413 in terms of administrative procedure principles
- Tez No: 983888
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ SANCAKDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamu hukuku, Public law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ülkemizi iç ve dış tehditlere karşı koruyarak milli güvenliğin sağlanması görevini icra etmektedir. Bu görevin yerine getirilmesi, personel ve donanım olarak her koşula uyum sağlayabilecek bir ordunun sürekli hazır bulundurulmasına bağlıdır. Bunun sağlanabilmesi, emir komuta zincirinin ve hiyerarşik yapının korunmasını, ordudaki disiplinin en üst seviyede tutulmasını zorunlu kılmıştır. Bu zorunlulukla kanun koyucu, TSK'da disiplinin sağlanmasını diğer kamu kurumlarından ayrı tutmuş, askeri personelin tabi olacağı disiplin kurallarını özel bir mevzuatla düzenlemiştir. Askeri disiplin rejimi zaman içerisinde köklü değişiklikler yaşamakla birlikte hazırlanan bu çalışma esas itibariyle 16.02.2013 tarihinde yürürlüğe giren 6413 s. TSK Disiplin Kanunu temelinde hazırlanmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, öncelikle disiplin hukukunun dayandığı ilke ve esasları mevzuat hükümleri, teorideki baskın görüşler ve yargı içtihatları çerçevesinde bütüncül biçimde ele alınarak; söz konusu ilkelerin 6413 sayılı TSK Disiplin Kanunu bakımından nasıl somutlaştığının incelenmesidir. Bu kapsamda, askerî disiplin rejiminin genel disiplin hukukundan ayrıldığı noktalar tespit edilerek; bu farklılıkların disiplin soruşturmalarının yürütülme biçimine etkisi değerlendirilecektir. 6413 sayılı Kanun uyarınca yapılacak disiplin soruşturmalarının, disiplin hukukunun temel ilkeleri ışığında nasıl yürütülmesi gerektiği çalışmada ele alınacak temel tartışma konularından biridir. Çalışmada öncelikle disiplin hukuku alanına ilişkin olarak literatür taraması yapılmış; mevzuat, doktrin ve içtihat sistematik bir biçimde incelenmiştir. Uygulamada alan özelinde yapılan hatalar saptanarak, bu hataların önlenmesi amacıyla kimi önerilerde bulunulmuştur. 6413 s. Kanunun disiplin hukukunun temel ilkeleri ile değerlendirilmesine dayalı bu analiz, anılan Kanunun bu ilkeler bakımından eksik olduğu düşünülen yönlerini ortaya koymuştur. Yapılan değerlendirme neticesinde eksikliklerin giderilmesine yönelik düzenleme önerilerinde bulunulmuştur. Bu konunun seçilme gerekçesi ise, öğretide memur disiplin hukukuna ilişkin çalışmaların sayısı bir hayli fazla iken askeri disiplin hukukuna ilişkin çalışmaların az olması, var olan çalışmaların bazılarının ise askeri sistemin işleyişinin bilinmemesinden kaynaklı olarak uygulamada karşılaşılan sorunları cevaplamakta eksik kalmasıdır. Bu sebeple çalışma, özellikle bu alanda çalışanlara kaynak teşkil ederek literatürdeki boşluğu gidermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Turkish Armed Forces (TAF) fulfills the duty of ensuring national security by protecting the country against both internal and external threats. The fulfillment of this mission depends on maintaining an army that remains continuously prepared and capable of adapting to all conditions in terms of both personnel and equipment. Achieving this state of readiness necessitates the preservation of the chain of command and hierarchical structure, as well as maintaining discipline at the highest possible level within the military. Due to this necessity, the legislator has treated the issue of maintaining discipline within the TAF separately from that of other public institutions and has regulated the disciplinary rules applicable to military personnel through special legislation. Although the military disciplinary regime has undergone significant changes over time, this study is primarily based on the Turkish Armed Forces Disciplinary Law No. 6413, which entered into force on February 16, 2013. The main purpose of this study is to examine the fundamental principles and concepts underlying disciplinary law within the framework of legislation, dominant theoretical perspectives, and judicial precedents, and to analyze how these principles are reflected in the TAF Disciplinary Law No. 6413. Within this scope, the study identifies the points where the military disciplinary regime diverges from general disciplinary law and evaluates how these differences affect the conduct of disciplinary investigations. One of the central issues discussed in this study concerns how disciplinary investigations conducted under Law No. 6413 should be carried out in accordance with the fundamental principles of disciplinary law. To achieve this, an extensive review of the literature on disciplinary law was conducted, and relevant legislation, doctrine, and case law were systematically examined. Common mistakes encountered in practice within this specific field were identified, and several recommendations were proposed to prevent such errors. The analysis based on the evaluation of Law No. 6413 through the lens of the fundamental principles of disciplinary law revealed certain deficiencies of the law in this regard. Consequently, recommendations for amendments to address these shortcomings were presented. The reason for choosing this topic lies in the fact that, although there are numerous studies on civil servant disciplinary law in the literature, research on military disciplinary law remains relatively limited. Moreover, some existing studies fail to adequately address the practical problems encountered in implementation due to insufficient familiarity with the functioning of the military system. Therefore, this study aims to fill this gap in the literature and serve as a valuable reference, particularly for practitioners and scholars working in this field.