15-17 yaş arası basketbolcularda 8 haftalık pliometrik antrenmanların fiziksel parametreler üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of 8-week plyometric trainings on physical parameters in basketball players aged 15-17
- Tez No: 984171
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN TOZOĞLU, DOÇ. DR. MURAT OZAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basketbol, Fiziksel Paremetreler, Pliometrik Antrenmanlar, Basketball, Physical Parameters, Plyometric Training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı 15-17 yaş arası basketbolcularda 8 haftalık pliometrik antrenmanların bazı fiziksel parametreler üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmanın çalışma grubu Erzurum Gençlik ve Spor Kulübünde aktif basketbol oynayan 24 erkek basketbolcudan oluşmaktadır. Basketbolculardan boy, kilo ve VKİ ölçümleri alındıktan sonra ön test ölçümleri; dikey sıçrama, reaksiyon zamanı, statik ve dinamik denge, anaerobik güç ve MaxVo2 testleri yapılmıştır. Gruplar kontrol erkek (n:12) ve deney erkek (n:12) olacak şekilde homojen olarak düzenlenmiştir. Deney grubuna 8 hafta boyunca haftada 2 gün pliometrik antrenman, 2 gün ise standart basketbol antrenmanı uygulanırken kontrol grubuna haftada 4 gün boyunca sadece standart basketbol antrenmanı uygulatılmıştır. 8 hafta sonunda son test ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında grup içi (ön-son test) karşılaştırmalar için bağımlı örneklemler t-testi (Paired Samples t-test), gruplar arası (deney-kontrol) karşılaştırmalar için ise bağımsız örneklemler t-testi (Independent Samples t-test) kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak alınmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre, pliometrik antrenman ile standart basketbol antrenmanı arasında yapılan ön test-son test ölçümlerinde; dikey sıçrama, MaxVO2, zirve güç ve dinamik denge kapasitesi gibi parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. Ancak, statik denge ve reaksiyon süresi açısından iyileşme olduğu fakat bu iyileşmenin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı (ön test-son test) gözlemlenmiştir. Sonuç: 8 hafta uygulanan pliometrik antrenman, fiziksel parametreler açısından incelendiğinde dikey sıçrama, MaxVO2, zirve güç ve dinamik denge parametrelerinde kontrol grubuna kıyasla deney grubunda pozitif yönde belirgin iyileşmeler gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to examine the effect of 8-week plyometric training on some physical parameters in basketball players between the ages of 15-17. Method: The study group of the research consists of 24 male basketball players who play active basketball in Erzurum Youth and Sports Club. Pre-test measurements were taken after height, weight and BMI measurements were taken from the basketball players; Vertical jump, reaction time, static and dynamic balance, anaerobic power and MaxVo2 tests were performed. The groups were arranged homogeneously as control males (n:12) and experimental males (n:12). While the experimental group was given plyometric training 2 days a week and standard basketball training 2 days a week for 8 weeks, the control group was given only standard basketball training 4 days a week. Post-test measurements were performed at the end of 8 weeks. Within the scope of the study, dependent samples t-test (Paired Samples t-test) was used for intra-group (pre-post test) comparisons, and independent samples t-test (Independent Samples t-test) was used for inter-group (experiment-control) comparisons. Statistical significance level was taken as p<0.05. Findings: According to the study, significant differences were observed in effects such as vertical jump, MaxVO2, peak power, and dynamic balance capacity in pre-test and post-test measurements between plyometric training and standard basketball training. However, improvements were observed in static balance and reaction time, but these improvements were not statistically significant (pre-test vs. post-test). Conclusion: When the 8-week plyometric training was examined in terms of physical parameters, positive significant improvements were observed in the experimental group compared to the control group in vertical jump, MaxVO2, peak power and dynamic balance parameters.