Gebelik yaşının anne ve yenidoğan sağlığına etkilerinin değerlendirilmesi
The assessment of the effects of gestational age in maternal and newborn health
  1. Tez No: 298881
  2. Yazar: MÜRŞİDE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan gebelik, ileri yaş gebelik, gebelik komplikasyonları, Adolescent pregnancy, older pregnancy, obstetric complications
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, gebelik yaşının anne ve yenidoğan sağlığına etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde 01.10.2009-01.03.2010 tarihlerinde doğum yapan (normal ve sezaryen) 489 anne oluşturmuştur. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından literatür taranarak geliştirilen veri toplama formu kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama formu kurum onayı alındıktan sonra Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde, 08.00-16.00 saatleri arasında, postpartum 2-4. saatlerini tamamlayan, lohusa servisi ve cerrahi doğum servisindeki kadınlarla yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde ortalama, yüzdelik dağılım, Kruskal Wallis ve ki-kare testi kullanılmıştır.Araştırmada adölesan annelerin %75.4'ünün ilk gebeliği, ileri yaş annelerin %56.4'ünün 4-6 gebeliği olduğu, adölesan ve ileri yaş annelerin yarısının aile planlaması yöntemi kullanmadığı tespit edilmiştir. Adölesan annelerin %29.5'i, erişkin annelerin %42.3'ü, ileri yaş annelerin %55.8'i gebeliğinde sorun yaşadığını ifade etmiştir. Adölesan annelerin %49.2'sinin müdahaleli normal doğum, erişkin annelerin %51.5'inin sezaryen doğum, ileri yaş annelerin %33.1'inin sezaryen doğum yaptığı belirlenmiştir. Doğum sonu dönemde adölesan annelerin diğer yaş grubundakilere göre daha fazla sorun yaşadığı, yaşanan sorunların ise emzirme problemi ve aşırı kanama olduğu belirlenmiştir. Adölesan annelerin %41.1'inde, erişkin annelerin %25.2'sinde, ileri yaş annelerin %20.9'unda yenidoğanlarda sağlık sorunu yaşandığı bulunmuştur.Sonuçta yaş faktörünün gebelik, doğum ve doğum sonu süreçte anne ve yenidoğan sağlığına olumsuz etkileri olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of gestational age of mother and newborn health.The sample was consisted of mothers who gave birth from the date of 01.09.2009 (normal and caesarean section) in Mersin on Women and Children's Hospital. The number of parents included in the sample were determined as 489. The research data was collected using data collection form developed by the researcher and literature. Data collection form was applied after approval by the institution of Mersin on Women and Children's Hospital, between the hours of 8:00 a.m. to 4:00 p.m., postpartum 2-4 hours completed, the women lie face to face in surgical ward. The data was analyzed using SPSS program. Mean, percentage distribution, Kruskal Wallis and chi-quare test were used in the analysis of data.In the study, it was determined that the first pregnancy of 75.4% adolescent mothers, 56.4% of older mothers had 4-6 pregnancies, half of the adolescents and older age of the mothers were not using family planning method. 29.5% of adolescent mothers, 42.3% of the younger mothers and 55.8% of the advanced age of mothers stated that they had trouble during pregnancy. It was stated that 49.2% of the adolescent mothers had intervened normal birth, 51.5% of adult mothers had caesarean birth, 33.1% of the advanced age of mothers had cesarean birth. At the end of the period, it was determined that adolescent mothers experienced more problems than the others in the age group, the problems were breast-feeding and excessive bleeding. Health problems were found in 41.1% adolescent mothers, 25.2% of adult mothers, 20.9% of the advanced age of mothers and infants.As a result, it was revealed that age factor has negative effects on maternal and newborn health in the pregnancy, childbirth and postpartum period.