Ortaokul öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının betimsel incelenmesi
A descriptive study of the eating habits of secondary school students
- Tez No: 984005
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDOĞAN USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme Alışkanlıkları, Beslenme Alışkanlıkları Betimsel, Ortaokul Öğrencileri, Sağlıklı Beslenme, Nutritional Habits, Descriptive Eating Habits, Middle School Students, Healthy Eating
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının betimsel olarak incelenmektir. Çalışma, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Turhal/Tokat ilinde bir devlet ortaokulunda öğrenim gören 7. ve 8. sınıf öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeliyle desenlenmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen“Beslenme Alışkanlıkları Bilgi Formu”aracılığıyla toplanmış ve SPSS 26.0 programında betimsel istatistik teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistikler kullanılmış; öğrencilerin beslenme davranışları öğün sayıları, çğünlerde tükettikleri besinler, reklamlardan etkilenme durumları, okul kantinlerinde tükettikleri besinler, sebze ve meyve tüketim durumları açısından değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre öğrencilerin önemli bir kısmının düzenli beslenme alışkanlığına sahip olmadığı, özellikle sabah kahvaltısı ve ara öğünleri sıklıkla atladıkları belirlenmiştir. Katılımcıların büyük bir çoğunluğunun günde üç öğün beslendiği, ancak öğün içeriklerinde dengesizlikler bulunduğu saptanmıştır. Ambalajlı ve işlenmiş gıda tüketiminin yaygın olduğu; kek, çikolata, gofret, gazlı içecek ve hazır gıdaların sık tercih edildiği görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin büyük bir çoğunluğu yiyecek seçiminde besleyicilik ve tat unsurlarına önem vermektedir. Öğrencilerin bakkaldan en sık satın aldıkları ürünler külah/baget dondurma, jelibon ve cips olmuştur. Öğrencilerin çoğunluğu öğünlerini evde tüketmekle birlikte, okul kantini ve bakkallardan da sıklıkla alışveriş yapmaktadır. Sonuç olarak, araştırma bulguları ortaokul çağındaki bireylerin beslenme alışkanlıklarının çevresel birçok faktörden etkilendiği görülmektedir. Örneklem sayımızın mevcut örneklemi tam yatsıntmadığından çalışmanın genellenebilirliği sınırlıdır. Örneklemimizde yer alan beslenme durumları incelenmiş ve olumsuz olan beslenme alışkanlıklarının düzeltilebilmesiyle ilgili; ailelerin, eğitim kurumlarının ve sağlık otoritelerinin ortak çabasıyla sağlıklı beslenme farkındalığının artırılmasını zorunlu kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to descriptively examine the eating habits of middle school students. The study was conducted on 7th and 8th grade students attending a public middle school in Turhal/Tokat province during the 2024–2025 academic year. The research was designed using the survey model, one of the quantitative research methods. Data were collected using the“Nutritional Habits Information Form”developed by the researcher and analyzed using descriptive statistical techniques in the SPSS 26.0 program. Descriptive statistics such as frequency, percentage, arithmetic mean, and standard deviation were used in the analyses; students' eating behaviors were evaluated in terms of the number of meals, foods consumed during meals, susceptibility to advertising, foods consumed in school cafeterias, and vegetable and fruit consumption. According to the research findings, it was determined that a significant proportion of students did not have regular eating habits, especially skipping breakfast and snacks frequently. The study dernonstrated that the vast majority of participants consumed three mels per day, but there were imbalances in the content of the meals. It was observed that packaged and processed food consumption was widespread; cakes, chocolate, wafers, carbonated drinks, and ready-made foods were frequently preferred. In addition, the vast majority of students considered nutritional value and taste important factors in their food choices. The products most frequently purchased by students from grocery stores were ice cream cones/baguettes, gımmy beans, and chips. Although the majority of students consume their meals at home, they also frequently shop at school canteens and grocery stores. In conclusion, the research findings show that the eating habits of middle school-aged individuals are influenced by many environmental factors. Since our sample size does not fully represent of the current sample, the generalizability of the study is limited. The nutritional status of our sample was examined, and it is imperative that families, educational institutions, and health authorities work together to raise awareness of healthy eating and correct negative eating habits.