Dini ve ahlaki gelişim açısından Diyanet 4-6 yaş Kur'ân kursları Osmaniye il merkezi örneği
Religious and moral development in the context of Diyanet 4-6 year old Quran courses: A case study of Osmaniye city center
  1. Tez No: 984170
  2. Yazar: ASLIHAN YALMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, Din eğitimi kurumları, Din görevlileri, Din hizmetleri, Din öğretimi, Kurslar, Okul Öncesi Amaçlar için Geliştirici Değerlendirme ve Öğretim Yardımcıları, Okul öncesi dönem, Okul öncesi eğitim, Okul öncesi öğretmenler, Religious education, Theological schools, Religious officials, Religious services, Religious teaching, Courses, Formative Evaluation and Teaching Aids for Preschool Objectives, Preschool period, Preschool education, Preschool teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Çocukların gelişiminde ilk altı yıl kritik bir dönemdir. Araştırmalar, 3-6 yaş aralığında çocukların fiziksel, bilişsel, dil, sosyal, duygusal ve ahlâkî gelişimlerinin büyük bölümünü tamamladığını göstermektedir. Bu dönemde aile, çevre ve öğretmenler çocuk için rol model niteliğindedir. Çocuğun enerjisini oyuna yönlendirmesi, öğrenme sürecini destekleyen en etkili yoldur. Ayrıca soyut kavramların somut örneklerle öğretilmesi, öğrenmenin kalıcılığını artırır. Dolayısıyla, okul öncesi eğitim kurumları yalnızca bilişsel ve sosyal becerilerin değil, aynı zamanda dinî ve ahlâkî değerlerin kazandırılması açısından da önemli bir öğrenme ortamı sunmaktadır. 2012 yılında yapılan yasal düzenlemeyle çocukların Kur'ân öğrenmelerinin önündeki engeller kaldırılmış, 2013 itibarıyla Diyanet İşleri Başkanlığı 4-6 yaş Kur'ân kurslarını hayata geçirmiştir. Bu kursların temel amacı, çocuklara oyun ve etkinlik temelli bir yaklaşımla dinî kavram, değer ve davranışları tanıtmak ve farkındalık oluşturmaktır. Programda değerler eğitimi ağırlıklı olmakla birlikte, çocukların yaş gelişimlerine uygun materyaller ve yöntemler kullanılmaktadır. Araştırmanın yapıldığı Osmaniye ili, farklı bölgelerden aldığı göçlerle kültürel bir mozaik oluşturmakta; İl Müftülüğü tarafından 4-6 yaş Kur'ân kurslarının şehrin çeşitli bölgelerinde erişilebilir kılınması sağlanmaktadır. Bu bağlamda araştırma, söz konusu kursların çocukların dinî ve ahlaki gelişimlerine katkısını, öğretici ve veli görüşleri doğrultusunda değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The first six years of a child's life constitute a critical period for development. Research shows that between the ages of 3 and 6, children complete a substantial part of their physical, cognitive, linguistic, social, emotional, and moral development. During this stage, family, environment, and teachers serve as significant role models. Directing children's energy toward play supports the learning process most effectively, while teaching abstract concepts through concrete examples enhances retention. Therefore, preschool education institutions provide not only cognitive and social skills but also an important environment for instilling religious and moral values. With the legal regulation enacted in 2012, the barriers preventing children from learning the Qur'an were removed, and by 2013, the Presidency of Religious Affairs introduced Qur'an courses for children aged 4-6. The primary aim of these courses is to introduce religious concepts, values, and practices to children through a play- and activity-based approach, thereby raising awareness. The program emphasizes values education, supported by age-appropriate materials and teaching methods. The present study was conducted in Osmaniye, a province that forms a cultural mosaic due to migration from various regions. The Provincial Mufti's Office has ensured that Qur'an courses for children aged 4-6 are accessible in different parts of the city. Accordingly, this research aims to evaluate the contribution of these courses to children's religious and moral development, based on the views of instructors and parents.