Okul öncesi eğitim kurumları için hazırlanan masal kitaplarının somut olmayan kültürel mirasın korunması sözleşmesi aktarım amaçlarına katkısı
The contribution of fairy tale books designed for preschool settings to the transmission goals of the convention for the safeguarding of intangible cultural heritage
  1. Tez No: 984016
  2. Yazar: HAVVA GEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ÖCAL OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Somut olmayan kültürel miras, eğitim, okulöncesi, masal, sürdürülebilirlik, Intangible cultural heritage, education, preschool, fairy tale, sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halkbilimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, okul öncesi eğitim kurumları için hazırlanan masal kitaplarının SOKÜM Sözleşmesi'nin aktarım amaçlarına katkı düzeyini konu edinmektedir. Bu kitaplarda kültürel miras unsurlarının nasıl aktarıldığını belirlemek amaçlanmıştır. Nitel yöntemin kullanıldığı bu araştırmada elde edilen veriler, doküman incelemesiyle değerlendirilmiştir. Kapsam 2019-2024 yılları arasında Türkiye'de MEB tarafından basılan Anadolu Masalları Okul Öncesi Masal Seti ile sınırlandırılmıştır. Örnekler, işlevsel kurama göre tartışılmıştır. Çalışma giriş dışında iki ana bölümden oluşmaktadır. İkinci bölümde varsayım olarak 2019 yılından önce MEB tarafından ders materyali olarak yayınlanmış masal çalışmalarının varlığı araştırılmış, somut çalışmalara rastlanmamıştır. SOKÜM sözleşmesi, örgün eğitim ve okul öncesinde kültürel aktarımın gerekliliği literatür çerçevesinde tartışılmış; 2019'da başlatılan Anadolu Masalları projesi UTMK, Türk halk bilimi, eğitim ve kültür açısından ele alınmıştır. Pedagojik olarak düzenlenmiş eserlerin folklorun işlevi kuramına uygun olarak SOKÜM sözleşmesi aktarımına katkısı analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde, masal setinin MEB kitaplığında ve dijital kaynaklarında 2025 yılı itibarıyla artık erişilebilir olmadığı görülmüştür. Bu durum kültürel aktarımdaki sürdürülebilirliği ve sürekliliği sekteye uğratmaktadır. Sonuç bölümünde, masal setinde SOKÜM'ün beş temel alanına ilişkin unsurların sıklıkla temsil edildiği belirlenmiştir. Bu yönüyle masal seti, öğretmenlere kaynaklık ederek çocukların kültürel kodlarla erken yaşta tanışmaları açısından işlevsel bir içerik sunmaktadır. Çalışma, masal kitaplarının okul öncesi eğitim materyallerinin kültürel miras aktarımındaki belirleyici rolünü teyit etmekte; kültürel aktarıcı rolü de olan öğretmenlere ve öğretmen yetiştirme kurumlarına öneriler sunmaktadır. MEB dijital kaynaklarında Anadolu Masallarını erişilebilir kılmak için gerekli düzenlemelerin yapılması önem arz etmektedir. Aktarım sürecinde eğitim ve kültür ilişkisinin birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the extent to which fairy tale books prepared for preschool education institutions contribute to the transmission objectives of the SOKÜM Agreement. The aim is to determine how elements of cultural heritage are transmitted in these books. The data obtained in this qualitative study were evaluated through document analysis. The scope was limited to the Anatolian Fairy Tales Preschool Fairy Tale Set published by the Ministry of National Education in Turkey between 2019 and 2024. The examples were discussed according to functional theory. The study consists of two main sections in addition to the introduction. In the second section, the existence of fairy tale studies published as teaching materials by the MEB before 2019 was investigated as an assumption, but no concrete studies were found. The SOKÜM agreement and the necessity of cultural transmission in formal education and preschool education were discussed within the framework of the literature; the Anatolian Fairy Tales project, launched in 2019, was examined in terms of UTMK, Turkish folklore, education, and culture. The contribution of pedagogically organized works to the transmission of the SOKÜM agreement, in line with the functional theory of folklore, was analyzed. In the third section, it was observed that the fairy tale set is no longer accessible in the MEB library and digital resources as of 2025. This situation disrupts the sustainability and continuity of cultural transmission. In the conclusion section, it was determined that elements related to the five core areas of SOKÜM are frequently represented in the fairy tale set. In this respect, the fairy tale set provides functional content by serving as a resource for teachers, enabling children to become familiar with cultural codes at an early age. The study confirms the decisive role of fairy tale books in the transmission of cultural heritage as preschool educational materials and offers recommendations to teachers and teacher training institutions, who also play a role in cultural transmission. It is important to make the necessary arrangements to make Anatolian Fairy Tales accessible in MEB digital resources. It has been determined that the relationship between education and culture is an inseparable whole in the transmission process.