Kurumlar vergisinde indirimli oran uygulamaları
Reduced rate applications in corporate tax
  1. Tez No: 984266
  2. Yazar: NUSRETTİN AKILLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZHAN DOĞRUSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumlar Vergisi Kanunu, Corporate Tax Law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
Özet
Kurumlar Vergisinde İndirimli Oran Uygulamaları, belli sektörleri, yatırımları veya faaliyetleri daha düşük oranda vergilendirmek suretiyle mükelleflere sağlanan teşviklerdendir. Tezin konusunu, indirimli kurumlar vergisi uygulamalarının kapsamı ve Türk Vergi Mevzuatındaki yeri, uygulama sırasında karşılaşılan veya karşılaşılması muhtemel olan sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin araştırılması oluşturmaktadır. Çalışmada, indirimli kurumlar vergisi uygulamaları çerçevesinde vergi indirimi desteği ele alınmış; bu konu, mevzuat hükümleri doğrultusunda derinlemesine açıklanmıştır. Buna ek olarak, uygulama örnekleri sunulmuş ve tereddüt oluşturan ya da mevzuatta açıkça düzenlenmemiş konulara dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Çalışmada kaynak taraması yöntemi kullanılmış, öncelikle anayasa, kanunlar, tebliğler, özelgeler ve yargı kararları araştırılmış, boşluklar hakkında yazılmış olan akademik çalışmalara atıf yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, mükellefler açısından çok büyük bir ekonomik etkiye sahip olan indirimli kurumlar vergisi uygulamaları alanındaki boşlukların doldurulması ve neticesinde mükelleflerin üzerindeki maliyet yükünün azaltılması için söz konusu teşvik yönteminin bilinirliğinin artırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Reduced Corporate Tax Rate Practices constitute incentives provided to taxpayers by taxing certain sectors, investments, or activities at lower rates. The subject of this thesis is the scope of reduced corporate tax rate practices, their place within the Turkish tax legislation, the identification of problems encountered or likely to be encountered during their implementation, and the exploration of potential solutions. This study examines tax reduction support within the framework of reduced corporate tax rate practices and provides an in-depth explanation of the subject in line with the relevant legislative provisions. Additionally, practical examples are presented, and attention is drawn to issues that create uncertainty or are not explicitly regulated in the legislation. The study employs a literature review method, initially examining the Constitution, laws, communiqués, advance rulings, and judicial decisions, and referencing academic works that discuss existing gaps. Ultimately, the study aims to increase the awareness of this incentive mechanism—which has a significant economic impact on taxpayers—in order to fill the gaps in the field of reduced corporate tax rate practices and thereby reduce the cost burden on taxpayers.