Adölesan ve ileri anne yaşının maternal ve neonatal klinik veriler üzerine etkisi
The effect of adolescent and advanced mother age on material and neonatal clinical data
  1. Tez No: 984292
  2. Yazar: PINAR YAVUZ TAZE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜL SALİHOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik-adolesans, Pregnancy in adolescence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yenidoğan Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Adölesen ve ileri maternal yaş doğum yapan annelerin ve bebeklerinin klinik verilerinin, 20-34 yaşları arasında doğum yapan annelerin ve bebeklerinin klinik verileri ile karşılaştırılması. Gereç ve yöntem: Bu çalışma Ocak 2017-Aralık 2017 tarihleri arasında hastanemizde 25. Gebelik haftası ve üzerinde doğan 1638 hastanın dosyası retrospektif olarak tarandı. . Çalışma grubundaki hastaların maternal demografik ve klinik verileri (yaş, anne doğum yeri, gravide, parite, abort, gebelik haftası, doğum şekli, tekil/çoğul gebelik durumu, gebelik öncesi başlayan maternal hastalık durumu, gebelikte başlayan hastalık ve gebelik ile ilişkili komplikasyonlar) neonatal demografik, antropometrik ve postnatal doğum odası klinik verileri [cinsiyet (kız,erkek), doğum kilosu, doğum boyu, doğum baş çevresi, 1.ve 5. dakika APGAR skorları, tansiyon değerleri, serbest akış oksijen desteği gereksinimi, doğum odası aktif canlandırma gereksinimi, kordon kan gazı yoksa yaşamın ilk saati içinde alınan kapiller kan gazı değerleri (ph, pco2, bikarbonat, laktat), gebelik haftasına göre SGA/LGA/AGA olma durumu, makrozomi, düşük dogum ağırlık,doğum sonrasi anne yanı takip, doğum sonrasi ya da anne yani takibi sırasında dış merkeze sevk ya da hastanemiz yenidoğan yoğun bakım ünitesine(YYBÜ) yatış, doğumhanede doğumdan hemen sonra ya da doğum sonrası taburcu olana kadar anne yanı takip sırasında ya da yybü yatışı sırasındaki klinik tanıları(asfiksi, hidrops fetalis, hipoglisemi, konjenital pnömoni, sepsis, yenidoğanın geçici takipnesi, prematurite, solunum sıkıntısı, hiperbilirubinemi, anemi, intrauterin büyüme kısıtlılığı, MAS, RDS, mekonyum boyalı bebek, yoksunluk sendromu, omfalosel] hasta klinik dosya kayıtlarından elektronik ortama aktarıldı. Çalışmaya dahil edilen hastalar yaş durumuna göre 19 yaş ve altı, 20-34 yaş arası, 35 yaş ve üstü olmak üzere sırasıyla grup1, grup2(kontrol grubu) ve grup3 olarak 3 gruba ayrıldı. Bu gruplar kendi aralarında ve grupların yeni doğan özelliklerine göre karşılaştırıldı. p <0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Grupların yüzdelik dağılımları grup1 %5, grup2 %76 ve grup3 %19 idi. 19 yaş altı, 20-34 yaş arası ve 35 yaş üstü sırasıyla, gravidite en düşük 1 ile 3 arasında olup ortanca 1, en düşük 1 ile 9 arasında olup ortanca 1,en düşük 1 ile 11 arasında olup ortanca 3 idi. Parite en düşük 1 ile 2 arasında olup ortanca 1, en düşük 1 ile 8 arasında olup ortanca 2, en düşük 1 ile 7 arasında olup ortanca 3 idi. Abortus ise en düşük 0 ile 2 arasında olup ortanca 1, en düşük 0 ile 4 arasında olup ortanca 1 ve en düşük 0 ile 4 arasında olup ortanca 1 idi. Gruplara göre gebelik haftalarını değerlendirdiğimizde grup1 gebelik haftası; en düşük 25, en yüksek 41 ve ortanca 38, grup2 gebelik haftası; en düşük 25, en yüksek 42 ve ortanca 39 ve grup3; gebelik haftası en düşük 28, en yüksek 42 ve ortanca 38 idi. Doğum yöntemi olarak grup3'ün grup2 ve grup1'e göre, grup2'nin ise grup1'e gore sezaryen oranları daha fazla ve istatiksel olarak anlamlıydı(p<0,05). Grupların gebelikte başlayan hastalık, gebelikten önce başlayan ve gebelikte devam eden hastalık durumu olarak grup2 ve grup1 fark yoktu fakat grup3 ise grup1 ve grup2'ye göre yüksek saptandı(p<0,05). Sigara kullanma oranlarında grup3 ve grup 2'nin grup1'den farkı yoktu, fakat grup3'ün, kontrol grubuna göre oranı daha fazlaydı ve aralarında istatiksel olarak anlamlı fark saptandı(p<0,05). LGA ve makrozomi oranları grup 3'de diğer yaş gruplarına göre daha fazla ve istatiksel olarak anlamlı saptandı(p<0,05). pCo2 değerleri grup3 ve grup2'nin grup1 den farklı değildi, fakat grup3'ün kontrol grubuna göre pCo2 ortanca olarak daha fazlaydı ve istatiksel olarak anlamlı saptandı(p<0,05). HCO3 değerlerine bakıldığında grup 3 ve grup 1'in kontrol grubundan farkı yoktu fakat