Düzeltilmiş ve kronolojik olarak altıncı ayda tamamlayıcı beslenmeye başlanan prematüre bebeklerin sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of outcomes in preterm infants who started complementary feeding at corrected versus chronological six months
  1. Tez No: 983944
  2. Yazar: İREM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. TOLGA ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematürite, Tamamlayıcı beslenme, Büyüme, Nöro gelişim, EGE, İnce motor gelişim, prematurity, complementary feeding, growth, neurodevelopment, ASQ-SE, fine motor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); zamanında doğan sağlıklı bebeklerde tamamlayıcı beslenmeye altıncı ayda başlanmasını önermektedir. Ancak prematüre bebeklerde tamamlayıcı beslenmeye başlama zamanına dair literatürde net bir öneri bulunmamaktadır. Prematüre bebeklerde tamamlayıcı beslenmeye başlama zamanlaması, büyüme ve nörogelişimsel sonuçlar üzerinde belirleyici olabilecek kritik bir faktördür. Zamanlamanın antropometrik gelişim ve gelişimsel beceriler üzerindeki uzun dönem etkilerini değerlendiren çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada prematüre bebeklerde tamamlayıcı beslenmeye başlama zamanının büyüme parametreleri ve gelişimsel sonuçlar üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmamızda, 30 prematüre bebek tamamlayıcı beslenmeye başlama zamanına göre iki gruba ayrıldı. Birinci grup tamamlayıcı beslenmeye düzeltilmiş 6. ayda, ikinci grup kronolojik 6. ayda başladı. Demografik, neonatal, antropometrik ve gelişimsel veriler iki grup arasında karşılaştırıldı. Gelişimsel değerlendirme için 6., 12. ve 18. ayda Erken Gelişim Envanteri (EGE) uygulandı. Baş çevresi ve vücut ağırlığındaki artışta gruplar arasında uzun dönemde anlamlı bir fark saptanmadı ancak 12. ayda vücut ağırlığı ve boy kronolojik yaşa göre beslenmeye başlayan grupta daha yüksek idi. Bu farklılığın, erken gruptaki bebeklerin besin ögelerine daha uzun maruz kalmalarından kaynaklanabileceği düşünüldü. On sekizinci ayda bu farkın ortadan kalkması, büyüme sürecinde zamanla bir denge geliştiğini, beslenme dışındaki etkilerin ve bireysel büyüme potansiyelinin uzun vadede daha belirleyici olduğunu düşündürmektedir. İnce motor becerilerde ikinci ve üçüncü gelişimsel değerlendirme zamanlarında kronolojik yaşa uygun başlayan grupta istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek puanlar elde edildi. Bulgular, prematüre bebeklerde tamamlayıcı beslenmeye başlama zamanlamasının antropometrik ölçümler ve gelişimsel alanlarda farklılıklara yol açabileceğini göstermektedir. Bu bulguların daha geniş örneklemlerle ve uzun dönemli takiplerle yapılacak ileri araştırmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The World Health Organization (WHO) recommends initiating complementary feeding at six months of age in healthy, term infants. However, there is no clear guidance in the literature regarding the optimal timing of complementary feeding in preterm infants. Timing may be a critical factor influencing growth and neurodevelopmental outcomes in this population. Studies evaluating the long-term effects of complementary feeding timing on anthropometric and developmental parameters remain limited. This prospective study aimed to evaluate the effects of complementary feeding timing on growth and developmental outcomes in preterm infants. A total of 30 preterm infants were enrolled and divided into two groups based on the initiation time of complementary feeding: Group 1 began at corrected six months, while Group 2 started at chronological six months. Demographic, neonatal, anthropometric, and developmental data were compared between the two groups. Developmental outcomes were assessed using the Ages and Stages Questionnaire Social Emotional (ASQ-SE) at 12 and 18 months. Although there was no significant long-term difference between groups in terms of head circumference and weight gain, Group 2 showed higher weight and length values at 12 months. This difference may be attributed to longer exposure to energy and nutrient intake in the chronological feeding group. By 18 months, this difference disappeared, suggesting that other factors—such as individual growth potential and non-nutritional influences—may have a greater long-term impact. In terms of fine motor, Group 2 scored significantly higher at the second and third developmental assessments. The findings suggest that the timing of complementary feeding may influence both anthropometric and developmental outcomes in preterm infants. Further studies with larger sample sizes and long-term follow-up are warranted to confirm these results.