Çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde hiperglisemi süresiyle prematüre retinopatisi arasındaki ilişki ve serum fruktozamin düzeyinin tanısal değeri
  1. Tez No: 419841
  2. Yazar: ŞENOL BOZDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR DİLMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çok düşük doğum ağırlıklı bebek, hiperglisemi süresi, prematüre retinopatisi, fruktozamin
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Neonatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çok Düşük Doğum Ağırlıklı Bebeklerde Hiperglisemi Süresiyle Prematüre Retinopatisi Arasındaki ilişki ve Serum Fruktozamin Düzeyinin Tanısal Değeri Giriş: Prematüre retinopatisi yenidoğanlardaki körlüğün temel sebebidir. Hiperglisemi çok düşük doğum ağırlıklı prematüre bebeklerde sıklıkla gelişir. Amaç: Bu çalışmada, son iki üç haftalık hiperglisemi durumunu belirleyen serum fuktozamin düzeyinin çok düşük doğum ağırlıklı prematüre bebeklerde prematüre retinopatisi gelişiminin tahminindeki değerini araştırmak istedik. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada doğum ağırlığı 1500 gr altı ve gebelik haftası 32 haftadan küçük 167 prematüre bebek değerlendirmeye alındı. Kan glukoz ölçümü hasta başında uygulandı ve günlük ortalama kan glukoz düzeyleri 150 mg/dL'den yüksek bulunan bebekler hiperglisemik olarak kaydedildi. Serum düzeltilmiş fruktozamin düzeyleri doğumda kord kanından ve doğumdan bir ay sonra bebeklerin serumlarından elde edildi. Bebeklerin gözleri, prematüre retinopatisi açısından oftalmologlar tarafından 32. gebelik haftasında veya doğumdan sonra dördüncü haftada (kronolojik olarak hangisi önce ise) değerlendirildi. Bebekler üç gruba ayrıldı: grup 1, prematüre retinopatisi gelişmeyen; grup 2, cerrahi gerektirmeyen prematüre retinopatisi olan; grup 3, lazer tedavi gerektiren ciddi veya eşik prematüre retinopatisi olan. Bulgular: Düzeltilmiş serum fruktozamin düzeyleri gruplar arasında farklılık göstermedi. Multivaryant regresyon analizi hiperglisemi süresinin (gün) prematüre retinopatisinin gelişimiyle anlamlı olarak ilişkili olduğunu gösterdi (OR 3.26; 95% CI 1.09-9.80; p = 0.035). Sonuçlar: Her ne kadar hipergisemi süresi prematüre retinopatisi gelişimine katkıda bulunuyorsa da, düzeltilmiş serum fruktozamin düzeyleri çok düşük doğum ağırlıklı prematüre bebeklerde prematüre retinopatisi gelişimini tahminde iyi bir tanısal değerlendirme aracı değildir.
Özet (Çeviri)
The association between the duration of hyperglycemia and retinopathy of prematurity in very-low-birth-weight infants and the predictive value of serum fructosamine Background: Retinopathy of prematurity is the major cause of blindness in newborns. Hyperglycemia frequently occurs in very-low-birth-weight infants. We investigated to determine whether serum fructosamine which is a good marker for detecting hyperglycemia during the previous 2 to 3 weeks in infants could predict the development of retinopathy of prematurity in very low birth weight infants. Material and Methods: 167 premature infants who had a birth weight of