grup3'ün ise grup1'e göre HCO3 ortanca olarak daha fazla ve istatiksel olarak anlamlı saptandı(p<0,05). Laktat değerleri açısından grup 3 ve kontrol grubu arasında fark saptanmadı, fakat grup1'in kontrol grubu ve grup3'e göre laktat ortanca değeri olarak daha fazlaydı ve istatiksel olarak anlamlı fark saptandı(p<0,05). Doğum sonrası anne yanı izlem oranı, grup 1'in grup3 ve kontrol grubundan farkı yoktu fakat kontrol grubunun grup3'e göre anne yanı izlem oranı daha fazla ve istatiksel olarak anlamlı fark saptandı(p<0,05). Gruplara göre, doğumhaneden ya da anne yanı takip sırasında anne yanından 2/3.düzey YYBÜ'ye yatış Grup3'te kontrol grubu ve grup1'e göre daha fazlaydı, kontrol grubu ise grup1'e göre daha fazlaydı ve istatiksel olarak anlamlı fark bulundu(p<0,05). Doğum yöntemi(spontan vajinal doğum, sezeryan doğum) olarak grup3'ün grup2 ve grup1'e göre daha fazla, grup2'nin ise grup1'e gore sezaryen oranları daha fazla ve istatiksel olarak anlamlıydı(p<0,05) Gruplar arasında; Preterm doğum, çoğul gebelik, maternal alkol kullanımı yenidoğanların cinsiyet, doğum ağırlığı, doğum boyu, doğum baş çevresi, düşük doğum ağrılığı, SGA olma durumu, kan gazı ph durumu, ortalama kan basıncı değerleri, doğum sonrası oksijen ihtiyaçları, aktif resüsitasyon ihtiyaçları, 1.ve5.dk APGAR skorları arasında anlamlı fark saptanmadı(p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda ileri yaş gebeliklerde sezeryan doğum oranı, gebelikten önce başlayan hastalık oranları ve gebelik komplikasyonları diğer yaş gruplarına göre daha fazla saptandı ve bu yaş grubundaki gebelerin bebeklerinde LGA, makrozomi, doğumhaneden ya da anne yanı takip sırasında anne yanından 2/3.düzey YYBÜ'ye yatış oranları, kord ya da kapiller kan gazı pCO2 değeri daha fazlaydı. Adölesan gebe bebeklerinde ise laktat değeri diğer yaş gruplarına göre daha yüksek, HCO3 değeri ileri yaş anne gebeliklerine göre daha düşük saptandı. Adölesan gebelik ve ileri yaş anne gebeliklerinin postnatal klinik bulguları dikkatle ve özenle izlenmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Objective: To compare the clinical data of mothers and infants who gave birth at an advanced maternal age with those of mothers and infants who gave birth between the ages of 20 and 34. Materials and methods: This study retrospectively reviewed the files of 1,638 patients who gave birth at 25 weeks of gestation or later at our hospital between January 2017 and December 2017. The maternal demographic and clinical data of the patients in the study group (age, mother's place of birth, gravida, parity, abortion, gestational age, mode of delivery, singleton/multiple pregnancy status, maternal disease status before pregnancy, disease onset during pregnancy, and pregnancy-related complications) were compared with neonatal demographic, anthropometric, and postnatal delivery room clinical data [gender (female, male), birth weight, birth length, birth head circumference, 1- and 5-minute APGAR scores, blood pressure values, need for free-flow oxygen support, need for active resuscitation in the delivery room, umbilical cord blood gas values or capillary blood gas values taken within the first hour of life (pH, pCO2, bicarbonate, lactate), SGA/LGA/AGA status according to gestational age, macrosomia, low birth weight, postnatal maternal follow-up, postnatal or maternal follow-up during referral to an external center or admission to our hospital's neonatal intensive care unit (NICU), clinical diagnoses immediately after birth in the delivery room or during maternal follow-up until discharge after birth, or during NICU admission (asphyxia, hydrops fetalis, hypoglycemia, congenital pneumonia, sepsis, transient tachypnea of the newborn, prematurity, respiratory distress, hyperbilirubinemia, anemia, intrauterine growth restriction, MAS, RDS, meconium-stained baby, withdrawal syndrome, omphalocele) were transferred from the patient's clinical file records to an electronic format. Patients included in the study were divided into three groups according to age: group 1 (19 years and younger), group 2 (20-34 years), and group 3 (35 years and older). These groups were compared with each other and according to the characteristics of the newborns in each group. p <0.05 was considered statistically