Alternatif besin neofobisi ölçeğinin Türkçeye uyarlanması ve geçerlilik-güvenilirlik çalışması
Turkish adaptation of the alternative food neophobia scale and validity-reliability study
  1. Tez No: 984268
  2. Yazar: ELİF ODACILAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUTLU TUÇE ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Beslenme bozuklukları, Beslenme davranışı, Beslenme ve yeme bozuklukları-çocukluk çağı, Gebelik, Neofobi, Nutrition, Nutrition disorders, Feeding behavior, Feeding and eating disorders of childhood, Pregnancy, Neophobia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Pliner ve Hobden (1992) tarafından oluşturulan besin neofobisi ölçeğine alternatif olarak sunulan De Kock ve arkadaşlarının (2022) geliştirdiği alternatif besin neofobisi ölçeğinin (FNS-A) Türkçe'ye uyarlamasıdır. Bu amaca yönelik olarak alternatif besin neofobisi ölçeğinin (FNS-A) geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Çalışma 230 gebe katılımcı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Buna yönelik olarak Medicana Zincirlikuyu Hastanesi kadın doğum polikliniğine başvuran sağlıklı ve 19-46 yaş aralığındaki gebeler ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 8 soruluk (yaş, eğitim, gebelik sayısı, meslek, sağlıklı doğum sayısı, gebelik öncesi ağırlık, ağırlık ve gebelik haftası) demografik form ve 8 maddelik alternatif besin neofobisi (FNS-A) ölçeği kullanılmıştır. Veri toplama işlemi araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme ile gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin faktör analizi bulgularına göre orijinali ile uyumlu olarak iki faktörlü bir yapıya sahip olduğu görülmüştür. KMO ve Bartlett test sonuçları örneklem yeterliliğinin olduğunu göstermektedir. Açıklanan toplam varyans %58,4 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğe ait desen matrisinde iki faktörlü yapı ve maddelere ait faktör yüklerinin geçerlilik koşullarını sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcılara ait besin neofobisi ortalama puanının 3,68 olduğu görülmüştür. Elde edilen bu puan literatürde hamileler üzerine gerçekleştirilen çalışmalar ile uyumluluk içerisindedir. Katılımcıların yaş grupları ve mesleklerine göre besin neofobisi düzeylerinin anlamlı farklılaştığı, diğer değişkenler için ise anlamlı sonuçlara ulaşılamadığı görülmüştür. Katılımcıların yaşları ilerledikçe besin neofobisi düzeyinin azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to adapt the alternative food neophobia scale (FNS-A) developed by De Kock et al. (2022), which was presented as an alternative to the food neophobia scale created by Pliner and Hobden (1992), into Turkish. For this purpose, validity and reliability analyses of the alternative food neophobia scale (FNS-A) were conducted. The study was conducted on 230 pregnant participants. Accordingly, the study was conducted with healthy women between the ages of 19-46 who applied to the gynecology outpatient clinic of Medicana Zincirlikuyu Hospital. An 8-item demographic form (age, education, number of pregnancies, occupation, number of healthy births, pre-pregnancy weight, weight and gestational week) and an 8-item alternative food neophobia (FNS-A) scale were used in the study. Data collection was carried out by the researcher through face-to-face interviews. According to the factor analysis findings of the scale, it was seen that it had a two-factor structure in accordance with the original. KMO and Bartlett test results show that there is sampling adequacy. The total variance explained was calculated as 58.4%. It was concluded that the two-factor structure and factor loadings of the items in the pattern matrix of the scale met the validity conditions. As a result of the research, it was seen that the average score of food neophobia of the participants was 3.68. This score is in line with the studies conducted on pregnant women in the literature. It was observed that the levels of food neophobia differed significantly according to the age groups and occupations of the participants, while no significant results were obtained for other variables. It was observed that the level of food neophobia decreased as the participants got older.