Octogenarian ve nonagenarian inme hastalarında reperfüzyon tedavisinin klinik ve fonksiyonel sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and functional outcomes of reperfusion therapy in octogenarian and nonagenarian stroke patients
  1. Tez No: 1008475
  2. Yazar: ECE AKALIN AKKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE FERHAN KÖMÜRCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, ileri yaş, intravenöz tromboliz, mekanik trombektomi, reperfüzyon tedavisi, Acute ischemic stroke, intravenous thrombolysis, mechanical thrombectomy, nonagenarian, octogenarian, reperfusion therapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, 80 yaş ve üzeri akut iskemik inme hastalarında reperfüzyon tedavisinin klinik ve fonksiyonel sonuçlar üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Ayrıca reperfüzyon tedavisi sonrası klinik ve fonksiyonel sonuçların (mortalite, fonksiyonel bağımsızlık ve komplikasyonlar) 80–89 yaş (octogenarian) ve ≥90 yaş (nonagenarian) hasta gruplarında karşılaştırılması ve bu sonuçları etkileyebilecek demografik, klinik ve tedaviye ilişkin faktörlerin analiz edilmesi de amaçlanmıştır. GEREÇ ve YÖNTEM: Bu retrospektif çalışmaya Ocak 2018–Ocak 2026 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezinde izlenen 80 yaş ve üzeri akut iskemik inme hastaları dahil edildi. Hastalar reperfüzyon tedavisi uygulananlar ve reperfüzyon tedavisi uygulanmayanlar olarak ayrıldı. Tedavi alan hastalar intravenöz tromboliz (IVT), endovasküler trombektomi (EVT) ve kombine tedavi (IVT+EVT) alt gruplarına sınıflandırıldı. Hastalar ayrıca 80–89 ve ≥90 yaş gruplarına ayrılarak karşılaştırıldı. Demografik özellikler, vasküler risk faktörleri, başlangıç“National Institutes of Health Stroke Scale”(NIHSS) ve“modified Rankin Scale”(mRS) skorları, zaman parametreleri ve uygulanan tedavi türü kaydedildi. EVT uygulanan hastalarda“modified treatment in cerebral infarction”(mTICI) score ≥2c başarılı reperfüzyon olarak kabul edildi. Klinik sonuçlar 24. saat, taburculuk ve 3. ay NIHSS ve mRS skorları ile mortalite üzerinden değerlendirildi. Üçüncü ay mRS 0–2 iyi fonksiyonel sonuç olarak tanımlandı. BULGULAR: Toplam 805 hasta çalışmaya dahil edildi; bunların 159'u (%19,8) IVT, 138'i (%17,1) EVT, 89'u (%11,1) IVT+EVT ve 419'u (%52,0) kontrol grubunda yer aldı. EVT ve IVT+EVT gruplarında başlangıç NIHSS skorları ve büyük damar oklüzyonu (BDO) oranı daha yüksekti (p<0,001). Reperfüzyon tedavisi uygulanan hastalarda erken nörolojik iyileşme daha belirgindi ve en yüksek iyileşme IVT+EVT grubunda gözlendi (p<0,001). Ham analizlerde üçüncü ay iyi fonksiyonel sonuç oranı EVT ve IVT+EVT gruplarında daha düşük görünmekteydi (p<0,001). Ancak çok değişkenli analizde 80–89 yaş grubunda reperfüzyon tedavisi üçüncü ay kötü fonksiyonel sonuç riskiyle ters yönde ilişkili bulundu (aOR 0,53; p=0,017) ve iyi fonksiyonel sonuç olasılığı arttı (OR 1,89). Doksan yaş ve üzeri grupta ise reperfüzyon tedavisi ile fonksiyonel sonuç arasında anlamlı ilişki saptanmadı (aOR 0,98; p=0,980). Multivaryat analizde kötü fonksiyonel sonucun bağımsız belirleyicileri geliş NIHSS (aOR 1,28; p<0,001) ve geliş mRS (aOR 2,76; p<0,001) olarak saptandı. Hemorajik transformasyon oranı yaş grupları arasında anlamlı farklılık göstermedi (80–89 yaş %29,0; ≥90 yaş %28,8; p=0,970). SONUÇ: Octogenarian hastalarda reperfüzyon tedavisi düzeltilmiş analizlerde daha iyi fonksiyonel sonuçlarla ilişkili bulunurken, nonagenarian alt grubunda tedavi etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. İnme öncesi fonksiyonel durum ve başlangıç inme şiddeti prognozun en güçlü bağımsız belirleyicileri olarak saptanmıştır. Bu bulgular, ileri yaşlı inme hastalarında tedavi kararının kronolojik yaştan ziyade bireysel fonksiyonel rezerv ve klinik özellikler temelinde verilmesi gerektiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION and AIM: This study aimed to evaluate the effect of reperfusion therapy on clinical and functional outcomes in patients aged ≥80 years with acute ischemic stroke. Additionally, outcomes were compared between octogenarian (80–89 years) and nonagenarian (≥90 years) patients, and factors influencing prognosis were analyzed. MATERIALS and METHODS: This retrospective study included patients aged ≥80 years with acute ischemic stroke treated at the Stroke Center of the University of Health Sciences Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital between January 2018 and January 2026. Patients were categorized into reperfusion and non-reperfusion groups; reperfusion therapies included intravenous thrombolysis (IVT), endovascular thrombectomy (EVT), and combined therapy (IVT+EVT). Patients were further stratified into octogenarian and nonagenarian groups. Demographic characteristics, vascular risk factors, baseline NIHSS and modified Rankin Scale (mRS) scores, and treatment variables were recorded. Successful reperfusion was defined as mTICI ≥2c. Outcomes included NIHSS and mRS at 24 hours, discharge, and 3 months, as well as mortality. Good functional outcome was defined as 3-month mRS 0–2. RESULTS: A total of 805 patients were included (IVT: 19.8%, EVT: 17.1%, IVT+EVT: 11.1%, control: 52.0%). Baseline NIHSS scores and large vessel occlusion rates were higher in EVT-based groups (p<0.001). Reperfusion therapy was associated with greater early neurological improvement (p<0.001). In unadjusted analyses, functional outcomes appeared worse in reperfusion groups. However, after multivariable adjustment, reperfusion therapy in octogenarians was associated with a reduced risk of poor outcome (aOR 0.53; p=0.017) and increased likelihood of good outcome (OR 1.89). No significant association was observed in nonagenarians (aOR 0.98; p=0.980). Baseline NIHSS and mRS were independent predictors of poor outcome (p<0.001). Hemorrhagic transformation rates were similar between age groups. CONCLUSION: Reperfusion therapy is associated with improved functional outcomes in octogenarians but not in nonagenarians. Pre-stroke functional status and stroke severity are the strongest determinants of prognosis. These findings suggest that treatment decisions in elderly stroke patients should be guided by functional reserve rather than chronological age.