Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, besin neofobisi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
An assessment of the association between nutritional habits, food neophobia, and quality of life in university students
- Tez No: 984280
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme alışkanlıkları, Yaşam kalitesi, Yeni yemekleri deneme korkusu, Üniversite öğrencileri, Nutritional habits, Quality of life, Food neophobia, University students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin besin neofobi düzeylerinin enerji, makro ve mikro besin ögesi alımları, beslenme alışkanlıkları ve yaşam kalitesi ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Ankara'da bir vakıf üniversitesinin Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören, kriterleri karşılayan 212 öğrenci (145 kadın, 67 erkek) dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri ve beslenme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla anket formu, besin ögesi alımını değerlendirmek için 24 saatlik geriye dönük hatırlatmalı besin tüketim kaydı kullanılmıştır. Besin neofobi düzeyleri Besin Neofobi Ölçeği (BNÖ), yaşam kalitesi ise SF-12 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile ölçülmüştür. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu, beden kütle indeksi (BKİ), bel ve kalça çevresi ölçümleri ile bel çevresi/kalça çevresi oranı hesaplanarak antropometrik veriler elde edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 20,97±1,53 yıl, BNÖ puan ortalaması 42,08±5,13'tür. Katılımcıların %73,1'i nötr, %14,2'si neofobik ve %12,7'si neofilik olarak saptanmıştır. Cinsiyete göre BNÖ puanları arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Katılımcıların BNÖ düzeyine göre besin ögesi alımlarında anlamlılık tespit edilmemiştir. Erkek bireylerde BNÖ puanı arttıkça tekli doymamış yağ, kolesterol, A vitamini ve biotin alımında negatif korelasyon belirlenmiştir (p<0,05). Besin neofobisi ile SF-12 fiziksel ve mental bileşen puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Kadınlarda SF-12 fiziksel bileşen puanı ile bazı mikro besin ögeleri arasında pozitif korelasyonlar; erkeklerde ise SF-12 puanı arttıkça kolesterol, B₅ vitamini ve biotin alımında azalma gözlenmiştir. Yeme alışkanlıkları ile BNÖ arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç olarak, neofobik tutumların yaşam kalitesini doğrudan etkilemese de uzun vadede sağlıklı beslenme davranışlarının gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted to evaluate the association between food neophobia levels and energy, macro- and micronutrient intake, dietary habits, and quality of life among university students. The sample consisted of 212 students (145 females, 67 males) enrolled in the Faculty of Health Sciences at a foundation university in Ankara, who met the predetermined inclusion criteria. Data collection instruments included a questionnaire to determine sociodemographic characteristics and dietary habits, a 24-hour dietary recall to assess nutrient intake, the Food Neophobia Scale (FNS) to measure neophobia levels, and the SF-12 Quality of Life Scale to evaluate health-related quality of life. Anthropometric measurements (body weight, height, body mass index [BMI], waist and hip circumferences, and waist-to-hip ratio) were also obtained. The mean age of the participants was 20,97±1,53 years, and the mean FNS score was 42,08±5,13. According to the FNS, 73,1% of participants were classified as neutral, 14,2% as neophobic, and 12,7% as neophilic. No significant difference in FNS scores was observed between genders (p>0,05). Nutrient intakes did not differ significantly across neophobia levels. Among male participants, higher FNS scores were negatively correlated with monounsaturated fat, cholesterol, vitamin A, and biotin intake (p<0,05). No statistically significant association was found between food neophobia and SF-12 physical or mental component scores (p>0,05). In females, positive correlations were identified between the SF-12 physical component score and selected micronutrients, while in males, higher SF-12 scores were associated with lower intake of cholesterol, vitamin B₅, and biotin. No significant differences were determined between eating habits and neophobia levels. In conclusion, although food neophobia did not demonstrate a direct impact on quality of life, neophobic tendencies may contribute to reduced dietary variety and thereby pose a potential risk for the development of micronutrient inadequacies over time.