Kuzu besisinde üzüm posasının besi performansı, kan biyokimyasal parametreleri ve et kalitesi üzerine etkileri
Effects of grape pomace in lamb diets on fattening performance, blood biochemical paremeters and meat quality
- Tez No: 984024
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL CANOĞULLARI DOĞAN, PROF. DR. UĞUR SERBESTER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Akkaraman kuzuları, Hayvan besleme, Küçükbaş hayvanlar, Sürdürülebilir tarım, Akkaraman lambs, Animal feeding, Small ruminants, Sustainable agriculture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvansal Üretim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, kuzu rasyonlarına farklı seviyelerde (%0, %5, %10 ve %15) üzüm posası ilavesinin besi performansı, kan biyokimyasal parametreleri ve et kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada 96.4 ± 6.6 günlük yaşta ve 43.3 ± 1.15 kg canlı ağırlıkta 20 baş Akkaraman ırkı erkek kuzu kullanılmış ve kontrol, %5, %10 ve %15 seviyelerinde üzüm posası içeren dört deneme grubu, toplam karışım rasyonlar (TMR, 25:75 kaba yem:karma yem oranı) ile beslenmiştir. Üzüm posası ilavesi kuzuların kuru madde tüketimini etkilemezken (p > 0.05), en yüksek besi sonu canlı ağırlığının (p < 0.05, 54.5 kg) kontrol grubunda olduğu görülmüştür, ortalama günlük canlı ağırlık kazancı ve yemden yararlanma oranında ise gruplar arasında istatistiki fark tespit edilmemiştir (p > 0.05). Kan biyokimyasal parametreleri, kan yağ asit profili; karkas ağırlıkları, karkas randımanı, pH, renk gibi karkas özellikleri; farklı depolama sürelerinde (1, 4, 8, 12. günler) ölçülen renk ve pH gibi et kalite özellikleri ve et besin madde kompozisyonunda gruplar arasında fark belirlenmemiştir (p > 0.05). Rasyona %15 seviyesindeki üzüm posası ilavesi Longissimus dorsi kası toplam çoklu doymamış yağ asit içeriğini yükseltmiştir (p < 0.05). Çalışma sonuçları üzüm posasının kuzu besi rasyonlarında besi performansı, kan parametreleri ve et kalite özelliklerini olumsuz etkilemeden çevreye zararlı etkileri olan yan ürünlerin değerlendirilmesine olanak sağlayarak yem hammaddesi olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of adding different levels (0%, 5%, 10%, and 15%) of grape pomace to lamb rations on fattening performance, blood biochemical parameters, and meat quality were investigated. A total of 20 male Akkaraman lambs, aged 96.4 ± 6.6 days and weighing 43.3 ± 1.15 kg, were used in the experiment. The animals were randomly assigned to four groups: a control group and three treatment groups supplemented with 5%, 10%, and 15% grape pomace, respectively. All groups were fed total mixed rations (TMR) with a forage-to-concentrate ratio of 25:75. The inclusion of grape pomace did not affect dry matter intake (p > 0.05). The highest final body weight was observed in the control group (p < 0.05; 54.5 kg). However, there were no significant differences among groups in terms of average daily gain and feed conversion ratio (p > 0.05). Grape pomace supplementation also had no significant effect (p > 0.05) on blood biochemical parameters, plasma fatty acid profile, carcass weight, carcass yield, pH, color values, or meat quality parameters (such as color and pH) measured at different storage periods (1st, 4th, 8th, and 12th days). Adding 15% grape pomace to the ration increased the total polyunsaturated fatty acid content of the Longissimus dorsi muscle (p < 0.05). In conclusion, the results suggest that grape pomace can be safely used as a feed ingredient in lamb fattening diets without adverse effects on growth performance, blood parameters, or meat quality. Furthermore, utilizing grape pomace contributes to sustainable livestock production by enabling the valorization of agroindustrial by-products that would otherwise pose environmental challenges.