Tl2MX6 (M=Ti,Pt; X=Cl, Br, I) bileşiklerinin bazı fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of some physical properties of the Tl2MX6 (M=Ti,Pt; X=Cl, Br, I) compounds
  1. Tez No: 984151
  2. Yazar: HÜSEYİN GÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKAY UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Durum yoğunluğu, Elektromekanik, Elektronik band yapısı, Elektronik durum yoğunluğu, Optoelektronik, Yarı iletkenler, State density, Electromechanic, Electronic band structure, Electronic state density, Optoelectronic, Semiconductors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Tl2MX6 (M=Ti, Pt; X=Cl, Br, I) perovskit bileşiklerinin yapısal, elastik, elektronik ve optik özellikleri; kuantum mekaniği temelli hesaplamalar kullanılarak incelenmiştir. Tüm hesaplamalar, CASTEP modülü kullanılarak yoğunluk fonksiyonel teorisi (DFT) çerçevesinde, hem norm-conserving hem de Vanderbilt ultrasoft pseudopotansiyelleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elektronik özellikleri tahmin etmek için m-GGA-RSCAN, GGA-PBE ve HSE06 değişim-korelasyon fonksiyonelleri kullanılmıştır. Elektronik bant yapısı ve durum yoğunluğu analizleri, Tl2MX6 (M=Ti, Pt; X=Cl, Br, I) bileşiklerinin doğrudan bant aralıklı yarı iletkenler olduğunu, Tl2MX6 (M=Ti, Pt; X=Cl, Br, I) bileşiklerinin ise dolaylı bant aralıkları sergilediğini ve bant aralığı değerlerinin Cl'den Br'ye ve I'e doğru sistematik olarak azaldığını ortaya koymaktadır. Elastik sabitler, kütle modülü, süneklik/kırılganlık, Young modülü, kayma modülü, Poisson oranı, Debye sıcaklığı ve mekanik kararlılık da değerlendirilmiştir. Ayrıca, soğurma katsayısı, dielektrik fonksiyon, optik iletkenlik, kırılma indisi ve yansıtma dahil olmak üzere optik özellikler kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the structural, elastic, electronic, and optical properties of Tl2MX6 (M=Ti, Pt; X=Cl, Br, I) perovskite compounds using first-principles calculations. All calculations are performed within the framework of density functional theory (DFT) using the CASTEP module, employing both norm-conserving and Vanderbilt ultrasoft pseudopotentials. To estimate the electronic properties, the exchange-correlation functionals m-GGA-RSCAN, GGA-PBE, and HSE06 are utilized. Electronic band structure and density of states analyses reveal that Tl2MX6 (M=Ti, Pt; X=Cl, Br, I) compounds are direct band gap semiconductors, whereas Tl2MX6 (M=Ti, Pt; X=Cl, Br, I) compounds exhibit indirect band gaps, with band gap values decreasing systematically from Cl to Br to I. The elastic constants, bulk modulus, ductility/brittleness, Young's modulus, shear modulus, Poisson's ratio, Debye temperature, and mechanical stability are also evaluated. Furthermore, the optical properties are comprehensively analyzed, including absorption coefficient, dielectric function, optical conductivity, refractive index, and reflectivity.