Rektum kanserinde neoadjuvan tedavinin patolojik yanıta etkisi
The impact of neoadjuvant therapy on pathological response in rectal carcinoma
- Tez No: 983897
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL OCAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, Neoadjuvan tedavi, Patolojik yanıt, Rectal cancer, Neoadjuvant therapy, Pathological response
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda, neoadjuvan tedavi uygulanan lokal ileri evre rektum kanseri (LİRK) olgularında cerrahi sonrası patolojik tam yanıt (pCR) oranını ve bu yanıta etki eden hasta ve tümörle ilişkili faktörleri değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem ve Gereç: Ocak 2016–Aralık 2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü'ne başvuran ve neoadjuvan tedavi sonrası opere edilen 58 rektum kanseri hastası retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların demografik verileri, tümörün klinik ve patolojik özellikleri, uygulanan neoadjuvan tedavi rejimleri ile cerrahi sonrası klinik evreleri ve patolojik evrelerinin kıyaslamasına göre belirlenen patolojik yanıt düzeyleri kaydedilmiştir. İstatistiksel analizlerde sürekli değişkenler için Shapiro–Wilk testi, kategorik değişkenlerin gruplar arası karşılaştırmalarında ki-kare testi, Fisher'in kesin testi ve Fisher-Freeman-Halton testi uygulanmıştır. Tam yanıt üzerine etki eden faktörlerin değerlendirilmesinde lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 61,1 ± 11,7 yıl olup, %75,9'u erkektir. Cerrahi sonrası genel pCR oranı %13,7 olarak saptanmıştır. Tedavi modalitelerine bakıldığında kemoradyoterapi (KRT) alan hastaların %7,7'sinde pCR tespit edilirken total neoadjuvan tedavi (TNT) alan hastaların %18,8'inde pCR elde edilmiştir. İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Tek değişkenli analizde tanı yaşı, klinik lenf nodu evresi ve tedavi modaliteleri p<0,25 olarak değerlendirilmiştir. Çok değişkenli analiz sonucunda, tanı yaşı, klinik lenf nodu evresi ve tedavi modaliteleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde pCR ile ilişkili bulunmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada neoadjuvan tedavi alan LİRK hastalarında pCR ve pCR'i etkileyen faktörler değerlendirildi. Bulgularımız, TNT'nin standart KRT'ye kıyasla daha yüksek pCR oranı sağlama eğiliminde olduğunu saptamıştır. Buna rağmen örneklem büyüklüğünün ve pCR oranının daha düşük olması nedeniyle istatistiksel anlamlılık elde edilmemiş olabilir. Hastaların demografik ve klinik özellikleri literatür ile uyumlu bulunmuş, yan etkiler ise genel olarak tolere edilebilir düzeyde seyretmiştir. Sonuç olarak, TNT'nin pCR üzerine olası avantajını doğrulamak için daha çok hasta sayısı içeren prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this study was to investigate the rate of pathological complete response (pCR) post-surgery in patients with locally advanced rectal cancer (LARC) who had neoadjuvant treatment, as well as to analyze the patient and tumor related variables affecting this response. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 58 rectal cancer patients who reported to the Department of Medical Oncology at the University of Health Sciences, Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital, between January 2016 and August 2025, and who received surgery following neoadjuvant treatment. We documented demographic data, clinical and pathological tumor features, neoadjuvant chemotherapy regimens, and pathological response levels by comparing pre- and post-treatment clinical and pathological stages. The Shapiro–Wilk test was employed for continuous variables, while chi-square, Fisher's exact, and Fisher–Freeman–Halton tests were utilized for categorical variables. A logistic regression analysis was conducted to assess parameters related to full response. Results: The mean age of the patients was 61.1 ± 11.7 years, and 75.9% of them were men. The total pathological complete response rate following surgery was 13.7%. Among treatment modalities, a pathological complete response (pCR) was observed in 7.7% of patients receiving chemoradiotherapy (CRT), whereas 18.8% of patients getting total neoadjuvant therapy (TNT) attained pCR. There was no statistically significant difference between the two groups. In the univariate analysis, age at diagnosis, clinical lymph node stage, and treatment modalities were evaluated with a p-value threshold of <0.25. No statistically significant association was observed between any of these factors and pCR in the multivariate analysis. Conclusion: In this study, pCR and the factors influencing pCR were evaluated in patients LARC who received neoadjuvant treatment. Our findings indicated that TNT tended to achieve a higher rate of pCR compared with standard CRT. However, the difference did not reach statistical significance, possibly due to the relatively small sample size and the lower overall rate of pCR. The demographic and clinical characteristics of the patients were consistent with those reported in the literature, and treatment-related adverse effects were generally well tolerated. Inconclusion, larger prospective studies are warranted to confirm the potential advantage of TNT in improving pCR rates.