significant. Findings: The percentage distributions of the groups were 5% for group 1, 76% for group 2, and 19% for group 3. Under 19 years old, 20-34 years old, and 35 years old and above, respectively, had the lowest parity between 1 and 3 with a median of 1, the lowest between 1 and 9 with a median of 1, and the lowest between 1 and 11 with a median of 3. Parity ranged from a minimum of 1 to 2 with a median of 1, from a minimum of 1 to 8 with a median of 2, and from a minimum of 1 to 7 with a median of 3. Abortions ranged from a minimum of 0 to 2 with a median of 1, from a minimum of 0 to 4 with a median of 1, and from a minimum of 0 to 4 with a median of 1. When evaluating gestational weeks by group, group 1 gestational week ranged from a minimum of 25 to a maximum of 41, with a median of 38; group 2 gestational week ranged from a minimum of 25 to a maximum of 42, with a median of 39; and group 3 gestational week ranged from a minimum of 28 to a maximum of 42, with a median of 38. The cesarean section rates were higher in group 3 compared to groups 2 and 1, and in group 2 compared to group 1, and these differences were statistically significant (p<0.05). There was no difference between groups 2 and 1 in terms of disease onset during pregnancy, disease onset before pregnancy and continuing during pregnancy, but group 3 was found to be higher than groups 1 and 2 (p<0.05). There was no difference in smoking rates between group 3 and group 2 compared to group 1, but group 3 had a higher rate compared to the control group, and a statistically significant difference was found between them (p<0.05). LGA and macrosomia rates were higher in group 3 compared to other age groups and were statistically significant (p<0.05). pCo2 values did not differ between group 3 and group 2 compared to group 1, but group 3 had a higher median pCo2 compared to the control group, and this was statistically significant (p<0.05). Regarding HCO3 values, there was no difference between group 3 and group 1 compared to the control group, but group 3 had a higher median HCO3 value compared to group 1, which was statistically significant (p<0.05). No difference was found between group 3 and the control group in terms of lactate values, but group 1 had a higher median lactate value than the control group and group 3, and a statistically significant difference was found (p<0.05). There was no difference in the rate of postnatal mother-baby bonding between group 1 and groups 3 and the control group, but the control group had a higher rate of mother-baby bonding than group 3, and a statistically significant difference was found (p<0.05). According to the groups, admission to the Level 2/3 NICU from the delivery room or during mother-side follow-up was higher in Group 3 than in the control group and Group 1, while the control group had a higher rate than Group 1, and a statistically significant difference was found (p<0.05). In terms of delivery method (spontaneous vaginal delivery, cesarean delivery), Group 3 had a higher rate than Groups 2 and 1, while Group 2 had a higher cesarean rate than Group 1, and this was statistically significant (p<0.05). There were no statistically significant differences between the groups in terms of preterm birth, multiple pregnancy, maternal alcohol use, newborn gender, birth weight, birth length, birth head circumference, low birth weight, SGA status, blood gas pH status, mean blood pressure values, postnatal oxygen requirements, active resuscitation requirements, and 1- and 5-minute APGAR scores (p>0.05). Conclusion: In our study, the cesarean delivery rate, the rate of pre-existing diseases, and pregnancy complications were higher in advanced maternal age pregnancies compared to other age groups. In the infants of this age group, the rates of LGA, macrosomia, admission to the 2nd or 3rd level NICU from the delivery room or during follow-up at the mother's side, and cord or capillary blood gas pCO2 values were higher. In adolescents' babies, lactate levels were higher compared to other age groups, and HCO3 levels were lower compared to advanced maternal age pregnancies. Postnatal clinical findings in adolescent pregnancies and advanced maternal age pregnancies should be monitored carefully and diligently.