Peroral endoskopik myotomi yapılan hastalarda akciğer grafilerinin değerlendirilmesi,tersiyer merkez deneyimi
Evaluation of chest radiographs in patients undergoing perioral endoscopic myotomia, tertiary center experience
  1. Tez No: 984099
  2. Yazar: FURKAN POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH MURAT BUYRUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Gastroenteroloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Internal diseases, Gastroenterology, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akalazya, Peroral endoskopik myotomi, Posteroanterior akciğer grafisi, Endoskopi-gastrointestinal, Özofageal akalazya, Achalasia, Peroral Endoscopic Myotomy, Posteroanterior Chest Radiography, Endoscopy-gastrointestinal, Esophageal achalasia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Peroral endoskopik myotomi (POEM) uygulanan hastalarda postoperatif birinci gündeki posteroanterior akciğer (PAAC) grafilerinin radyolojik bulgularını retrospektif olarak değerlendirmek ve bu görüntüleme yönteminin, olası advers olayların erken tanısındaki potansiyel rolünü ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Şubat 2022 – Şubat 2024 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde akalazya tanısıyla POEM uygulanan hastalar analiz edildi. Radyografik görüntüler, deneyimli iki radyolog tarafından birbirinden bağımsız ve körleme yöntemiyle değerlendirilmiş; görüş farklılığı olan olgularda üçüncü bir radyoloğun katılımıyla uzlaşı sağlanmıştır. Bulgular: Postoperatif PAAC grafisine ulaşılan 216 hasta çalışmaya dahil edildi. En sık bulgular pnömoperitoneum (%68,5), atelektazi (%42,6), kostofrenik sinüs küntleşmesi (%43,5) ve kardiyomegaliydi (%24,5). Plevral efüzyon %20,9, aort patolojileri %33,8 ve subkutan amfizem %14,4 diğer nadir izlenen patolojilerdi. Pulmoner ödem ve pnömotoraks olguların hiçbir olguda gözlenmedi. PAAC grafilerinin değerlendirilmesinde gözlemciler arası en yüksek uyum subkutan amfizemde, en düşük uyum ise pnömomediastinumde saptandı. Sonuç: POEM sonrası PAAC grafisi, olası komplikasyonların erken saptanmasında klinisyene yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: To retrospectively evaluate the radiological findings of posteroanterior lung (PAAC) radiographs on the first postoperative day in patients who underwent peroral endoscopic myotomy (POEM) and to reveal the potential role of this imaging method in the early diagnosis of possible adverse events. Materials and Methods: This retrospective study analyzed patients who underwent POEM with a diagnosis of achalasia at Ege University Faculty of Medicine Hospital between February 2022 and February 2024. Radiographic images were evaluated independently and blindly by two experienced radiologists; in cases of differing opinions, consensus was achieved with the participation of a third radiologist. Results: The study included 216 patients for whom postoperative PAAC radiographs were available. The most common findings were pneumoperitoneum (68.5%), atelectasis (42.6%), costophrenic sinus blunting (43.5%), and cardiomegaly (24.5%). Pleural effusion accounted for 20.9%, aortic pathologies for 33.8%, and subcutaneous emphysema for 14.4%. Pulmonary edema and pneumothorax were not observed in any of the cases. The highest interobserver agreement in the evaluation of PAAC radiographs was found in subcutaneous emphysema, and the lowest in pneumomediastinum. Conclusion: PAAC radiography after POEM may assist the clinician in the early detection of possible complications.