Yeni evlenen kadınların kaygı düzeyleri ve cinsel doyumun saptanması
Determination of anxiety levels and sexual satisfaction of newly married women
- Tez No: 984391
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİKA GENÇ KOYUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Kaygı, Cinsel Doyum, Evli kadınlar, Evlilik kaygısı, Women, Anxiety, Sexual Satisfaction, Orgasm, Married women, Marriage anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yeni evlenen kadınların kaygı düzeyleri ve cinsel doyum seviyelerini belirlemek ileri zamanlarda olumsuz süreçlere girmemeleri adına kaygı durumlarının ve cinsel doyumlarının tespitinin yapılması amaçlanmıştır. Araştırma tanımlayıcı bir çalışma olup çalışmanın evrenini, 18 yaş ve üstü son 1 yıl içerisinde evlenmiş yeni evli kadınlar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini araştırma kriterlerine uygun ve katılmaya gönüllü 279 kadın oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama araçları olarak; sosyodemografik sorular, 10 maddelik Kaygı Değerlendirme Ölçeği ve 28 maddelik Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği soruları bulunmaktadır. Verilerin analizi yapılırken iki kategorili değişkenler ile ölçek puanlarının karşılaştırılmasında Mann Whitney U Testi, ikiden fazla kategoriye sahip olan değişkenlerin analizinde ise Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, Katılımcıların %58.1'i evlenmeden önce cinsel kaygı yaşadığı, %71.3'ünün ise evlendikten sonra cinsel kaygı yaşamadığı belirlenmiştir. Katılımcıların kaygı ölçeği puanlarının artması ile cinsel doyum ölçeği puanlarının artması arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Artan kaygı düzeyinin artan cinsel sıkıntılar ile ilişkili olduğunu; özellikle vajinismus ve orgazm sorununun yaygın olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the anxiety levels and sexual satisfaction levels of newly married women and to determine their anxiety conditions and sexual satisfaction in order to prevent them from entering into negative processes in the future. The research is a descriptive study and the universe of the study was composed of newly married women who were married within the last 1 year at the age of 18 and older. The sample of the study was composed of 279 women who complied with the research criteria and volunteered to participate. Sociodemographic questions, 10-item Anxiety Assessment Scale and 28-item Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale questions are used as data collection tools in the study. While analyzing the data, Mann Whitney U Test was used to compare the scale scores with two-category variables and Kruskal Wallis H test was used for the analysis of variables with more than two categories. As a result of the study, it was determined that 58.1% of the participants experienced sexual anxiety before marriage, and 71.3% did not experience sexual anxiety after marriage. A significant relationship was found between the increase in anxiety scale scores of the participants and the increase in sexual satisfaction scale scores. Dec. It shows that increased anxiety level is associated with increased sexual difficulties; in particular, vaginismus and orgasm problem are common.