Geç başlangıçlı Ailevi Akdeniz Ateşi hastalarının özellikleri
Characteristics of patients with late-onset Familial Mediterranean Fever
- Tez No: 984202
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR SEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Romatoloji, Internal diseases, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Ailesel Akdeniz Ateşi, Geç başlangıç, Genetik mutasyon, Kolşisin direnci, Familial Mediterranean Fever, Late-onset, Genetic mutation, Colchicine resistance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, geç başlangıçlı Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA) hastalarının klinik ve genetik özelliklerinin erken başlangıçlı hastalarla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 01.01.2010- 01.12.2024 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Polikliniği'ne başvuran ve Tel Hashomer kriterlerine göre AAA tanısı almış ≥18 yaş bireyler üzerinde retrospektif, kesitsel olarak yürütülmüştür. Tanı yaşı esas alınarak hastalar üç gruba ayrılmıştır: <20 yaş, 20–39 yaş ve ≥40 yaş. Toplam 763 hasta değerlendirilip demografik, klinik, genetik veriler ve tedavi yanıtları gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: Semptomdan tanıya kadar olan süre ≥ 40 yaş grubunda istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksek tespit edilmiştir. Ailede AAA öyküsü anlamlı farklılık oluşturmazken ailede amiloidoz öyküsü < 20 yaş grubunda daha fazla tespit edilmiştir. Yine <20 yaş grubunda M694V homozigot mutasyonu anlamlı oranda yüksek bulunmuştur. Tek başına ekzon 2 mutasyonu bulundurma oranı ≥ 40 yaş grubunda yüksek saptanmıştır. Her 3 grupta da en sık başlangıç klinik bulgu karın ağrısı iken onu sırasıyla ateş, eklem ve göğüs ağrısı takip etmiştir. Çalışmamızda geç başlangıçlı hastalarda tanı anında proteinüri ve amiloidoz yüksek saptanmıştır. < 20 yaş grubunda kolşisin dozu ve kolşisin direnci diğer 2 gruba göre yüksek oranda tespit edilmiştir. Yine <20 yaş grubunda anti IL-1 kullanma oranı yüksek saptanmıştır. Sonuç: Geç başlangıçlı AAA hastalarında, erken başlangıçlı hastalara kıyasla klasik ağır MEFV mutasyonlarının sıklığı daha düşüktür ve farklı klinik özelliklere sahiptir. Tanı yaşı, AAA'da klinik seyir ile ilişkili bulunmuştur. Bu hasta grubunun daha iyi tanınması, bireyselleştirilmiş tanı ve izlem stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the clinical and genetic characteristics of patients with late-onset Familial Mediterranean Fever (FMF) to those with early-onset disease. Materials and Methods: This retrospective, cross-sectional study was conducted on patients aged ≥18 years who presented to the Rheumatology Outpatient Clinic of Ankara University Faculty of Medicine between January 1, 2010, and December 1, 2024, and were diagnosed with FMF based on the Tel Hashomer criteria. Patients were categorized into three groups according to their age at diagnosis: <20 years, 20–39 years, and ≥40 years. A total of 763 patients were evaluated, and their demographic, clinical, genetic characteristics, and treatment responses were compared across the groups. Results: The time from symptom onset to diagnosis was significantly longer in the ≥40 age group. While the frequency of a family history of FMF did not differ significantly among groups, a positive family history of amyloidosis was more commonly reported in the <20 age group. The homozygous M694V mutation was also significantly more frequent in patients <20 years. In contrast, the prevalence of isolated exon 2 mutations was higher in the ≥40 group. Across all groups, abdominal pain was the most common initial clinical manifestation, followed by fever, joint pain, and chest pain, respectively. In late-onset patients, the presence of proteinuria and amyloidosis at diagnosis was notably higher. The <20 age group showed significantly higher colchicine doses and colchicine resistance rates compared to the other two groups. Similarly, the use of anti-IL-1 therapy was more frequent in this group. Conclusion: Late-onset FMF patients exhibit a lower frequency of classic, severe MEFV mutations and differ in their clinical presentation compared to early-onset patients. Age at diagnosis appears to be an important determinant of disease phenotype. Improved recognition of this subgroup may contribute to the development of more individualized diagnostic and monitoring strategies.